Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Mi a szösz az a tapas?

2010.02.23. 11:00 Sákovics Diana

Ha csak két másodpercet szánt a post elolvasására, akkor elég annyi, hogy a tapas gyűjtőnév, változatos falatkák, előételek, snackek gyűjtőneve. További szép napot!



Ha arra is kíváncsi, hogy mi a közös a sós mandulában és a narancsos szűzben, mire való egy macskatalpnyi paprikás lepény, és egyáltalán mit keres a kenyér a pohár tetején, akkor érdemes tovább olvasni. A válasz a tapas eredettörténetében lesz. Valamelyikben.

A legendák előtt azt azonban tudni kell, hogy a spanyol találmányt tradicionálisan alkohol mellé szolgálták fel a fogadókban, pontosabban nem alkohol mellé, hanem rá. A tapa szó eredetileg ugyanis fedőt jelentett, egy kenyérdarabot, amely a pohár vagy üveg tetejére téve megakadályozta a bogarakat a lerészegedésben. Meg persze Pacót abban, hogy káromkodva nyúlkáljon az almaborába. A tapas evésnek egyébként nincsenek különleges rítusai, maximum annyi, hogy kézzel vagy fogpiszkálóval szokás enni.

Számos sztori kering a tapas születéséről, és úgy tűnik, minden társadalmi réteg szívesen fényezné vele saját kreativitását. Kezdjük az okos uralkodós verzióval. Egy középkori legenda szerint X. (Bölcs) Alfonz kasztíliai király a XIII. században nemcsak a nemzeti irodalom megalapításán  és helyi törvénygyűjtemény véglegesítésén munkálkodott, de véletlenül a tapast is feltalálta. Méghozzá akkor, mikor súlyos betegségében az ágyat nyomta, és nehogy elgyengüljön főétkezései között folyamatosan borozott, a borhoz pedig apró falatkákat majszolt. A királynak annyira bejött a bor-rágcsálás kombó, hogy felépülése után kötelezte a kocsmárosokat, mindig adjanak néhány harapást az alkoholhoz. A döntéssel a fogadósok sem jártak rosszul: kevesebb lett a részeg, de több alkohol fogyott.



Egy másik történet szerint a tapas elterjedése egy gondos andalúz fogadós érdeme. Ott alakult ki ugyanis a már említett szokás, hogy két korty között kenyérdarabbal takarták le az italt, nehogy belerepüljenek a bogarak. Fogadósunk azonban egyszer csak megunta a csupasz kenyérdarabka látványát, és nekilátott feltéteket kreálni a kenyérre. Így lett lassan izgalmasabb a fedél az italnál.

Persze a parasztoknak is született saját eredettörténete, bár ebben a verzióban nincs sok romantika. Mivel a spanyoloknál későn, este kilenc és tizenegy óra között szokás vacsorázni, a két főétkezés között rengeteg idő telik el. Azért, hogy ne lohadjon a munkatempó, a parasztok mindig bekaptak egy-két falatot munkaidő alatt, amivel aztán simán kihúzták vacsoráig. Éppen ezt csinálják ma is. A spanyolok ugyanis a tapasokat ebéd és vacsora között fogyasztják. Munka után beugranak egy bárba, isznak egy kicsit, és elrágcsálnak hozzá egy vörösboros chorizót. Ezt egyébként ma már a legtöbb nyugati nagyvárosban megteheti, a tapas bárok ugyanis mindenhol népszerűek. Kár, hogy nálunk alig akadnak.

Pedig a falatokkal nincs sok macera. Bármit lehet tapasnak hívni, szóval csak a fantázián múlik, hogy miből lesz kaja. Már a spanyolok is beépítettek mindent a tapas repertoárba, így nem kell meglepődni, ha norvég füstölt lazacot vagy tavaszi tekercset tolnak elénk.  A tapa lehet nyers, sült vagy szószban úszó, gyakran erősen fűszeres, fokhagymás, csilis vagy sáfrányos. Lehet kenyéralapú, tésztába töltött, vagy állhatr magában. Sokszor hús, kolbász, sonka, marha, vagy tengeri herkentyű: ajóka, szardínia olajban, tintahal vagy más, paradicsomban. Az viszont valószínű, hogy olívabogyó és kenyér jár a szetthez. Nézze csak:

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr671567670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2010.02.23. 11:53:00

Mikor Spanyolorszagban jartam, imadtam hogy szinte a legeldugotabb barban is volt valami harapnivalo tapas gyanant.
Tapast minden kocsmaba a vilagon! :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.02.23. 11:58:15

Hiszen ilyen nálunk is van. Legalábbis a jobb kocsmákban igen, törzsvendégeknek pláne. Szólni se kell, már hozzák a zsíros deszkát lilahagymával, vagy a velős pirítóst erőspaprikával. Jobban csúszik a sör:D

vill 2010.02.23. 12:04:43

A fokhagymás aprórák volt a csúcs. Még sercegett az olivaolajban, ahogy kihozták. A kenyeret persze nem a pohárra kaptuk, hanem egy külön kis kosárban. A tapashoz meg kicsi desszertvillát. A kagyló viszont nem ízlett.

Plumper_ 2010.02.23. 12:11:47

én is éltem Spo-ban, és tanulhatnánk tőlük jó sokat! normális vendéglátóhelyeket pl.
hamár drága vmi, akkor legyen igényes, normális, ne pedig a tipikus magyar lehúzás menjen, mert abból k-ra elegem van mindenhol.

Almaspite 2010.02.23. 12:17:30

Rohadjak meg papírzsákban, NEM VAGYOK HARCOS NYELVŐR, de úgy emlékszem, hogy a magyar nyelvben is van olyan szó, hogy borkorcsolya, sörkorcsolya...

szcsongor 2010.02.23. 13:09:18

@Almaspite: de mennyivel konnyebb kimondani hogy tapasz :D es igy leirva meg magyarul is van ertelme, igaz kicsit mas :)

szutst 2010.02.23. 13:12:26

csak az a magyar mentalitás, csak azon változtassunk egyszer
mini tapas bár otthonra, végy egy mangalica sonkát - ebből aztán sokminden kijön - egy ideig

kovácspéterke 2010.02.23. 13:17:13

A tapas sztem nem egyenlő a sökorcsolyával. Sokkal változatosabb és a sok kis tapas délidőben ebédnek felel meg, legalábbis ahol én jártam ott nemcsak délután ették.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.02.23. 13:17:25

@Almaspite: igazad van, de nem ugyanazt takarják. a bor/sörkorcsolya szűkebb fogalmak, hidegek és sósak, ráadásul sajnos itthon (legalábbis Pesten) nincs is olyan kultuszuk, mint odakint a tapasnak. de az is lehet, hogy csak én járok béna kocsmákba.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.23. 13:55:36

@Sákovics Diana: Igen, nos ez az eget verő különbség. Nálunk is próbálkoznak vele, de nem nagy sikerrel. Nálunk egy tányér legyen nagy és legyen lehetőleg púpozott. Ez az igény:-(
Lehet, hogy majd változik, de egyelőre sajnos ez van.
Addig tapas otthon, vagy lent délen.

Rocko- 2010.02.23. 21:37:17

én még nem TAPASztaltam az ízét, de ideje kipróbálni.

Azam (törölt) 2010.07.08. 13:11:48

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, köszönet Malackarajos Anna ajánlásának. Az viszont tényleg nagy kár, hogy kevés a jó tapas bár Magyarországon, konkrétan a Pata Negran kívül más értékelhetőt nem is tudok.

rágypéksérotomsik (törölt) 2012.06.02. 16:05:16

Most derült ki számomra, hogy húsz éve rendszeresen készítek tapas-t, több tucat formában és alapanyagból, csak eddig nem tudtam, hogy így hívják :-)
süti beállítások módosítása