Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

  • Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

  • Jerryco: @wehh: Ő tégd néz le, te meg a hipstert. Hamar farkába harapott a kígyó. (2015.11.09. 00:03) A pincérnek se könnyű
  • Kara kán: A profik tanácsai: pannontej.hu/gyakori_kerdesek_a_sajtrol (2015.05.21. 12:17) Boldogok a sajtkészítők
  • pif: @Sákovics Diana: Végre találtam magyarul egy összeszedett, nem biológusoknak szóló írást az ízérzé... (2015.03.06. 15:12) Az ízlelés pszichológiája
  • kis anna: Most bukkantam rá erre a bejegyzésre! Nagyon köszi az infókat :) Én se szeretek hipermarketek polc... (2014.11.11. 10:24) Olvasson minőséget nyers húsból!
  • Kovács László Kovács M: Nem is lenne semmi baj,ha nem szintetikus vacakokat használnánk.Az Umami-val természetes módon is ... (2013.09.19. 17:47) Az ötödik alapíz: az umami

Creative Commons Licenc

Festék nélkül is lehet zöldebb a konyha

2010.01.31. 11:00 Sákovics Diana

Emberek láncolják magukat fákhoz, bringások tüntetnek autók ellen, a szomszéd sikítófrászt kap a Dunában lubickoló kölyöktől, így itt az ideje, hogy a konyhánk is zöldebb legyen. Kösz a tippet, Good Food blog. Ebben a helyiségben szennyezzük ugyanis a legjobban a környezetet,…

36 komment

A multifunkcionális alufólia

2010.01.30. 11:00 Sákovics Diana

Gondolt már arra, mi lenne önnel hűtő nélkül? Hogy mihez kezdene, ha nem lenne paradicsomkonzerv? Hogy milyen lehetett az élet a habverő előtt? A legnagyobb konyhai találmányokat gyűjtöm össze, bár eddig csak a konzerven vagyok túl. Most jön az alufólia. 

Európa 2008-ban 809…

25 komment

Mi a junk food titka?

2010.01.29. 09:00 Sákovics Diana

A tavalyi volt a tizedik karácsony, mikor a nagyi megtartotta magának a habos, csokis sütije receptjét. - Majd egyszer. - hangzott ismét a dühítő válasz. Számtalanszor feltúrt konyha, ronggyá lapozott szakácskönyvek, remények és feleslegesen összecsokizott edénykupacok után…

49 komment

Boldogok a sajtkészítők

2010.01.27. 09:00 Sákovics Diana

Hogy kell-e báránygyomor a sajtkészítéshez? Számít-e a penész színe a sajton? Tényleg van karamell ízű, meg élő kukacos sajtféle? Egyébként is, mi a különbség a Brie és a Parmezán között, és melyik évszakban érdemes Rokfortot venni? Ha ezekre a gyötrő kérdésekre ébred…

27 komment

A pincérnek se könnyű

2010.01.25. 11:00 Sákovics Diana

Telefoncsörgés. - Itt a Bisztró. Miben segíthetek? - Milyen konyhát visznek?  - kérdezi az affektáló hang. - Olaszt, hölgyem. - És mi a ma esti szusi specialitás? Pillanatnyi csönd. - Nálunk nincs szusi, hölgyem. - Miért nincs? - Mert ez nem japán étterem?! Újabb szünet.…

152 komment