Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Fűzőről mintázták a kapcsos tortaformát?

2010.03.10. 10:00 Sákovics Diana

A tortasütés macerás. Szegény ükanyáink legalábbis sokat pepecseltek, amíg tésztából vagy papírból karimákat gyártottak a töltött torták, meg a folyós masszák köré. Igaz, nekik konyhafelszerelésként csak tortapléh, egy darab tűzálló bádoglemez jutott. Mázli, hogy nekünk már van kapcsos tortaformánk. 

Na jó, nemcsak nekünk. Mindenkinek, aki 1919 óta süt. A kapcsos tortaforma ugyanis nincs még százéves találmány, megalkotója pedig Wilhelm Ferdinand Kaiser. A lelkes német pasi ugyanis 1919-ben alapította meg családi vállalkozását, és állt neki sütőformákat barkácsolni. A bolt jól ment, a cég terjeszkedett, de az igazi sikert a nyolcvanas években kifejlesztett La Forme kollekció, azon belül is a szivárgás- és tapadásmentes csatos tortaforma feltalálása hozta meg. 

Az, hogy az ifjú Kaiser hogyan jutott a forradalmi felfedezésre, örök titok marad, de találgatni azért lehet. A legvalószínűbb, hogy az egészről az asszony tehet. Kaiserné ugyanis, ha csak tehette, hurkás hátára fűzőt húzott, és kecsesre maszkírozott testével annyira elbűvölte a sütőformagyártót, hogy az a fűző levétele után sem látta szétfolyni az asszonyt.

Persze az sem kizárt, hogy a kapcsos tortaforma a véletlen műve. Lehet, hogy a munkások egyszerűen elfelejtettek aljat eszkábálni a tortaformáknak, de hogy mégse menjen pocsékba a sok lyukas karima, Kaiser művezetője szétvágatta és kapcsokkal szereltette fel a peremeket. Ezután már csak egy kis görbítés kellett az új aljzatokra, és máris összepasszolt a két elem. 

Bárhogy is volt valójában, az tény, hogy amikor a cég a nyolcvanas években előrukkolt a felturbózott csatos formával a versenytársak szkeptikusan reagáltak. Nekik egy ilyen tárgy túl profinak tűnt az átlag háziasszony konyhájába. Tévedtek. Az öreg Kaiser cége nem véletlenül lett három generáció alatt Európa legnagyobb sütőforma-vállalkozása, jelenleg is harminc országban forgalmazzák termékeiket. A népszerűség oka egyszerű: a kapcsos tortaformában mindent könnyebb megsütni, ami ragacsos, folyós vagy krémes, esetleg morzsaalja van. Az amerikaiak például épp az utóbbi lehetőség miatt imádják. A kapcsos forma egyébként a tortákon túl a töltött, sós tészták (például a pizzapite) sütésére se rossz. 

Feltalálása óta a sztenderd kerek tortaformából, szív, négyzet és téglalap alakú is született, de ritkán csillag formájúra is rábukkanhatunk. Nemcsak a forma, a méret és az anyag szempontjából is bővült a kínálat. Bár a Kaisernél a 22 centi átmérőjű kerek darabok a legnépszerűbbek, a 12 centistől a 30-ig mindenféle méretben gyártják őket szerte a világon. Létezik réz változata, ami remek hővezető, csak roppant drága, van belőle rozsdamentes acél, ami tartós és egész jól vezeti a hőt, de a kaja könnyen hozzáragad, és ott a teflon, aminél pedig épp fordított a helyzet. Nem ragad, viszont lassan melegszik át. Az újabb változatoknál pedig más-más anyagból készítik az alsó és oldalsó elemet: míg az sütit üvegaljon tálalja az ember, a szilikonszél nyugodtan tisztulhat a mosogatógépben. 

Lehet, hogy a tortasütés mégsem macerás?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr851816948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.03.10. 11:20:41

Remek poszt! Hihetetlen újdonság!
Kár, hogy a nagyapám, aki bádogos volt Kalocsán, nem olvashatja már! Mert ő úgy 1910 körül a műhelyében gyártott ilyen szétszedhető formát, bár ezt a szabadalmat nem sértette meg. A megmaradt példány megtekinthető, használta a nagyanyám, az anyám, a feleségem, és most a lányomnál szolgál!

Buksikutya 2010.03.10. 11:32:02

Csak az a baj az egésszel, hogy nekem kapcsos tortaformám már kb. 50 éve van, még a nagyanyámtól örököltem.
1984-ben már olyat vettem, ami teflonos bevonatú.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.03.10. 12:03:49

@Rézfánfütyülő fűzangyal: @Buksikutya: Biztos igazatok van, az öreg Kaiser azt állítja, hogy a ma használatos, három részes, kapcsos tortaformát ő találta fel, de simán lehet, hogy valamit csúnyán benéztem. Utánatúrok.

efhábé 2010.03.10. 12:06:10

Egészen biztos, hogy már 1984 előtt volt otthon kapcsos tortaforma, talán alumíniumból, de arra nem esküszöm meg. Gyerekfejjel játszottunk is vele annakidején.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.03.10. 12:23:09

Na, a helyzet az, hogy ezt egy kicsit tényleg benéztem. A sztori igaz, az érdem Kaiser úré, csak egy kicsit előbb, 1919-ben állt elő a tortaformával, 1984-ben csak tökéletesre kalapálta. Mindenkitől elnézést, a postot átírtam, ahol kellett.

Bár lett volna lelkesen sütögető nagyanyám.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.03.10. 12:23:58

Nagyanyámnak is volt, 99%-ig biztos, hogy 1984 előtt is.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.03.10. 12:47:02

És amikor a többszöri használat során, a hőtől megvetemedett lemezeket a háziasszonyok megpróbálják nagy alapossággal összeilleszteni-sikertelenül?

receptgyűjtő 2010.03.10. 15:13:22

A hetvenes években volt már szétszedhető, kapcsos, teflonos formánk nekünk is. Hogy mióta létezett, azt nem tudom.

cometneni 2010.03.10. 15:29:47

majdnem 70 év nem túl sok a tökéletesítéshez? Hány éves volt a bácsi? 100? egyébként nagyanyám már a 70-es években használt (ezek szerint tökéletlen) kapcsos tortaformát.

Natalie Polgar 2010.03.13. 18:44:19

Simán lehet, hogy tévedek, de nem az a kaiser féle kapcsosnak a különlegessége, hogy az alja túlfut?
Egyébként meg csak az van evvel a hetve évvel, hogy a család harmadik generációja volt, aki a nyolcvanas években ismét behozta a köztudtaba a formákat, persze egy kissé átdolgozva.
süti beállítások módosítása