Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Franciaországban a legrosszabb vegának lenni

2010.04.05. 12:00 Sákovics Diana

Vegának lenni nehéz. Nemcsak azért, mert a húsevő többség mindig gyanakodva szemlél, akár egy zöld mutánst, de még étterembe se könnyű járni. Pedig nem is vagyok valódi vegetáriánus. Csak a vörös hús, meg a szárnyas esik ki, viszont nem eszem semmi rántott, bő olajban sütött cuccot sem, lisztalapút meg csak keveset. A húsokat nem kívánom (a látványért rajongok, a konyhában dolgozom velük, az ízpróba belefér), a felesleges szénhidrátot kerülöm. Voltam már tizenkét kilóval nehezebb, béna volt. A lényeg, hogy egy étlaptól zöldséges, halas, néha tésztás kaját várok, könnyűt, finomat. Általában megszívom. Ráadásul minél hosszabb a kajalista, annál valószínűbben. Pedig az én étrendem még nem is szigorú egy igazi vegetáriánuséhoz képest.

Az egyik kedvenc brit gasztromagazinom, az Olive márciusi számában egy remek vega vs. húsevő rovattal rukkolt elő, amiből azon túl, hogy kiderül mennyivel olcsóbb a vegalét, melyik nép hogyan használja a darált húst és mi a világ legdrágább sonkája, még azt is megtudhatjuk, hol a legrosszabb vegetáriánusnak lenni. A franciáknál. A britek szerint ugyanis a francia konyha elképzelhetetlen vaj és tojás nélkül, így a hithű növényevő még egy tál vajmentes párolt zöldbabban sem bízhat. Érdekes, hogy a britek második helyre a horvát kosztot rakták, mondván, hogy még a zöldséges egytál is tele van olyan bizarr belsőséggel, mint a disznóláb, vagy az agyvelő. Nekem bejön a horvát konyha, igaz, én megeszem a halat. A harmadik helyen az Egyesült Államok landolt, ahol egy átlag lakos évente 120 kiló húst töm magába (nekünk 70 kiló az átlagunk), a vegetáriánus burgert baconnal adják, és a zöldséges pita csak köretként szerepel az étlapon.

Kíváncsi lennék, hogy egy valódi vizsgálatban Magyarország hol kötne ki a vegák preferencialistáján.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr381895961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.04.05. 14:47:39

Az amerikaiaknál elég furcsának tartom, hogy valami vega egyesület nem perelte még be az éttermeket amiért nem kapnak rendes vega kosztot. A franciákon viszont kicsit sem lepődtem meg.

Natalie Polgar 2010.04.05. 21:50:32

Olaszországban könnyebb volt.
Itthon ott tartunk, hogy az úgynevezett csúcsgasztronómia egyik szentélyében (ahol napi változó menü van) is gondot okozott, hogy nem kérek húst.
Megkérdezte a pincér, hogy akkor halat eszem-e. Mire közölem, hogy igen, örömmel; mivel jártam már ott halnapon, ami jó emlék volt.
Egy tálon kis kupac tésztát kaptam pár szál párolt répával, gyökérrel és néhány csík káposztával.
Elkeserítő volt.
Ma már csak azt bánom, hogy nem kérdeztem meg a pincért, mi a kedvenc színe. Legalább annyira irreleváns információ lett volna, mint amihez ő jutott.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.04.07. 06:51:56

Első képalá: tudom mit ettél tavaly nyáron.

demagofób 2010.06.20. 16:39:48

Vajat miért nem ehetnek a vegák?
Illetve milyen vegák? mert sokféle van.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.06.20. 18:45:08

@demagofób: valószínűleg a vegánokra gondoltak a britek, ők pedig nem esznek semmilyen állati eredetű terméket

Sin' Dorei (törölt) 2010.06.23. 15:26:39

De bazira éhes lettem.. :)))
süti beállítások módosítása