Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

  • Jerryco: @wehh: Ő tégd néz le, te meg a hipstert. Hamar farkába harapott a kígyó. (2015.11.09. 00:03) A pincérnek se könnyű
  • Kara kán: A profik tanácsai: pannontej.hu/gyakori_kerdesek_a_sajtrol (2015.05.21. 12:17) Boldogok a sajtkészítők
  • pif: @Sákovics Diana: Végre találtam magyarul egy összeszedett, nem biológusoknak szóló írást az ízérzé... (2015.03.06. 15:12) Az ízlelés pszichológiája
  • kis anna: Most bukkantam rá erre a bejegyzésre! Nagyon köszi az infókat :) Én se szeretek hipermarketek polc... (2014.11.11. 10:24) Olvasson minőséget nyers húsból!
  • Kovács László Kovács M: Nem is lenne semmi baj,ha nem szintetikus vacakokat használnánk.Az Umami-val természetes módon is ... (2013.09.19. 17:47) Az ötödik alapíz: az umami

Creative Commons Licenc

A leveles zöldségek vezetik a gyomorrontás-rangsort

2010.03.30. 09:00 Sákovics Diana

Nem bírjuk jól a riogatást. Irritáló, ha az orrunk alá dörgölik a környezetszennyezést, hogy mi nem jut majd az unokáinknak, vagy azt, hogy az egyébként egészséges hal fogyasztása sem teljesen veszélytelen. Pedig én most épp riogatni készülök. Nem mintha vészmadárnak…

6 komment

Fehér csokinak kaviár a párja

2010.03.29. 11:00 Sákovics Diana

- És a füge is finom kék sajttal! - szakad fel a vallomás apámból, miután beismerte, hogy a születésnapjára kapott májpástétomhoz tényleg ment az a narancs csátni. Mondtam én, hogy érdemes bevállalni. Tudom, az új ízpárosítások gyakran bizarrnak hatnak. A paradicsomra már…

5 komment

A májon innen és túl

2010.03.25. 12:00 Sákovics Diana

- Minek ennék belsőséget, amikor hús is van?  - kérdezte a múltkor a pasim, amikor kiböktem, mennyire vonz a britek almával töltött bárányszíve. Bezzeg a dédinél még nem volt ennyi fakszni! Akkor egészben érkezett a konyhába az állat, amit az orrhegyétől az utolsó…

32 komment

A Kosok sem mindig kecsesek

2010.03.22. 09:00 Sákovics Diana

Sok volt a szalonna télen? Nem fér bele a tavaszi gatyába? Semmi pánik, módszerünkkel egy hét alatt hét kilót fogyhat! Ha szőke, térjen át a zabra, ha barna, napnyugtával egyen utoljára, ha pedig vörös, kerülje a sört. Hitelesnek hangzik, nem igaz?  Az ember mindig szeretett…

37 komment

Hogyan születik egy Michelin-csillag?

2010.03.18. 09:02 Sákovics Diana

A Costes éttermet szerették a Michelin titkos ügynökei, így végre Magyarországnak is van csillagos étterme. Szuper. De mi az ördögöt jelent ez valójában? Ki osztogat csillagokat? Mióta? És egyáltalán minek? A történet 1891-ben kezdődött, mikor André és Edouard Michelin…

74 komment