Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

A jó szárnyashoz idő kell

2010.01.24. 11:00 Sákovics Diana

Jó húst venni nem könnyű. Egy korábbi postból már kiderült, hogy szerezzünk nyálkás sertés helyett nyirkos, rózsaszín malacot, most pedig jöhetnek a szárnyasok. Madár ügyben nagy a rutinunk, fejenként évi harminc kilót eszünk meg belőle, persze ettől még nem árt tudatosítani a jó hús ismérveit. Így legalább nem hümmögünk majd fejvakarva a hentespult előtt. 



A huszadik századig a csirke luxuskajának számított, aztán beindult az olcsó, nagyüzemi termelés, jött néhány szárnyashúst éltető egészségkampány, és a csirke máris a legnépszerűbb húsféle lett Európában. Ez persze kihatott a minőségére is. Most nemcsak a meghatározhatatlan pulykasonkáról, a bizarr nuggettekről, a mélyhűtött majd felolvasztott, fehérjével dúsított és újra lefagyasztott mutációkról van szó, hanem azokról az elvileg friss húsokról is, amikkel az ember a hentesnél vagy a boltban találkozik.

Először is, az átlag szárnyas egy gyárban éli le életét, négyzetméterenként harminchat kilogrammnyi társával együtt, ahol harmad annyi idő alatt éri el a vágósúlyt, mint normál körülmények között egy udvarban kapirgálva. Nem meglepő, hogy a folyamatos stressz, a mozgáshiány és az életösztönnel ellentétes körülmények ízetlen, pépes, fehér húst eredményeznek. Persze csak azoknál, akik egy öngyilkos akció keretében előbb meg nem fulladnak társaik között. Mindegy, az ízetlen húsra is van megoldás: lehet marhaesszenciát fecskendezni a szárnyasba. (Ha bárki tudna mesélni magyar viszonylatban a gyárakban megmagyarázhatatlan okokból kimúló madarakról, annak nagyon hálás lennék. Csak brit forrásokat találtam a jelenségről. Nekik pedig fogalmuk sincs mi ez, olyan mintha a szárnyasok direkt megfulladnának.)

A magyar Baromfi Termék Tanács szerint itthon legalább az állatok etetésén nincs okunk aggódni, mert az állat-egészségügyi szabályozás miatt a szárnyasok nem ehetnek fertőzött takarmányt, a termelők pedig nem használnak olyan hatóanyagokat, ellenállóképesség-növelőket, hozamfokozókat, amik elraktározódhatnak a húsban. Bár erről részletes információkat nem szeretnek adni a magyar hatóságok.

A lágy és szemcsés tapintású, intenzíven nevelt (vagyis gyári) csirkéhez képest a szabadon tartott állat húsa keményebb és jobb ízű. Annyira, hogy a pasim például fel sem ismerte mit eszik, amikor először kapta a csütörtöki néni csirkéjét a piacról. Azóta is habcsirkét követel. A szabad madárnak attól jobb a húsa, hogy mozoghat és nem táptól és drogtól, hanem saját, természetes ritmusában nő fel. A Baromfi Termék Tanács szerint az elmúlt időszakban itthon negyven százalékkal nőtt a kereslet a szabadon nevelt szárnyasok iránt, ráadásul abból is a kukoricával tápláltakat keressük. Nem véletlenül.

A szárnyas táp minősége és fajtája nemcsak a hús ízét, de a bőrszínt is befolyásolja. A kukoricán nevelt állat bőre sárgás, ami megkapó jel lehet a vásárlásnál, bár nem feltétlenül tartozik boldog szabadtéri baromfihoz. A friss csirke bőre egyébként rózsaszínes, de ha nem megfelelő ideig és hőfokon forrázzák, akkor lehet kicsit fényes felületű. Ez nem dráma. Csak ne tűnjön úgy, mint akit épp most olvasztottak fel. A fénytelen, ráncos, szürke bőr viszont arra utal, hogy a csirke állott. Ez nyáron, béna hűtéssel 3-4 óra alatt bekövetkezhet. A jó csirke, mindegy, hogy egész vagy darabolt, de sértetlen, tiszta, nem látszik szennyezettnek és fura szaga sincs. Nem lehet látni rajta bevérzést, kiálló törött csontot vagy komolyabb zúzódást. A finom pulyka fiatal, telt, a nyaka rövid, a légcsöve rugalmas. Az öreg madarat pedig úgy ismerhetjük fel, hogy lába pirosas és pikkelyes.



Ha dobozos az állat, legalább elolvashatjuk a címkét. Ott van rögtön a minősítés. Az A jelű szárnyas a legklasszabb. Csak jól fejlett, izmos, sok húsos és pont elég zsíros résszel bíró állatok kapják ezt a plecsnit. Aztán a friss baromfi esetében ott a fogyasztói- és az egységár, a kidolgozási forma, a vágóhíd vagy feldolgozóüzem azonosítója, az ajánlott tárolási hőmérséklet és import esetén a származási ország neve. Ja, és a "Hatósági állatorvos ellenőrizte" felirat. Már amennyiben van.

Nekünk azonban, ahogy az előrecsomagolt sertés- és marhavásárlásnál, úgy most is érdemes egy kis magánnyomozást folytatnunk. Először is nézzük meg, hűt-e az a pult rendesen. A friss baromfinál -2 +4°C, a fagyasztottaknál -12°C , a gyorsfagyasztottnál pedig  -18°C alatti az ideális hőmérsékletet. Aztán jöhet a lejárati dátum, végül a csomagolás feszessége és tisztasága. Minél csinibben virít a folpack a műanyagtálcán, annál kevesebb ember fogdosta össze, azaz annál később került a placcra. Mindig nézzük meg, hogy nem áll-e a tálcában vér, az ugyanis nemcsak a hús frissességét csorbítja, de a nedvességgel a hús tömege is csökken, és még az íze is rosszabb. És végül, ha további jeleket keresünk arra, hogy milyen régóta gubbaszt plasztikban az állat, érdemes megfigyelni a bőre színét. Ha az túl világos, másik zsákmányt kell keresni.
 

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr991567645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.01.24. 12:28:07

ez vicces, nekem is van csütörtöki nénim, és én is tőle szoktam venni a kapirgálós csirkét, és eszméletlen finom. te meliyk piacra jársz?

egyébként tényleg nagy a különbség, és már csak azért is érdemes néha kapirgálós venni valamelyik nénitől, hogy támogassuk a kistermelőket.

Szárnyas 2010.01.24. 12:48:00

Kóstold meg a BOCSI ( Boldog Csirke ) csirkét, nálunk is lehet már kapni.

elizon pucsnik 2010.01.24. 12:58:06

Eladó: nem puccos bolt,hanem őstermelő,kevés áruval,mindig ugyanott megtalálható
Áru: tojás-szép nagy,piacnap végére ált. elfogy
szárnyas- csak rendelésre,megpucolva,frissen.
Persze rászorul az ember gyári cuccra is...

olíva 2010.01.24. 13:05:49

Mi mostanság - őstermelő hiányában - a "Tanyasi csirke" fedőnéven futó szárnyast vesszük. Azt mondjuk nem tudom, hogy a "tanyasi" jelző pontosan mit jelent, de az tény, hogy színre sokkal jobban néz ki, mint a hagyományos. Ráadásul a combja formáján is látszik, hogy volt alkalma mozogni a jószágnak.

wagabound 2010.01.24. 13:38:39

olíva: ne dőlj be a hangzatos, vevőcsalogató névnek és a szépen kikevert sárga színnek. A dupla ár ugyanolyan pocsék minőséget takar, mint a "sima" gyári. Gondolj bele: melyik tanyasi termelő ad el áruházláncnak, ahonnan jó, ha hónpok múlva megkapja a pénzét, ha egyszer a piacon is, vagy éppen "feketén" eladhatja?

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2010.01.24. 13:39:43

1. szabály: a csirkék 99%-a tápon nő fel, ami köztudottan műanyag
2. szabály: ha képtelen vagy ellenőrizni a fenti szabály alóli kivételeket, próbálj valami megbízható arcú, falusinak tűnő nénitől venni élő, nem fehér színű állatot venni, és sk. levágni.
3. szabály: ha első kettő nem megy, törődj bele, hogy azt eszel, amit kapsz, mert városi gyerek vagy.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.24. 13:49:35

@mirko vosátka: ez a Fény Utcai Piacon volt. azt hiszem csütörtök mellett pénteken is ott van a néni, 7-8 madárral. elképesztően finom.

amióta elköltöztünk, a lőrinci piacon vásárolok,ahol szombatoként van egy idősebb házaspár, elég jó madarakkal. csak korán kell érkezni.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 14:56:21

@wagabound: en is szoktam "Tanyasi csirket" venni, foliazva es foliazatlanul is (nehany uzletlancban kaphato egesz "Tanyasi csirke")es szerintem nem atveres. Utalom a bolti csirkeket, meg menzan se szivesen eszem baromfit mert furcsa izet erzem. Mi nagyon sokaig nagymamamektol hordtuk a tyukot-csirket, most mar sajnos nem lehet. Viszont a tanyasi csirkenek olyan ize van mint a mami csirkeinek. Mar darabolaskor erzik a szagan hogy mas, hat meg ahogy sul-fo. Bar azon mindig sokat vigyorogtam h a gyomorban rendszeresen talalok kukoricat, komolyan, mamiek etetes elott vagtak, ez a kukoricas gyomor olyan mintha direkt mutogatni akarnak mit eszik a csirke :D

abszint86 2010.01.24. 14:58:21

Én vidéken nőttem fel, de középsuli óta nagyvárosban élek. Ma már nem tudom megenni az otthoni csirkét. Anyámnak a csirkecombot a boltból kell venni, hiába lenne otthoni is. A szabadon nevelt csirke rágós, inas, nagyobb csontokkal, stb..., nem olyan omlós. És sok ismerősöm így van ezzel, szóval a "gyárban" nevelt finomabb.

Lángharcos 2010.01.24. 15:50:27

A bolti csirke felére összesül. :\ És lazán el lehet fogyasztani belőle tetemes mennyiséget. A vidéki csirke igaz, hogy keményebb, de finomabb és mi több: laktatóbb :)

belagezabela 2010.01.24. 16:08:59

@Leningrad: bazz te jártál biológia órákra?
csirkében gyomor:))) muhahaha
vagy csak a média mételyezett meg, hogy sokan emlegetik a bántja a csőrömet kifejezést.
A francia 4 betűsnél/cora/ a tanyasi fóliás 1 szinttel jobb, mint a pultban lévő hentes kiszolgálós akciós.
Lehelen a mozgólépcső előtt vannak jó dolgok, tyúk és gyöngytyúk tekintetében. Zöldséget is tőlük szabad venni és akkor garantált a vasárnapi tyúkhúsleves sült tyúk combó kovászos uborkás ebéd.
Esetleg a hideg gyümölcsleves gyöngytyúk vadasan zsemlegombóccal verzió

belagezabela 2010.01.24. 16:10:17

@abszint86: inkább igyál még valamit az jobban meglátszik majd.
Ilyen sületlenséget basszus.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 16:51:06

@belagezabela: en jartam, es te?
Ha az arcodbol kicsit visszavettel akkor mar elo is keresheted az anatomiakonyved es megkukkanthatod a tyuk testfelepiteset. Kis segitseg: a hazimadarakban a gyomor ket reszbol all, az orso alaku mirigyes gyomorbol, es az izmos gyomorbol, amit zuzogyomornak is ismernek, nepies neven: zuza.
Orulok ha segitettem abban hogy ma valami ujat is tanulj.

bcrider 2010.01.24. 17:04:16

De azert az is vicces, hogy a gyari csirket, amibol kesobb grill csirke lesz, jol telenyomjak valami viz meg ki tudja milyen lottyel, akkora lesz mint a lufi, persze suteskor leadja, de amugy is gyogyszerezett, kell meg bele tobb sz@r is... persze a gatyam ra, hogy a szabadnevelesunek titulalt csirke is ugyanazt a kajat kapja...

belagezabela 2010.01.24. 17:14:29

@Leningrad: te ilyen agresszív csákó vagy látom. Egyél szépen csirkegyomrot ha neked az akkor jóétvágyat.

alte trottel 2010.01.24. 17:14:35

Na, megint elbődült az intelligencia!
Egyetek csak szigorúan E-mérgektől mentes bifidusz aktireguláriszt elkazei immunitasszal. Elvégre miből venné meg az onoka tisztaszobájába a harmadik "lapostévét" a "tanyasicsirke" forgalmazója?

(Mielőtt fölhorgadna az a fenenagy egótok, nyugalmazott agrármérnök vagyok, állattenyésztő szakos, takarmány és premix specialista. Szóval nem a Kiskegyed, Elixír, Szívcsakra, Blikk és hasonló akadémiai színvonalú tudományos kiadványokból származnak az ismereteim.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 17:17:49

@belagezabela: alapvetoen sem aggressziv, sem csako nem vagyok, de ugy tunik nalad nem csak a bioszkonyv kallodott el:) Egy sima elnezest is megteszi, komolyan.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 17:27:49

@belagezabela: amugy tenyleg erdekelne, ha egyszer a csirke gyomraban volt a kukorica (a hengeres kis csoben, ergo kb 5 perccel etetes utan vagtak le a szerencsetlent) akkor te mit mondanal, hol volt a tap? A tikban?

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.24. 18:10:21

Emlékszem, nagymamám, mikor megvette a parasztcsirkéket a piacon, - történt ez régen és vidéken - berakta a fáskamrába őket, mert azt mondta ezek még kis táplálásra szorulnak.
Miután a csirkék jó kis házi tápon híztak, mozogni ugye a helyszűke miatt nem tudtak, megcombosodtak rendesen, következett a mészárlás (én így hívtam ezt akkor, s nem is nagyon néztem végig egy-két alkalom kivételével), majd került asztalra a mai csirkékhez ízben nem hasonlítható finom hús.
Na ezt az ízt keresem azóta is.
Persze szerintem meg lehet ezt csinálni , akinek megvannak a technikai feltételei, s nem berzenkedik attól, hogy el kell vágni a csirke nyakát, majd forrázás, tolltépés, bontás és egyéb csacskaságok, aztán a főzés.
Nos úgy érzem ettől kerültünk távol, s miután a nagyvárosok irdatlan mennyiségű élelmiszert fogyasztanak el naponta, ez a technológia egyértelműen a múlté, s nem is tegnap óta.
Így aztán a fentiekben vázolt technológia elkövetője, amennyiben aprópénzre váltja tevékenységét, hát nem lesz aprópénz, amit kifizetünk egy háztáji csirkéért.
És még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy ez az igazi.
Szerintem.

kakamatyko 2010.01.24. 18:12:45

Mi "elonevelt"-en vesszuk, ugyhogy egy het, amig leallitjuk oket a taprol (viccesen kovalyognak az elvonasi tunetektol) aztan amint kezd ujra husuk lenni, hetvegenkent elkezdjuk levagdosni a kakasokat meg akik lesantulnak a labasjoszag pataja alatt.
Aki kovetkezo tavaszig tulel, az marad tojonak :-)

Tavaly elkezdtunk naposat venni, de eleg macera az eleje.

borigabi 2010.01.24. 18:17:23

@wagabound: Termelő nagyon ritkán ad el direktben áruházláncnak, de nem az ő választása - a lánc nem vesz tőle, hiszen sem árban, sem mennyiségben nem versenyképes a nagyüzemiekkel. (A minőséget meg magasról lesz@rják.)

Viszont felvásárlónak elad(hat)ja, ő már képes beszállítani nagyobb tételben.

Thomas Simon 2010.01.24. 18:50:31

1) A friss csirkének nincs szaga, ha szaga van, akkor nem fresh.
2) Tescos grillcséke egy rakás összeszárad kalap *********
3) Abszint: vagy túlkészült csirkét ettél, vagy valszeg túl öreget , esetleg rosszul tartottat. A jó tanyasi csirke finom és omlós

Még annyi, hogy supermarketekben többnyire fiatal, 1.2-1.4kg körüli csirkék vannak, a jó sütnivaló csirkék 2kg (kb 3.5kg-ig) felett vannak, ezek idősebbek ízesebbek és több rajtuk a zsír, ami védi a húst a kiszáradástól sütés közben.

alte trottel 2010.01.24. 20:17:07

@Thomas Simon:
A "friss, omlós, ízletes, TANYASI" csirke olyan, mint a katolikus moszlimzsidó önzetlen és megvesztegethetetlen politikus. Már többen látni véltek egyet, de kiderült, hogy vagy nem vették észre, hogy egy scifi forgatására tévedtek vagy túl sok volt a kerítésszaggató.

Thomas Simon 2010.01.24. 20:43:12

@alte trottel: Én tanyasi csirke alatt nem a nagymami 200 éves max levesnek való tojóit értem. És szeretem a scifiket bár eskdüni mernék, hogy még 1 csirkét se láttam ebben a műfajban :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 21:06:13

@alte trottel: :) na a nyamvadt kis kommentemet egyre tobben szakertik meg, ovatosan kell ide irni. A gugliban meg erdemes egy kicsit tovabb keresgelni, a begy a gyomor elott van... *faradtan nez* de tenyleg nem fontos ennyire az egesz.

kívülálló 2010.01.24. 21:09:03

A legjobb, ha az ember hátrasétál a gazdasági udvarra, összeszedi a tojást, saját termesztésű kukoricát dob a rántanivaló csirkéknek, közben megvakargatja a malackák füleit, ránéz a tehenekre és dob egy szép tököt a kecskéknek:))

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.24. 22:00:03

@alte trottel: jó, hogy felbukkan itt olyan, akinek szakmájába vág a téma. a hozzászólásodból úgy tűnik, hogy szerinted a tanyasi csirke, mint fogalom kamu. ez azt jelenit, hogy szerinted a húsminőség nem függ attól, hogy hol nevelik az állatot, vagy azt, hogy itthon ez a jelző csak marketingfogás? mesélhetnél arról is, hogy a különböző tápok hogy befojásolják a szárnyasok fejlődését. meg bármiről, ami kapcsolódik a témához. köszi

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.01.25. 07:48:54

Nagymamám 8x évesen is csirkét nevelt, talán nem véletlenül, én pedig ettem a pörköltjét, talán nem véletlenül.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2010.01.25. 11:31:32

Mi tartunk itthon tyúkokat igaz nem fiatalok, de csak a tojás miatt. A szomszéd tart csirkéket, minden tavasszal előneveltet vesz és 10 hét alatt kukoricán úgy megnőnek és táltosodnak, hogy le is szokta vágni őket. Szép a színe ,jó az íze, jó az illata, nem habzik a levesben, omlós. Abszint86 - nak csak azt tudom mondani, hogy nem mindegy otthon se, hogy tartják a csirkét. 10 hét alatt nőnek meg vágó súlyba, onnantól csak öregednek. Sokan otthon is "tápot" (kukorica, borsó,búza vagy éppen keverve vesz előnevelt és hasonló turbó cuccokat) használnak. Tehát nem mindegy otthon is hogyan és milyen körülmények között tartják és mit kapnak enni. Tavasszal én is előneveltet veszek, mert sajnos ugyan mire megnőnek nem olcsóbb mint a bolti, de legalább tudom mit eszünk. Itt nálunk vidéken, ebben a községben mindenkinek van háziállata. 2 éve lakunk itt én is csatlakozom a többiekhez. Jah szüleim meg a házi disznót nem tudják megenni, mert elszoktak tőle.

mata68 2010.01.25. 12:06:19

A boltokban kapható lefóliázott tanyasi csirke ugyanaz, mint a nagyüzemi azzal a különbséggel, hogy az utolsó időszakban adnak neki vmi adalékot, amitől színes lesz a húsa (pl. sáfrány), plusz az ára háromszoros.

Gondoljatok bele, hogy ismertek-e tanyasi embert, aki több tízezerszámra tart tanyasi csirkét ? Mert ennyi kell a multik ellátásához hetente.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.25. 12:28:48

@mata66: ezt sokan mmondtatok mar, de van aki konkretan tudja is ezt? Mert en csak azt tudom hogy ezeknek a csirkeknek nincs hal es egyeb mucsirke izuk - nem hiszem hogy tanyan nonenek fel, viszont egesz biztos h maskepp vannak taplalva. Jo izuk van es egesz mas az allaguk. A safranyt amugy erosen ketlem, iszonyu draga cucc, es amugy is a csirkenek ha nem csak a bore sarga az mar regen rossz ;)

Lehet en vagyok a naiv de ugy kepzelem ezek a csirkek kukoricat kapnak, es mondjuk kb tyukol-szeru dologban vannak sokan, nem pedig mozgast abszolut nem engedo ketrecben. Ettol meg siman lehet a tartasuk nagyuzemi, es megis jobb a husuk. Akik ezt eleve kizarjak konkretan TUDJAK hogy ez nem igy van, vagy csak nagyot szeretnenek mondani? (igen, ettol nem lesz meg tanyasi meg tyukhurt legeleszo gyalogkakukk, de sok helyen videken sem engedik mar ki az udvarba a tyukokat, van kis elhalozott tyukudvaruk, tyukollal, aztan annyi, csok.

olíva 2010.01.25. 12:34:29

Nem azt mondtam, hogy a fóliázott "tanyasi csirke" a nagymama csirkéjével egyenértékű, de tényleg jobb, mint a hófehér gyári csirkék.
Más a hús állaga, van értelmezhető vastagságú bőre, nem esik össze a felére sütés/főzés közben és tényleg más formája van a combjának (gondolom ezt nem a sáfrány teszi :-)

Viszont az is igaz, hogy ha találnék egy megbízható házi termelőnél kapirgálós csirkét, akkor azt venném.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.25. 12:42:32

www.mastergood.hu/magyar/termekeink/redmaster.html
persze hazudni mindig lehet, de hajlamos vagyok elhinni ha igy konkretan leirjak.

alte trottel 2010.01.25. 15:57:04

Na tessék!
Kellett nekem beleugatérozni, most dolgozhatok...
@Thomas Simon: A tanyasi csirke per definitionem olyan pipi, aki némi ocsún, darán kívül nem kap semmiféle takarmányt, pláne takarmánykeveréket, él azon amit összekapirgál. Ennek folyományaként 10-16 hetes korában (klasszikus "rántanivaló") 45-50 deka élősúlyú. Vagyis tollal-béllel, tokkal-vonóval. A tényleges tiszta hús összesen nincs rajta 30 deka. Mint egy 6-7 hetes "gyári" csirke egy combja. A hab a tortán, hogy a klasszikus tanyasi pippentyű még véletlenül se lehetne hibrid, hanem kizárólag valamelyik parlagi fajta ill. azok keveréke. Ezek pedig (Sárga-, Fehér-, Kendermegos-, Fogolyszínű magyar, Erdélyi kopasznyakú) mára már csak néhány hobbitenyésztőnél ill. génbankokban találhatók pár ezres egyedszámban.

@Sákovics Diana: Ha ez jött le az írásomból, akkor valamit elgyurcsányoltam. _VAN_ tanyasi csirke. Csak nem találkozol vele a piacon. Nem arra tartja, aki tart ilyet. Elvégre egy darab sovány, csököttnek tűnő, csupa ín és szíjas izom törpeatlétáért kevesen hajlandók annyit fizetni, amennyiért kapsz még "A Magyar Üzletláncban" is 2-3 kiló mellfilét. És igen, a "Tanyasi" jelző legtöbbször csak egy ótvar átverés.
A hús minősége pedig FÜGG a tartási körülményektől, takarmányozástól. Nagyjából úgy lehet meghatározni az összefüggést, hogy a parlagi fajták a szegényes táplálékellátást képesek tolerálni, a célhibridek pedig a rendelkezésre álló bőséges ellátást képesek kihasználni. Az eredmény nagyjából olyan, mint a hosszútávfutó és a testépítő. Ha oroszlán lennél, melyiket ennéd szívesebben?

@feketenap: Az udvarban kapirgáló csirke, némi kukoricával etetve levesnek és pörköltnek valóban jó. Éppen azért mert lassan fejlődött, tömöttebb rostú a húsa. Ennyi. (Próbáltad rántva vagy grillezve?)

@Lencsilányka: Már megbocsáss, de CSAK kukoricán tartva NEM NŐNEK a csirkék. Csak hájasodnak. A szomszédod is ad nekik (nem kevés) takarmánykeveréket.

@mata66: Itt egy kissé félreinformáltak. A vágóbaromfi bőrének és zsírjának, a tojás sárgájának szép sárgára színezésére egészen barátságos árú k.féle adalékok kaphatók a takarmányboltokban. A veréb meg megveszi a piacon az őstermelőtől a @Leningrad: "Gyönyörű mélysárga, kapirgálós, tanyasi" baromfit és tojást. 30-70 % felárral. És boldog.

alte trottel 2010.01.25. 16:09:24

Folytassuk.
@Leningrad: Igen, naív vagy. A kukoricát _MINDEN_ haszonállat megkapja, de a takarmánykeverékben, darálva. Azért, mert a mi klimatikus viszonyaink közül az állat energiaellátását a legolcsóbban kukoricával lehet megoldani. A szabad tartásnak pedig nem sok köze van a klasszikus "tanyasi" állattartáshoz. Mindössze Ny-Európában mára kialakult egy gazdag és kellően sötétzöld réteg, aki képes és hajlandó megfizetni a jelentősen magasabb árat az olyan baromfi húsért (és egyéb állati termékért is) amely "boldog", természeteshez hasonló körülmények között tartott állattól származik. És a mára etalon húsminőséget rentábilisan _NEM LEHET ELÉRNI_ speciális, állati fehérjével alaposan dúsított takarmánykeverékek nélkül.

@olíva: Nagy úr az a fránya pszühé...
Vettél már részt kóstolási _VAK_teszten, hogy ennyire biztosan állítod?

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.25. 16:13:50

@alte trottel: Lol, ne allitsatok mar be hulyebbnek minket mint ahogy vagyunk. Konkretan keresd mar meg hol irtam azt hogy en "gyonyoru melysarga" kapirgalos tanyan tartott allatot veszek? Annyit mondtunk itt egy paran h a boltban kaphato "Tanyasi Csirkenek" (igy, idezojellel irtam nem egyszer, merthogy ez a nev all a folian) nincs halize meg ugy altalaban mellekize mint a legtobb kaphato gepgyari csirkenek. Es nem csak jobb izre, de a husanak az allaga is mas. De persze ezen nem lehetne gunyolodni, megertem hogy nem ragaszkodsz a leirtakhoz :)

alte trottel 2010.01.25. 17:53:36

@Leningrad:
mata66-nak írt válaszomba _VÉLETLENÜL_ került a neved.
És nem _ÉN_ állítalak be hülyének, te csinálsz hülyét magadból. Mondd csak, mikor és hol ettél halízű csirkét? Csak azért kérdem, mert valamikor a 60-as évek közepén _EGYSZER_ valóban előfordult, hogy halízű csirke került a boltba. (A gyakorlatlan, kezdő broilertermelő a halliszt-tartalmú indítótápot véletlenül az utolsó héten is adta az állatoknak.) És azóta sem. Viszont a média felkapta, mert végre volt egy jól körülhumorogolható téma, amin demonstrálni lehetett az "Elvétve akadnak hibák Elvtársak, de megoldjuk!" lózungot. Lásd még: Patyolat humor.
Szerinted mitől halízű a "gépgyári" csirke? A pipi kibattyog a tóra oszt fog néhány keszeget és megsüti magának paprikás lisztben? A legdrágább intenzív broiler _INDÍTÓ_ tápokban valóban van pár százaléknyi halliszt, mert más módon nem lehet elérni azt a magas fehérjetartalmat, amivel maximálisan kihasználható az intenzív húshibridek kezdeti páratlan növekedési erélye. De az a termelő is kötözni való elmebeteg, aki legkésőbb a tizenötödik napon nem áll át a hallisztmentes és jóval olcsóbb nevelőtápra.
Az állag meg (amennyiben _FIATAL_ az állat) inkább konyhatechnikai kérdés.

olíva 2010.01.25. 21:40:16

@alte trottel:
Amiket én felsoroltam különbségként a gyári csirkéhez képest az mind "látható" dolog (bőre, színe, állaga, felépítése). Sehol nem írtam a csirke ízéről egy szót sem, úgyhogy ezt a kóstolási vakteszt dolgot nem nagyon értem...

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.25. 23:07:38

@alte trottel: No idehallgasson kedves baratom. Baromira elegem van ebbol a stilusbol. Azert mert allattenyeszto vagy es takarmanyspecialista nem hiszem hogy minden tenyeszto, csirke es csirkekostolo neveben nyilatkozhatnal. Mondjuk nekem mar eleve necces egy olyan szarnyasokra specializalodott allattenyeszto aki nincs azzal tisztaban hogy a begy nem a gyomor egy masik neve, hanem kioblosodott nyelocso szakasz, de nem allt szandekomban ezen lovagolni, hiszen regen volt az az egyetem.
Mikor ettem utoljara halizu csirket? Nem tudom, de ettem, es nem a hatvanas evekben. Es ettem mindenfele mas pocsek izekben csirket, es NEM varom hogy megmagyarazd hogy en miert nem erezhettem ilyen izeket. Hogy vonhatod ketsegbe masok erzekszervi tapasztalasait? Mert te azt tanultad hogy ez nem lehet? Vagy mert azt gondolod hogy senki nem csinalna? Nem varok ra valaszt, mert igazabol nem erdekelnek az onhitt marhasagaid.
Az en nevem veletlenul kerult bele a valaszodba olyan temahoz amirol nem beszeltem, Olivanak veletlenul valaszolsz olyanra amit nem mondott el - de az veletlenul sem fordulhat elo hogy te tevedsz.
Irigylem az onbizalmadat, de az arcodat hozza nagyon nem kernem, nem ferne be ide a kis 37 negyzetmeteresbe. Eleg.

alte trottel 2010.01.25. 23:16:12

@olíva:
Legyen neked a te hited szerint.
Vásárolj nyugodtan Mastergood terméket, ez a cég elég nagy már ahhoz, hogy betartsa az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai előírásokat.
Csak arra az apróságra hívom fel a figyelmedet, hogy a kistermelői baromfinál (mint _MAJD MINDEN_ kistermelői élelmiszerterméknél) az esetek túlnyomó többségében csak a termelő becsszava az egyedüli biztosíték, hogy betartotta azokat az alapvető egészségügyi, technológiai előírásokat amelyek biztosítják a megfelelő minőségű és szermaradványoktól, kemikáliáktól mentes élelmiszert.

És most befejezem, hát vagyok én egy népnevelő? Hát vagyok én próféta? Hát fogom én azt a kevés időmet hitvitákra fecsérelni?
Ha valaki meg van győződve a tanyasi csirke, a "koleszterinmentes, őshonos" mangalica, az egyedülálló húsminőségű magyar szürkemarha, a tönkölybúza, az Elkazei defenzisz és Elkazei immunitasz felülmúlhatatlan értékeiről, az aszpartam rákkeltő hatásáról azzal győzködjön az akinek négy anyja volt és mind a négy Béla.

Éljetek boldogan.

alte trottel 2010.01.25. 23:31:44

No, kedves Sanktpeterburg, neked még utoljára:

Leningrad 2010.01.24. 14:56:21
...azon mindig sokat vigyorogtam h a gyomorban rendszeresen talalok kukoricat...

Ezt valaki olyan írta, aki ellopta a jelszavadat, és anatómiai ismeretei sem közelítik meg uraságodéit. A madár _GYOMRÁBAN_ ugyanis felismerhető kukoricaszemet nem találhatsz. A madár emésztőrendszerében ugyanis a táplálék először megpihen a "BEGY" néven ismert előgyomorban, ahol felpuhul. Ezután jön az izmos falú ZÚZÓGYOMOR (egyem a zuzáját), ahol a madár a lenyelt apró kavicsok segítségével megőrli a lenyelt és a begyben felpuhult kaját, és ezután jön a valódi , mirigyes gyomor.

Halízű csirkét kies hazánkban csak akkor ehettél, ha egy kistermelőtől vettél. A negyüzemekben ugyanis már régen kizárt, hogy a vágás előtti 4-6 hétben halliszt tartalmú táp kerüljön a madár elé.

Tudod, ifjú titán, a nagylöttyös nem pótolja az ismereteket.

Ne menjen le a nap a te haragoddal.

alte trottel 2010.01.26. 07:49:19

@Leningrad:
Na und? Kérdezné a művelt joruba. Ezzel mit is akarnál? Én ebből a tárgyból Szép Ivánnál szigorlatoztam, több mint 40 éve. Ne várd, hogy még sokra emlékezzem. A Henle-féle műszavak is már csak hézagosan vannak meg, az intermedier anyagcseréből meg simán kivágna még Radovics is, aki pedig a legelnézőbb vizsgáztató volt a tanszéken.
Ez most érv lett volna? Mert akkor próbáld meg néhány kandelányival világosabban, mit is akarsz bizonyítani.

tökalsó 2010.01.31. 09:12:21

abszint86 - tal értek egyet , habár kűlönféle konyhatechnikai eljárásokkal vajpuhára lehet a vidéki csirkét/tyúkot is fözni/sűtni mégis inas és rendkívűl rossz csont/hús arányt produkál. mi megesszűk ezt is azt is. a tanyasi csirkének sport melle van , olyan mint egy sátortető. filézni nem érdemes mert egy normális szeletet nem lehet kihozni belőle. a combját meg ha kisűtöd a csont olyan hosszú hogy azt hiszed gázlomadarat soztak rád. ennek a csontnak a végébe van felpöndörödve az egyfalatnyi inas hus ami tényleg joizű. ha ebből vagy boltibol ugyanazt az ételt készíted el , ugyanúgy fűszerezed és hasonloképp darabolod és tálalod nem sok kűlönbség marad . a háromszoros árat semmiképp sem hozza. a zöldségekkel gymölcsökkel ugyanigy vagyok . pl: bio retek vagy a bio barack . borsonyi retek ringlo méretű barack mely 2 nap után löttyedt! ezt mi nem ohajtjuk. ami mérget itt megsporolnék azt benyelem egy belvárosi séta alkalmával.

bass.gitár 2010.01.31. 15:04:12

Nekem magyar termelőtől, Magyarországon termelt kukoricával etetett, magyar csirke kell! A tojás szintén magyar termelőtől!
Törvénnyel kell védeni a magyar termelőket. A külföldről bejövő áruhzláncok árukészletének 80%-a magyar legyen. A külföldről behozott pedig kell a kutyának! /bocs kutyusok/

enting85 2010.02.02. 09:35:24

@tökalsó: akkor te még nem láttál és nem kóstoltál biozöldséget. Mármint a BIOKONTROLL HUNGÁRIA ÁLTAL ELLENŐRZÖTT ÉS TANÚSÍTOTT biozöldséget. (enélkül ugyanis nem az, csak annak mondják). SOKKAL finomabb és szebb, és tovább eltartható, mert nem víz és műtrágya teszi ki a fele térfogatát. De ezen nincs mit vitatkozni. Aki tudni akarja, hogy mi a különbség, az menjen ki egy szombaton a biopiacra a BAH-csomóponthoz, vegyen zöldséget, és meglátja. Én sem viccből veszem meg. Hanem mert vidéki gyerekkorom után itt Budapesten egyszerűen NEM OLYAN ÍZŰEK a zöldségek, mint amit megszoktam. Igazából nincs ízük. Bárhol is veszem. A hús meg főleg. Nem húsízű. Amit a hentesnél kapok, az is pont olyan fehér és puha, és ízetlen, mint a csikenmeknágettsz. De ha azt akarnék enni, elmennék a McDöncibe. Nem azt akarok enni. Húsízű húst akarok zöldbabízű zöldbabbal, ezt viszont a modern élelmiszeripar nem törekszik előállítani, mivel nem is erre találták ki, hanem a tömegek ellátására.

enting85 2010.02.02. 09:39:15

Halízű tojást sajnos már ettem. Illetve nem ettem meg, kidobtam, undorító volt. Egyébként is felére összement sütés közben. Azt hittem, rosszul látok! És ez tavaly volt, Match- ben vásárolt tojással. Tiszta szégyen...

enting85 2010.02.02. 10:01:48

Szörnyen kiszolgáltatott helyzet pestinek lenni- tényleg azt ehetjük, amit kapunk. És elhihetitek, hogy a legjobb minőségű élelmiszert az őstermelő nem hozza ám fel, azt megfőzi a családjának... természetesen. Emlékeztek, Indul a bakterház, kiborul a tejföl, és a banya fölszedi még a földről kézzel, vissza a csuprokba, mondván: "jó lesz ez még a városiaknak" XD És valóban. És megérdemeljük, mert a legtöbb Bp-i annyira eltávolodott a természetes életmódtól, hogy fogalma sincs olyan alapvető dolgokról, mint pl. hogy mit eszik. És ez szerintem nagyon nagy könnyelműség a részükről. Vagy- ezt mondjátok meg Ti- nem zavar benneteket ez a kiszolgáltatottság? Nekem szörnyű látni, hogy emberek élnek itt úgy, hogy nem ismerik a hús igazi ízét, sosem ettek még kökényt, és nem mernek agyonütni egy pontyot, vagy nem tudnának felbontani egy disznót, és nem ismerik fel a mentát az árokparton, ja, bocs, Pesten nincsenek árokpartok.
Akit idegesít a filozófia, attól bocsánat.

(Diána! Lehetne talán folytatni a témát a halakkal? Szerintem hasonló a helyzet haltéren is.)

enting85 2010.02.02. 10:05:34

ja, és csak hogy tényleg marha idegesítő legyek, képzeljétek, az alte trottel igazat mond, sajnos aki kicsit is ért az állattenyésztéshez, úgy tudja átverni a fogyasztót, ahogy akarja, és meg is teszi legtöbbször, és a fogyasztóban még a gyanú sem merül fel legtöbbször, és ezért is nevetséges az átlag városi ember.

imre.csaba75 2011.01.08. 18:04:58

Ha nem Hódmezővásárhelyen laknék,tunék:kukoricán,kapirgálva felnőtt csirkét adni.Csak sokszor elfelejtik az emberek,idő,befektetés,megélhetés,relative biztos megélhetés arányait.
süti beállítások módosítása