Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

A leveles zöldségek vezetik a gyomorrontás-rangsort

2010.03.30. 09:00 Sákovics Diana

Nem bírjuk jól a riogatást. Irritáló, ha az orrunk alá dörgölik a környezetszennyezést, hogy mi nem jut majd az unokáinknak, vagy azt, hogy az egyébként egészséges hal fogyasztása sem teljesen veszélytelen. Pedig én most épp riogatni készülök.

Nem mintha vészmadárnak képzelném magam, vagy mások rettegése izgatna fel, de a gasztronómia egészben, a sötét oldallal együtt érdekes. A csótány, az orrszőr és a stand up comedy is az élet része, miért ne lenne az a gyomorfertőzés is? Jöjjön hát a tíz legveszélyesebb kaja, amik ártalmatlannak tettetik magukat.

A Center for Science in the Public Interest összeszedte, hogy 1990 és 2006 között milyen kaják okoztak tömeges ételmérgezéseket Amerikában, és kiderült, hogy jó néhány egészségesnek tartott élelmiszer is szerepel a visszaeső gyomorrontók között. A jelentést az iVillage foglalta össze, a linket Natalie küldte. Már megint.

Az amerikai belek legveszélyesebb ellenfelei a leveles zöldségek, azaz a saláta, spenót, sóska, meg a káposzta. Persze egészségesek, vitamindúsak és finomak, de nem mossuk meg (oké, az amerikaiak nem mossák meg) őket rendesen, így könnyű tőlük szalmonellát, norovírust és gonoszabb fajta E.colit kapni, amiket a szenvedő alany ételmérgezésként él meg.



Az ételmérgezésnek egyébként rengeteg válfaja van, és gyakrabban kapjuk el, mint hinnénk. Az egynapos náthának becézett rossz közérzet például az esetek nyolcvan százalékában a kajától van. A súlyosabb fajtáknál már étvágytalanság, hasfájás, hasmenés, hányinger, esetenként láz és egyéb tünetek is megjelennek. Rossz, na.

De a lényeg, hogy tizenhat év alatt 363 alkalommal regisztráltak leveles zöldség okozta járványt az Egyesült Államokban.



Ennél nem sokkal volt kegyesebb a néphez a tojás sem, az ugyanis 352 esetben okozott tömeges szalmonella fertőzést. A szalmonella ellen egyébként jól megfőzött tojással védekezhetünk, de a lágy tojásról lemondani legalább olyan fájdalmas, mint a fejfájással spékelt, végighányt éjszakák.  Hasonló a helyzet a nyers tonhallal is, a havi egyszeri sushimról nehezen mondanék le. Pedig a tonhal az amerikaiak veszélylistájának harmadik helyén szerepel, 268 gyomorrengető balhéval. A gondot általában az okozza, hogy a halat nem hűtik le eléggé, amitől természetes toxinok szabadulnak el, ráadásul a norovírus és a szalmonella is vígan elél benne. 



A dobogóról lecsúszó osztriga talán kevésbé érint minket, viszont az ötödik helyen szereplő burgonya annál inkább. A krumpli héjával van a legtöbb gond, Amerikában a vizsgálati idő alatt 108 alkalommal felelt szalmonella járványért,  E.coli okozta megbetegedésekért, vagy a vérhas kórokozójának terjedéséért. A profik azt javasolják, hogy vagy körömkefével sikáljuk fényesre a krumplit vagy szabadítsuk meg a héjától. A futottak még kategóriában a pasztörizálatlan tejből készült vagy hanyagul kezelt lágy sajtok, a romlott nyers tojást tartalmazó fagyik, a szalmonellával fertőzött paradicsomok, csírák és bogyók szerepelnek. Az utóbbiak egy parazita közvetítésével okoznak fájó bélfertőzést.

Ezek a fura kis kórokozók egyszer megérdemelnek majd egy saját postot. Addig keresek róluk előnyös fotókat.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr141878032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SNC 2010.03.30. 15:52:29

Nem is szeretnék többet enni már :-), de legalább tudom mire figyeljek jobban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.03.30. 16:26:04

Én mindet értem, de tényleg. Nem mossák meg a salátát, oké. Mi se mostuk meg a fáról szedett cseresznyét, mi se vagyunk jobbak,de: a krumpli? Ki az, aki úgy eszi a krumplit, hogy nem veszi le a héját? Vagy csak nálunk szokás még az újkrumplit is megmosni-megtisztítani főzés előtt?

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.03.30. 20:31:28

@scheerti: Mi sokszor nem pucolunk krumplit. Szoktuk alufóliába csomagolva héjában sütni, és héjastul felkarikázni, épp csak ráönteni egy kevés olíva olajat és sütőben ropogósra sütni. Valamiért utálok hámozni.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.03.30. 21:46:48

Az alufóliás módszer nálunk is megy, körözöttel(házi), de mi leszedjük a héját fogyasztás előtt. Vagy akkor már mindegy?

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.03.31. 06:50:21

@scheerti: már 90 fok felett a legtöbb élet elpusztul, úgyhogy scheertikém, a 180 fokos sütőben negyed óra alatt elkészített krumplit akár krumplibogárral együtt is megeheted!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.03.31. 14:31:54

@feketenap:

Szuper! Akkor majd minden beteszek a sarokba, nálunk úgyis mindegyik több, mint 90 fok.
süti beállítások módosítása