Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Főételnek fényt, köretnek követ

2010.02.10. 09:00 Sákovics Diana

Imádom, ahogy reccsen, ahogy a pép betölti a szájüreget, ahogy váratlanul egy sódarab nyomja el az ízeket. Hetekig tudnék ropin élni, ha nem rettegnék a skorbuttól meg a tükörtől. Azért a világban akad olyan, akit nem riaszt el minden apróság, akit nem korlátoznak a normák, sem a józanság vagy az ízlés. Van, aki bírja a szélsőséges kosztot. Persze őket magasabb cél vezeti. Gombóc Artúrt például az, hogy egyszer eljusson Afrikába. A fény-, a jég- és a sárevőt pedig valami egészen más.

Hira Ratan Manek, a nyugdíjas kalkuttai mérnök például a szemén keresztül beszívott napenergiával táplálkozik. 2000-ben az akkor 65 éves férfi állítólag 411 napon át böjtölt úgy, hogy minden napfelkeltekor és napnyugtakor egy-egy órát töltött a szabadban, csupasz lábujjaival a földet markolászta, és meredten bámulta az éltető napsugarakat. Napközben azért ivott némi forralt vizet. Meg kávét. Meg írót. Orvosai szerint, akik folyamatosan felügyelték, kiváló kondiban élte túl ezt a több mint egyéves napfénydiétát, igaz, lefogyott 19 kilót. Pedig volt, aki látta őt csirkés lepényt enni. Gonosz, rosszindulatú pletyka.  

Szintén a természet energiáját hasznosítják a pránaevők. A hindu vallásban a prána az univerzumban megjelenő energia, ami életben tartja a testet. A pránát a Napból, a levegőből és a Földből nyeri az ember, és a nyitott léleknek nem is kell más táplálék. Jasmuheen, azaz Ellen Greve, a pránaevők mozgalmának arca azt vallja magáról, hogy 1993 óta a prána univerzális életerejéből él, amitől a bölcseknél is bölcsebb lett, ráadásul kicsattan az egészségtől. Módszerét itthon is követik néhányan, legutóbb 2007-ben halt bele egy óbudai terhes anya a háromhetes böjtbe. Az első héten még vizet sem ivott. 

Talán nekünk, európaiaknak kevésbé fekszik a misztikus sallang. Minket az egészség motivál. A laktózérzékeny hanyagolja a sajtot, a vesebeteg kerüli a fehérjét, az ortorexiás pedig csak biót eszik. Az egészséges étkezést rögeszmésen űzők kizárólag minőségi kajákat fogyasztanak, napi több órát terveznek, fantáziálnak arról, hogy honnan szerzik be az ételt és hogyan készítik el. Bioboltok tömkelegét képesek végigjárni a legjobb csíráért, egy rakás vitamint szednek, nemcsak hogy nem esznek húst, de még azt a tálat is kerülik, amelyikben előzőleg húst főztek. Ha belenyalnak a fagyiba, még napokkal később is lelkiismeret furdalásuk van, és akad, aki még a saját vizeletét is hajlandó megkóstolni, hogy pontosan belőhesse, mi kell a testének. 

Ha már az undorító szokásoknál tartunk, jöhet a pica. A pica táplálkozásra alkalmatlan anyagok (föld, papír, festék, homok, kavics, szemét, ürülék vagy bármilyen egyéb dolog)  rendszeres fogyasztását jelenti. Ez persze másféléves korig normális, felnőttkorban azonban több mint furcsa. Gondolhatnánk. Pedig az agyagásványok csoportjába tartozó kaolinitokat évszázadok óta eszik a legkülönbözőbb kultúrákban. Mexikóban van olyan katolikus ünnep, ahol a kaolinit az ostyát helyettesíti, egy afrikai szokás szerint a várandós asszonyoknak ilyen követ kell küldeni, az ausztrál őslakosok az ásványt a kenyértésztába gyúrják, majd levelekkel burkolva megsütik, Pápua Új-Guineában pedig nyílt tűzön, nyárson készítik el. Ha nem is túl finom, a kő legalább olcsó, és garantáltan tele van ásványi anyagokkal, amit meghálál a szervezet. Persze van, akinek az egyszerű földet is szereti a teste. A South China Morning Post szerint a Hao Fenglan nevű 78 éves kínai asszony nyolc éves kora óta körülbelül tíz tonna földet evett meg, és a mai napig kitűnő egészségnek örvend. Igaz, kicsit hisztis, ha egy nap nem kap sarat. 

A bhiwani-i Shanti Devi - ahogy indiai szomszédai hívják: a Jégnagyi - szintén nehezen viseli, ha megfosztják kedvenc táplálékától. A 81 éves asszony akkor kezdett el jeget enni, amikor orvosai hasfájás ellen ezt a kúrát javasolták, de leszokni már nem tudott róla. Az asszony a United News of India című lapnak azt mondta, hogy "tizenöt éve minden nap, minden évszakban eszem jeget. Meleg napokon úgy 8-10 kilót, a hidegben csak hármat. De orvosi utasításra lassan ezt is csökkentenem kell." Pedig a nélkülözés kellemetlen, jég nélkül ugyanis egyáltalán nem bír aludni a néni. 

Gerben Hoeksmának, az 58 éves holland férfinak is bevált speciális kosztja, ő ugyanis tizenegy évig élt kizárólag galambtápon. "A galambeledelt egy éjszakára vízbe áztatom, a következő nap pedig puhára főzöm. Minden szükséges tápanyagot tartalmaz, és amióta ezt eszem, soha nem voltam beteg. Azt hiszem, ez a megfelelő táplálék az éhező afrikaiaknak." - mondta a Dagblad van het Noordennek. 

Hőseink tehát (kivéve talán az amatőr fényevőket, az elhunyt pránaevőket és az ortorexiást) mind boldogok bizarr diétájukkal. Ők ugyanis szélsőséges kosztjukat elköteleződésből vagy elmebajból és nem kényszerből választották. Szemben a brit egyetemistával. 2002-ben a húszéves fiú első, féléves ösztöndíját egy elektromos gitárra költötte. Szüleitől félt, kölcsönkérni nem tudott, így elhatározta, hogy pénz nélkül is megél, a négy hónapos szemesztert kihúzza a kollégium raktárában porosodó zabliszten. A karácsonyi szünetben szállították kórházba.

Történetük tanulsága, hogy mázli nélkül kártékony a bizarr diéta, és hiába mániája a kárpitrágcsálás vagy a láncropogtatás, jobb, ha néha eszik mellé valami gyümölcsöt. 

 

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr411740890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2010.02.10. 11:42:33

Láttam a tv-ben egy angol fényevő nőt. Már-már hívő lettem, mikor kibökte, hogy persze az angol teáról (tejjel cukorral) nem mondott le! Azóta bosszúból a csülkös pacalt dupla adagban nyomom be.

1001kismalac 2010.02.10. 11:50:03

A természeti népek valóban a szükséges nyomelemek végett esznek "földet" örölt köveket, vagy szopogatnak kavicsokat. A középkorból vannak "hitelesített" vizsgálatok fényevőkről. A lényeg végül is a szükséges ásványianyag, nyomelem, fehérje, vitamin... és energiai bevitele valamilyen formában. Ami lehet rántott csirkecomb petrezselymes újburgonyával, avagy főtt csiga spenóttal, netán majomagy pikáns szósszal bolondítva.
Ha nincs más: c vitaminnak rénszarvasvér, kálciumos föld a csontoknak.
Szóval jü bejegyzés. Ügyi vagy.;-)

Zsiger 2010.02.10. 11:52:18

Ezek biztos nem is tudják milyen jó a csilisbab! :D

Plumper 2010.02.10. 12:08:25

egyetek fényt, én maradok a STEAK-nél!

2010.02.10. 12:21:52

Na most elgondolkoztam, nézzek a Napba, vagy dúrjak be egy tál töltött káposztát füstölt hússal megduggatva?

Micsoda dilemma, micsoda dilemma...

mangorlo 2010.02.10. 12:31:10

én fényt ittam tavaly a volt fesztiválon. idén is lesz próbáljátok tik is ki. igaziból nem nagy csuda, szódapatronba öntött vodka habosítva, viszont üt mint az áram

Mylady 2010.02.10. 13:26:48

@1001kismalac: "Ha nincs más: c vitaminnak rénszarvasvér..."
:o nana! :D

egyébként szerintem nagyjából minden ilyenről előbb-utóbb kiderül, hogy vagy evett mást is vagy amit evett, eleve tartalmaz minden szükséges anyagot. vagy meghal.

Nagyvakond 2010.02.10. 13:27:38

Nagyon tetszik az a két csaj! Átölelném őket, és sétálnék velük kéz a kézben a napsütötte fűszálak között.

patkányarcúáginéni 2010.02.10. 14:16:41

@"saját levében":

" nyomom be."

undorító ez a megfogalmazás (szleng?), amivel az evést kívánják kifejezni egyesek...

Hozzá Szóló 2010.02.10. 15:30:11

Volt egy lany... tobb napig fogyokura cimen csak paradicsomot evett, de max egy felet egyszerre, kis szeletekben.... rola meg az derult ki, hogy igaz, hogy csak ezt eszi....de iszik napi 2 liter KOLAT :D

Ejjnye Bejjnye 2010.02.10. 16:44:42

Vegetáriánus vagyok! Én is csak olyan marhahúst eszem, amely előtte csak növényi táplálékot evett!

sulcus (törölt) 2010.02.10. 17:07:50

Szóljatok ha nem jól értelmezem!
Tehát ezek a "zemberek" azt akarják,hogy egy pondró szintjére kerüljünk vissza,vagyis re-evolució?
Tehát pusztuljon ki az emberiség,hogy az alacsony rendű élőlények foglalhassák el a földet akik megelégszenek a föld és fényevéssel.

bolomba (törölt) 2010.02.10. 17:34:14

Diana,

Ezt az "ortorexiás pedig csak biót eszik…" velvetrol copyzott kijelentest/bekezdest jobb lenne egy kicsit atirni. Ha mar mas nincs, ott a wiki.

Meg mielott egyesek ugy gondolnak, hogy a veganok, raw veganek is ebbe a "rendelleneseget" meghatarozo csoportba esnek.

Mielott barki kotozkodne, a fentiek altal leirt esetbe beleesene pl. Woody Harrelson (raw vegan), aki mint lathatjuk par filmjeben, elegge jol megvan.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.02.10. 23:10:57

@bolomba: a saját cikkemből emeltem át egy részt, szóval ez belefér. szerintem.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.02.12. 07:35:02

A felsorolt devianciák közül én Gombóc Artúrét vállalnám be leginkább.

sirT 2010.07.27. 09:48:38

volta tv-ben is egy magyar csávó, csak fénnyel táplálkozott.175 cm volt és 49 kiló.A gyerekeivel nem tudott játszani, mert annyi energiája már nem volt...
hát bravooo, ez tényleg egészséges!!!

Rigor 2011.11.09. 13:15:07

A fénnyel táplálkozókról valahogy mindig kiderül hogy azért egy teát isznak. Még az indiai csodaguruk is. Ami egészen "véletlenül" olyan baromi édes, hogyha egy kicsit többet innának belőle, akkor a mozgászszegény meditálós életmód mellett még el is híznának.

Ja, meg író meg egy kis tejecske. Ami ugye nem ám itteni reggeli ital meg hasonlók.
Mondjuk napi 1 liter valódi frissen fejt, fölözetlen, teljes kecsketejet iszol, nem árt hozzá mozogni mert elhízol.
süti beállítások módosítása