Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

  • Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

  • Jerryco: @wehh: Ő tégd néz le, te meg a hipstert. Hamar farkába harapott a kígyó. (2015.11.09. 00:03) A pincérnek se könnyű
  • Kara kán: A profik tanácsai: pannontej.hu/gyakori_kerdesek_a_sajtrol (2015.05.21. 12:17) Boldogok a sajtkészítők
  • pif: @Sákovics Diana: Végre találtam magyarul egy összeszedett, nem biológusoknak szóló írást az ízérzé... (2015.03.06. 15:12) Az ízlelés pszichológiája
  • kis anna: Most bukkantam rá erre a bejegyzésre! Nagyon köszi az infókat :) Én se szeretek hipermarketek polc... (2014.11.11. 10:24) Olvasson minőséget nyers húsból!
  • Kovács László Kovács M: Nem is lenne semmi baj,ha nem szintetikus vacakokat használnánk.Az Umami-val természetes módon is ... (2013.09.19. 17:47) Az ötödik alapíz: az umami

Creative Commons Licenc

Netmentes elmélkedés, avagy szünet.

2010.02.26. 20:26 Sákovics Diana

Nem vagyok valami jó blogger. Halomban állnak a félkész postok, de képtelen vagyok befejezni őket. Pontosabban képtelen voltam. Holnaptól persze minden más lesz, nem rángat el a mangalicaanyagtól a snackgyártó robot, nem kezd sétáért nyöszörögni a kutya a futuristagasztro-jegyzet…

2 komment

Mi a szösz az a tapas?

2010.02.23. 11:00 Sákovics Diana

Ha csak két másodpercet szánt a post elolvasására, akkor elég annyi, hogy a tapas gyűjtőnév, változatos falatkák, előételek, snackek gyűjtőneve. További szép napot! Ha arra is kíváncsi, hogy mi a közös a sós mandulában és a narancsos szűzben, mire való egy macskatalpnyi…

13 komment

Olvasson étlapot folyékonyan! 1.

2010.02.20. 10:00 Sákovics Diana

Rendelt már Dubarryt, pedig felfordul a gyomra a karfiol szagától? Wellington kért, pedig lisztérzékeny? Fészkelődött már krákogva, mikor a gyerek a kaszinórostélyosról faggatta? Ha igen, akkor önnek szól az étlapértelmező, amiben nemcsak a hazai éttermekben leggyakrabban…

9 komment

Így ettek nagyanyáink

2010.02.19. 11:00 Sákovics Diana

"Félholt szárnyast lekopasztani s különösen forró vízbe mártani, vagy élő galambot felfújni és megtisztítani... emberietlen kínzás. Csupán élettelen állatokat tisztítsunk és főzzünk." - okít a dédmama 1904-es szakácskönyve, amiből később lelkesen főzött a…

23 komment

Hogyan vegyünk halat?

2010.02.18. 14:00 Sákovics Diana

-Ugye lesz halas post is? - érkezett a kérdés, miután letudtuk a sertés- és szárnyasvásárlás alapszabályait. Naná, hogy lett. Persze ez kevésbé érinti önt, hiszen amíg húsból hetven kilót, addig halból mindössze négyet tüntet el évente. Legalábbis ilyen az átlagos magyar.…

25 komment