Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Ahol gépek növesztik a lazacot

2010.04.01. 09:00 Sákovics Diana

- Kevesen tudják a lazacról, hogy rossz időben tengeribeteg lesz. - kezdi Ingrid, a stavangeri lazacfarm vezetője. Pedig logikus. Én is pocsékul vagyok az alig háromnegyed órás hajókázás után. Főleg, hogy zuhog. Itt, a fjord védelmében is ingatag műszigeten azért kellemesebb a helyzet, hiába áll csupán egy kajaraktárként és személyzeti odúként szolgáló úszó faházból és a halkarámokból az objektum. Körbe sziklafalak, a tíz méter mély farm horgonnyal a fenékhez rögzítve, az öböl szélcsendes. Itt nem panaszkodnak a gyenge gyomrú halak sem. Legalábbis nem az időjárásra.

Norvégia nyolcvanháromezer kilométer hosszú partszakaszán több mint kétszáz fajta hal él, mégis az atlanti lazac az ország egyik legjelentősebb tengeri terménye, ez teszi ki a halexport negyvenhét százalékát. A lazac egyébként annyira beágyazódott a norvég kultúrába, hogy még a mitológiában is felbukkan. Állítólag Loki, a gonosz isten is lazaccá változott, miután ármánnyal rávette vak társát, hogy megölje saját testvérét. Gondolta, lazacként könnyebb lesz meglógni a többi isten haragja elől. És valóban. Loki még a hálóból is simán kiugrott, de Thor, az egek ura elkapta, igaz, csak a farkánál fogva. Azóta lapos a lazac farka. 

Az atlanti lazac csak felnőttként él a tengerben, élete első kettő-öt évét folyókban tölti. Mikor elég nagy hal lesz belőle, átalakul, alkalmazkodik a sós vízi élethez, és a következő két évében vígan lubickol a tengerben, hogy mikor szaporodóképessé válik, élete hátralévő három-hat évében még rendszeresen visszatérjen ívni a folyóba. Persze mindez nem így működik a hetvenes évek óta egyre szaporodó farmokon. A halakat mesterségesen keltetik, édesvízzel töltött tankokban nevelik, majd két éves koruk körül a farmra szállítják őket. Szóval, ide már akkor kerül az állat, mikor túlesik az átalakuláson, és addig marad, amíg el nem éri az öt-hat kilós vágósúlyt (nagyjából másfél év alatt).  Azért tíz év helyett három és felet élni szívás. Kanadában is hasonló a helyzet, ott így néz ki a folyamat:

A lazacok farmon töltött idejét egy bonyolult informatikai rendszer monitorozza a bekerülés pillanatától a végig. A halak megérkeznek, egyenként megkapják az oltásukat, majd méretük alapján a telep nyolc szektorának egyikébe kerülnek. A vízbe telepített kamerák és érzékelők nyomon követik az halak súlyának változását és az elfogyasztott tápláklék mennyiségét is. Hogyan? Egyszerű: az etető jelzi mennyi kaja került a vízbe, a hálók alján lévő érzékelők pedig arról tesznek jelentést, mennyi ételt hagytak meg a halak. A rendszer így pontosan, a lazacok szükségletének megfelelően adagolja az ételt. A speciálisan halfarmokhoz fejlesztett Akva smart rendszer arra is képes, hogy figyelemmel kísérje a hőmérséklet, az oxigén mennyiség és az áramlatok változásait, és ezek fényében elemezze a halak étvágyát és viselkedését.

Ingridnek és kollégájának így nincs is más dolga, mint kényelmesen hátradőlni a vízre épített irodában, és a képernyőn keresztül néha rápillantani a fickándozó lazacokra. Mondjuk, ahogy a monitoron elnézem a tülekedést nincs valami sok hely a fickándozáshoz. Bár lehet, hogy mind exhibiconisták.

Egyébként az atlanti lazac természetes közegében rajokban élő, aktív vadász. A tengerben élő lazacok más halakkal, például homoki angolnákkal és fiatal heringekkel táplálálkoznak. Itt a farmon az állatok halból, sokszor vad lazacból készült tápot kapnak. Sírnak is miatta eleget az állatvédők. A haltáp ellenzői ugyanis azt mondják, hogy a lazac egy kilós gyarapodásához, négy kiló ehető halra van szükség, tehát a lazacok tenyésztése jelentősen megtizedeli az egyéb tengeri fajokat. Farmerünk azzal védekezik, hogy csak emberi fogyasztásra alkalmatlan halból áll a táp. Szerinte azért nem kár.

Különben is, a nép imádja a lazacot. Ráadásul magas protein, Omega 3 és D-vitamin tartalma miatt egészséges is. Mondjuk a tenyésztett lazacok pozitív élettani adottságaikat tekintve messze elmaradnak vadon élő társaiktól, de még így is megérik az árukat. Azért ha véletlenül sötétebb, soványabb, kisebb lazacra akadna bárhol, ne habozzon megvenni. A vadnak egyszerűen bizsergető az íze. 



Miközben a szektorokat elválasztó keskeny pallókon sétálunk és figyeljük hogy ugrálnak ki pörögve a vízből a lazacok, hirtelen előbukkan egy hatalmas "horgászni tilos!" tábla. Kuncogva kérdezem Ingridtől nem bizarr-e a felirat egy haltenyészetben, de kiderül, hogy egyáltalán nem. A lazacok eledelének szaga ugyanis csapatostul vonzza a többi halat. Ingrid és kollégái nagy örömére, így ugyanis sokszor lecsaphatnak egy-egy szép makrélára, vagy a ritkán erre tévedő fókákra. Nem beszélgetek tovább.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr551567543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.04.01. 09:30:15

Elég szűk helyen tartják őket.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.04.01. 09:38:46

Akkor ez most hal etető, vagy hal itató?
De lényegében mindegy.

cm121 2010.04.01. 09:39:51

1. "Farmerünk azzal védekezik, hogy csak emberi fogyasztásra alkalmatlan halból áll a táp. Szerinte azért nem kár."
Miért alkalmatlan, mert:
a. mérgező? Akkor a tenyésztett lazacban is feldúsul a méreg.
b. csúnya? Ez halra nehezen értelmezhető. A svédeknél ínyencfalat valami farkashal. Annak azt a kinézete miatt csak fej nélkül árulják. Tehát ez sem jó kifogás.
2. "a lazac egy kilós gyarapodásához, négy kiló ehető halra van szükség"
Ezt a 4 kg halat az ember más állatok elől veszi el, kiszorítva ezzel őket. Ebben a gond nem az, hogy tenyésztett lazacot is eszünk, hanem az, hogy amikor az ilyen módszerek nagyon elterjednek (ld. brazil monokultúrás szója), az nagyon durva nyomokat hagy.
3. De ha ökológiát is elemezve folyik az ilyen munka, akkor kimondhatjuk: Ennyivel több lazacot eszünk, cserébe ennyivel kevesebb a fóka, meg a nemtudommi.
4. "Azért tíz év helyett három és felet élni szívás."
(Haszon)állatról van szó. Elvileg nincs (semmmivel egyszerűbb sem) lelke, azaz a 3,5 kontra 10 év közti különbség nem értelmezhető.
Egyébként meg minden zebrából oroszláneledel lesz. Csak idő kérdése.

baliquez 2010.04.01. 10:03:16

@cm121:
1.c. mondjuk optikailag nem megfelelő (mert pl. ízetlen szürkésbarnás húsa van) és/vagy apró méretű, esetleg nehezen tisztítható, feldolgozható, aprószálkás stb. Olyan hal is van (vajhal) ami a benne levő telített zsírok miatt igen durván fosat, amellett hogy nem mérgező, sőt mértékkel fogyasztva ínyencfalat.
2. Táplálékhal (amiből a magas és jó minőségű halliszt és halolaj tartalmú lazactáp, lazacpellet készül) is előállítható akvakulturával, úgy hogy szemesterményből, vágóhídi hulladékból és szintén állati hulladékon termesztett algából készült táppal etetik.
3. Fentebb leírtam hogyan redukálható szinte nullára a halfarmok ökológiai lábnyoma. Eleve a lazacfarmok a profit mellett már ökológiailag is hasznosak, mióta sikkes dolog lazacot enni és robbanásszerűen megnőtt a fogyasztás világszerte enélkül lerabolták volna a természetes vizek állományát nullára.

Egyébként meg tessék szépen átszokni a tilápiára, rendkívül jól hasznosítja a tápanyagot, igénytelen állat, és sügérhez méltóan kiváló ízletes fehér húsa van.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.04.01. 10:18:53

@cm121:

> A svédeknél ínyencfalat valami farkashal. Annak azt a kinézete miatt csak fej nélkül árulják.

Láttál már hekket? Úgy értem, fejjel. Az se rózsalugas:)

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.04.01. 10:24:22

Ez de brutális. Kicsivel több hal kéne még egy szektorba, s komplett tömött konzerveket kellene már csak kihalászni.

Advocatus_Diaboli 2010.04.01. 10:27:49

A környezetvédő megint 'okos' volt, hiszen a vadonélő ragadózó halak 1 kg súlynövekedéséhez annak többszörösét meg kell ennie. :-)

Azt javaslom a környezetvédőnek ne egyen se nővényt se, állatot, hanem ásványokból táplálkozzon és fotoszintetizáljon táplálkozzon. :-)

Csore60 2010.04.01. 10:52:12

Szegény halak! Én annyira szeretem őket, hogy képtelen vagyok megenni bármilyen fajtát. Pedig isten bizony, próbáltam nemesebb indokok, alapján rászokni, de nem ment. Valami miatt képtelen vagyok jól érezni magam halevés után. Úgyhogy tőlem békében élhetnek, szaporodhatnak, tóban, folyóban, óceánban....

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.01. 10:57:45

Én is épp hasonlót akartam írni. Aki túl mániásan nyomja a greenpeace-t, az áttérhet akár fényevésre is. A haszonállat az haszonállat, és kész. Persze külön kínozni nem kell (sajna láttam már én is ilyet, és én is megvetem a dolgot természetesen), de végső soron igenis arra van, hogy megegyük.
Ahogy a Tanúban is hallhattuk: "Dezsőnek meg kell halnia" :)))

Dr.Traktor 2010.04.01. 11:19:15

engem is mindig meghat a halacskák nagy barna bociszeme. hát még a bébihalak azokkla apici uszonyocskákkal olyan édesek nem?

a 2. képen az a lazac nagyon szomorúnak tűnik.
hihetetle, hogy milyen EMBERTELEN körülméynek között tartják ezeket a bolyhos cuki állatokat, LEVÁGÁS céljából hát ez elképesztő.
azt kéne, hogy jól odamenni és szabadonengedni őket, hogy éljenek mint hal a vízben!

szerintem gonoszság megenni a halacskákat. vagy a bocit pipit. igazából a káposztát is.
gonoszság ENNI!
azt javaslom haljunk ki, hogy GAIA rengeteg gyermeke szabadon, az emberi elnyomás és kizsákmányolás alól szabadulva élhesse világát!!!

YEAH.

vincent vega? 2010.04.01. 11:27:06

Norvégia nyolcvanháromezer kilométer hosszú partszakaszán... :))))

Iustizmord 2010.04.01. 11:31:34

én is szeretem a halakat.

ezért meg is eszem őket.

nemesebb indok: éhség. létfenntartás. ínyenckedés.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.04.01. 11:56:56

Izé,zöldre sikerült a post? Nem ez volt a cél.

@vincent vega?: ezt pedig sajnos nem értem. ennyi Norvégia tengerpartja, persze a szigetekkel együtt.

Merénylő 2010.04.01. 12:01:03

A föld egyenlitője kb.44.000km, ennek majdnem a duplaja Norvégia partvideke? Hülyeség.:)(sztem 8300km)

miezitt (törölt) 2010.04.01. 12:07:27

En is halevo vagyok, de lazacot nem eszem (barmennyire is imadom). Ugyanis egy kedves ismerosom - ki egy londoni etteremben szakacs - meselte, hogy rendszeresen talalkoznak mutans (ket feju, stb) lazacokkal. Ugyanis, ezeket az allatokat tele tomik minden olyan szar... ize, szerrel, amik azokat a dolgokat potoljak, amik a termeszetes novekedes hianya miatt nem alalkulnak ki. Peldaul, a vadon elo lazac azert rozsaszin, mert az edesvizibol sos vizi eletre atallas soran olyan elvaltozasokon megy keresztul, ami elszinezi a husat. De, mivel a tenyesztett lazacoknal ez a folyamat fel van gyorsitva, ezt a hianyossagot kulonbozo tablettakkal kell potolni. Fincsi.

hana 2010.04.01. 12:14:03

Nagyszerű, ezután lazacot sem eszem, csak tengerparton...

Callidus 2010.04.01. 12:18:57

@Brannagh:
Aki nyomja a Greenpacet nem azt nyomja hogy ne egyel halat, hanem azt hogy ne edd meg mindet.

Amig vadon eloket is lehetett fenntarthaton halaszni es azert vergodtek a zoldek hogy ez igy maradjon, akkor meg aszondta az okos profitorientalt emberiseg hogy van az boven, legyen macskaeledel.
Most ott jarunk hogy dobozban nevelkedett mestersegesen taplalt halakat kell enned.
Es szerintetek ez rendben van.
Haszonallat. Aha.
Miben hasznos az emberiseg a fold elovilaga szamara aminek maga is reszese?

Callidus 2010.04.01. 12:20:52

@Merénylő:

Az egyenlito egyenes, a fjordok nem.

A tudodben egy felfutballpalyanyi legzofelulet van, pedig te sokkal kisebb vagy.

A tudas elerheto: itt van az ujjaid alatt

Gasi 2010.04.01. 12:23:04

@Merénylő:

Coastline: 25,148 km (continental); 83,281 km (including islands)

(en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Norway)

Callidus 2010.04.01. 12:23:04

Mar regen tulvagyunk azon a stadiumon amikor veszelyeztetjuk az elovilagot.

Ma mar a romma szennyezett, irtott, pusztitott, elovilagunk veszelyeztet minket.

Age of stupid.

magyar bucó 2010.04.01. 12:39:09

@cm121: Emberi fogyasztásra nem alkalmas pl, a fej, farok, belek, gerinc, és a szálkás, nem gusztusos, nem jóízű halak húsa.

magyar bucó 2010.04.01. 13:40:51

Találó megfogalmazás:
A lazac a tenger disznaja.

Zak 2010.04.01. 13:57:47

@cm121: "(Haszon)állatról van szó. Elvileg nincs (semmmivel egyszerűbb sem) lelke" - Ez azért kemény volt. Honnan tudod h nincs neki olyanja? Rá volt írva? Amúgy mi az a lélek, ami nincs neki? És ha nincsen neki, akkor miért mindegy meddig él?

magyar bucó 2010.04.01. 16:37:53

@Zak: Csirkét enni nem nagyobb "bűn", mint tyúkot. Zsenge salátát, mint felmagzottat.

nyisztor 2010.12.18. 17:45:55

"élete hátralévő három-hat évében még rendszeresen visszatérjen ívni a folyóba." - még hogy rendszeresen, ó nem, sajnos csak egyetlen egyszer az életében szegénynek jön össze a randevú, és még az is csak minden ötvenediknek - századiknak sikerül. De a lazacok azt mondják - megéri!
süti beállítások módosítása