Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

A világ legnagyobb halpiaca

2010.06.24. 10:00 Sákovics Diana

Kétezer tonna tengeri lény. Ennyit adnak el naponta Tokióban a világ legnagyobb nagybani halpiacán. A Tsukiji a japán főváros központjában fekszik és összesen hatvanötezer embert lát el munkával. A hajnaltól kora délutánig nyitva tartó piacon körülbelül négyszáz különböző halat és tengeri herkentyűt árulnak, a háromszáz kilós tonhalaktól az algákig.

A kereskedők és étteremtulajok aukciók keretében vásárolják a halakat, ami az egyik fő turistalátványosság volt egészen az elmúlt évekig. Aztán a japánok megelégelték a folyamatosan fotózó, hangoskodó, halakat tapogató tömeget, így azóta az aukciók számára fenntartott területeken néha korlátozzák, néha tiltják az idegenek jelenlétét.

A képeket itt találtam. Meg itt. És itt is. Örök hála értük.

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr482098164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serio (törölt) 2010.06.24. 11:41:11

Ez a videó botrányos.

Hülye tepsiképű angolszász picsa, aki végigfintorogja a piacot, és úgy hányja a vadzöld propagandát, mint kombájn a búzát.

A halászat fenntarthatósága valóban kulcskérdés, és a tengermenti népek tipikusan nem szeretnek nagyon belegondolni, de ennek a megoldásához semmiképp nem ilyen ostoba, primitív, a másik kultúrát lesajnáló riportokra van szükség.

Nekem az "tetszett" a legjobban, amikor szinte szitkozódva, fröcsögve közli, hogy "Japán a világ egyik legnagyobb halfogyasztója". Kb. olyan hangsúllyal és arckifejezéssel, mintha azt mondaná, hogy a japánok emberi csecsemőket esznek reggelire.

Hogy én hogy gyűlölöm az angolszász zöldeket, még ilyen utolsó sötét ostoba népség a világon nincs.

BP80 2010.06.24. 11:46:43

2000 tonna/nap csak ezen a piacon...

Ismerősöm séf egy ötcsillagos francia szállodában. A szállodaláncnak természetesen saját halászflottája van. Ő mondta, hogy amelyik hal öt éve még középkategóriásnak minősült, az ma már "legjobb" minősítést kap.

Nem sokáig lesz már hal a tengerben, de hajrá, úgysem tehetünk semmit, enni kell, hát halásszanak.

gramercy 2010.06.24. 11:51:23

tolem aztan ki is halhat :D a tonhal

eletemben nem ettem meg, 60 fontert kilonkent nem is fogok

amig epitik a jo kis subarukat, hondakat, addig lesz@rom

NIPPON POWA

BP80 2010.06.24. 12:09:58

@gramercy: Nyilván ha az egyik fő élelemforrás elfogy, attól még simán marad minden a régiben, és majd építik tovább a kocsikat. Vagy "ha nem lesz kenyér, majd sütnek kalácsot" ugye?

sebi77 2010.06.24. 12:39:21

Baromi nehéz elképzelni, hogy két tonhal között van különbség, és van értelme az egész árverésdinek meg fél napig tartó ceremóniának. Feudális csökevény, persze ők pont erre buknak.

stikasz_1 2010.06.24. 12:39:32

Hát bennem is vegyes érzések vannak. Mert persze Európában nincsenek méregdrága éttermek gazdag sznoboknak, ugye? És itt nem kerül a szemétbe rengeteg étel? Meg a maradékot sem kell ledarálni moslékolás helyett? Ahol tenger van, ott az emberek halat esznek, ahol nincs, ott mást. Hú de rohadt meglepő, igaz-e? Majd a japánok nekünk fogják ezek után megmondani, hogy tessék a szántóföldek felét erdősíteni, mert régen sokkal több fa volt az ország területén, állítsuk vissza az eredeti állapotot de rögvest. Lehet szidni mindenféle országokat azért, mert túl sokat halásznak, és fogy az állomány - hahó, hol vannak a régen olyan jól ismert halaink, mint a viza? Hol vannak a farkasok, medvék?

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.06.24. 12:43:42

@stikasz_1: ok meg majd ezt a cikket kuldik at, es remelhetoleg „mindket” taborban egyre tobben elgondolkoznak majd:
www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

CJKrisz 2010.06.24. 12:43:51

Na ennél nekem a pokol nyolcvannyolcadik bugyra is egyenesen mennyország. :)) A vízben élő herkentyűk szagától a belem kifordul. Ha társasággal megyek étterembe, már előre megkérdezem, hogy eszik-e valaki vízben élő állatból készült moslékot, mert ha igen, akkor én be sem megyek velük, hanem keresek valami más éttermet, vagy ha kellően nagy étteremről van szó, akkor a másik végében nézek valami asztalt magamnak.

sebi77 2010.06.24. 12:53:25

@CJKrisz: Ajánlom figyelmedbe, remélem dobsz tőle egy hapcit:
www.youtube.com/watch?v=-GP7wRAwH_c

BoGyesz 2010.06.24. 12:54:39

Azt a 127 millio embert etetni is kell valamivel es mivel oceanbol+halbol sokkal tobb van mint legelobol+tenyeszallatbol, ezert egyertelmu miert fognak ki ennyi halat.
Nem neztem meg a videot, de el tudom kepzelni, hogy milyen frocsoges mehet benne. Tsukiji egyebkent egy nagyon erdekes hely, de koran kell kelni, hogy az ember lassa az igazi arcat. Mi reggel hatkor mar ott voltunk es hetkor mar sorban alltak az ottani sushi ettermek elott, hogy a legfrissebb halat ehessek. :-)

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.06.24. 13:01:46

@BoGyesz: nem te kommenteltele a foci vb-t promotalo video vegen is? „Nem neztem meg a videot, de el tudom kepzelni…”

BoGyesz 2010.06.24. 13:13:26

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Hogy mit? Nem kommentaltam foci VB-t, viszont azt neztem. :-)
Az itteni elso komment elvette a kedvem, mert lattam mar hasonlokat.

stikasz_1 2010.06.24. 13:14:12

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Teljesen igaza van a cikknek. Génkezelt szóját mindenkinek. Az ENSZ roppant sikeresen szokta megoldani a globális problémákat, miért pont most ne lenne igazuk?

ehran 2010.06.24. 13:23:24

@CJKrisz: Az, hogy Te nem szereted, teljesen rendben van, még az is, hogy rosszul leszel a szagától - nyilván van ilyen túlzott érzékenység. De tudod, ettől még a halból készített étel nem lesz moslék, akármilyen vagánynak is gondoltad ezt leírni.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.06.24. 13:27:55

@stikasz_1: az elsonel, csak a sztereotip hozzaallas miatt csipkelodtem:)

a masodik kommentedet nem ertem. miert kene genkezelt szojat enni? hacsak nem ironikusan a Soylent Green c. (Zold szoja) filmre gondoltal.

ha pedig a napi feherje bevitel miatt mondtad, akkor a WHO alatal is ajanlott 37 grammot konnyen lehet szoja nelkul is produkalni.

mikka 2010.06.24. 14:08:31

@Serio:

Tokeletesen ugyan azt gondoljuk :)
Neha szeretnek filmet kesziteni a vilag egyik legbunkobb nemzeterol..es arrol hogyan el.

gillian 2010.06.24. 14:11:40

a G képen nem lehet vajhal?
ettem párszor étteremben, és odáig voltam érte, majd balga kíváncsiságból megnéztem, hogy néz ki egészben, és leginkább még az angolnára hasonlított, ez kicsit visszavetett a rajongásban... tudom, hogy hülyeség, de akkor is így volt (bár most amúgy sem megyek egy darabig étterembe, így az elcsábulás veszélye nem fenyeget)

Londonisommelier 2010.06.24. 14:20:40

@CJKrisz: Most jól megmondtad, na. Vagány vagy! Azonkívül csak sajnállak, hogy ilyen korlátozott a gasztronómiai kultúrád. Gondolom ezek után nem veszed zokon, hogy sokan nem tartanak éppen túlságosan műveltnek. Éljen a rántott hús meg a pörkölt! Kívánom, hogy ne is próbálj halat enni soha. (a disznó egyébként is sokkal kellemesebb állat) Majd ha jon az infarktus, lehet majd szidni... mondjuk az aktuális kormányt, vagy akárkit.

Londonisommelier 2010.06.24. 14:26:08

@sebi77: Van különbség kétfajta tonhal között! Csak Mo-on nem igazán fogod ezt felfedezi az alapanyagok hiánya és az éttermek hozzáállása miatt . Meg modjuk legalább átlagos vagy afeletti ízérzék kell hozzá (meg egy jó szakács), ugyanúgy, ahogyan bort kóstolni sem tud mindenki.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.06.24. 14:43:02

Volt róla egy háromrészes dokumentumfilm is a tévében, abban mindent megmutatnak, nagyszerű cucc. Csak beszerezni lehetetlen. Mármint a filmet.

ORGASMUSFORSCHER 2010.06.24. 15:22:57

Eljön majd az az idô, amikor egy kedves kinai riporterlány mutatja be nekünk a világ dolgait s nem egy BBC-s köcsög....

Amúgy az angolok és a jó//érdekes kaja az két egymást abszolút kizáró dolog.....

Meg szerintem ez valami kompenzáció akar lenni, amikor egy angolszász elmegy Ázsiába s végnélkül fikázza a dolgokat....

BoGyesz 2010.06.24. 15:44:46

A taiyaki is szuper, foleg anko-val. :-) Majdnem hal. :D

KevinMulder 2010.06.24. 15:47:24

Mit izgultok, lesz meg 1-2 olajplatformos baleset es senki sem fog instant olajos halat enni ... az elet meg valahogy csak tulel minket ...

Karcsi75 2010.06.24. 15:50:32

Az volt a kemény amikor velük levágatták a szarvasmarha állományuk nagy részét a semmiért.

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2010.06.24. 16:06:09

Indiai piac? Itt is van sok hal, bár elég retkes, érdekességnek megteszi..

www.kaldeneker.hu/kaldeneker/utazas/211-indiai-piaci-beszamolo.html

TyToo 2010.06.24. 17:41:02

A japánok és a halak kapcsolata nem gasztronómiai szemmel:

inyou.hu/2010/05/halfoci-vilagbajnoksag/

deflorator 2010.06.24. 19:25:33

Ott mindenki halat eszik? Vagy exportra is licitálnak?

greybull 2010.06.25. 09:33:45

Nem is az angolok "nemzeti" étele a fish and chips ugye?
Ők nem szigetország, mint Japán? Legalább annyi halat megzabálnak, mint a japán tesók, nem?

greybull 2010.06.25. 09:45:57

Javítanék: nem tepsiképű angol csaj, hanem pogácsa képű!

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2010.06.25. 22:53:39

@CJKrisz: Elég szánalmas hozzászólás! Lemoslékozni azért valamit, mert te nem szereted! Érdekes lehet, ahogy ülsz az étterem egyk végében egyedül, a másik végében meg a "barátaid" jól érzik magukat!

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2010.06.25. 23:00:52

@sebi77: Ez azért elég dúrva!!!! Jó-jó, hogy minnél frissebb legyen az étel, de azért főzés/sütés elött fejbevághatta volna csórikámat! Azért mert a halak nem tudnak jajgatni, gondolom fájdalom érzetük van.

Natalie Polgar 2010.06.28. 15:12:57

Az egyik ok, amiért Japán szigetét elsülyeszteném, extrém-mizantróp napjaimon.

Ma reggel olvastam egyébként egy ide kapcsolódó cikket a kék uszonyú tonhalakról:
www.nytimes.com/2010/06/27/magazine/27Tuna-t.html?pagewanted=1

ASHGAE 2010.08.08. 15:45:57

Kezét csókolom a Blogíró Asszonynak, reklamálni szeretnék.
Mégpedig azért mert a Totalcarról idekalandozva, majd ezután végigolvasva a bejegyzéseket most értetlenül tapasztalom, hogy az elmúlt 1,5 hónapban Mrs. Karotta nem osztott meg velünk - igen, a Kedves Olvasókkal - semmiféle kulináris érdekességet.
Kérem legyen kedves ezen trehányságán a jövőben változtatni.

Mellesleg nagyon sok boldoságot és - részben újságírói - termékenységet kívánok az ifjú párnak!

Köszönettel:
SG

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.08.08. 18:46:39

@ASHGAE: Izé, legutóbb az volt, hogy sokáig nem volt poszt, akartam is írni egy kommentet, hogy: Jajj, nincs poszt, aztán nem írtam, és másnapra lett. Most írtam, ezért tuti nem lesz egy darabig:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.08.08. 18:51:51

@scheerti: Ja, és tudom, hogy mivel lehet megvesztegetni a szerzőt, a másik blogon elárulta magát:

photo.netcarshow.com/Ford-Mustang_Boss_429_1969_photo_02.jpg

Ha ilyet veszel neki, szerintem posztolni fog:)

Rocko- 2010.08.25. 07:49:31

@ASHGAE: egyetértek! ébresztőőőőőő!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.09.01. 09:46:44

Én nem veszem le a könyvjelzőt innen, azért se:)

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.09.02. 12:04:26

@Rocko-: @scheerti: @ASHGAE: Nagyon kedves tőletek a kitartás, köszönöm. Ígérem visszatérek hamarosan.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.09.02. 17:28:50

@Sákovics Diana: Vártunk a férjedre is majdnem egy évet poszt nélkül, nincs gáz:)

ASHGAE 2011.10.01. 18:41:05

khm, nem erről volt szó...
süti beállítások módosítása