Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Gyaluról mintázták a sajtszeletelőt

2010.05.18. 10:00 Sákovics Diana

Forró nyári nap volt. Thor Bjørklund a lillehammeri műbútorasztalos félretolta a kopott karosszéket, és előkotorta az asszony csomagolta ebédet. Kenyér és kecskesajt. Mint mindig. A különbség annyi volt, hogy a megolvadt sajt amorf tömbben terpeszkedett a kenyér közepén. A norvég előkapta hát a kését, és igyekezett minél vékonyabb szeleteket hasítani a masszából. Nem volt elégedett.

"Ha a fával megcsinálom, egy sajtdarab sem fog ki rajtam." - morgott a mester, és sorra vette szerszámait. Próbálta vésővel, próbálta fűrésszel, végül a gyalu akadt a kezébe. Az ötlet jó volt, csak a gyalu nehéz. Bjørklund persze nem adta fel, egész éjjel álmatlanul hánykolódott, míg végül rájött, hogy egy minigyalu lehet a megoldás. Reggel aztán felkapott egy vékony acéldarabot, azt addig vagdosta, hajtogatta, élezte, míg el nem készült a tökéletes sajtszeletlő.



Legalábbis ezt mondja a legenda. Legenda, hiszen Norvégiában sohasincs sajtolvasztó meleg. Ennek ellenére a ma is használt nyeles, lapátszerű, pengés sajtreszelőt tényleg Thor Bjørklund találta fel 1925-ben. Kezdetben csak a pajtásainak mutogatta, de a társaságban akkora volt a találmány sikere, hogy 1925 február 27-én ostehøvel (sajtgyalu) néven szabadalmaztatta az eszközt, majd két évvel később megalakította a Thor Bjørklund & Sønner AS nevű céget, amely még mindig, rendületlenül gyártja a sajtdarabolókat. Na jó, majdnem. A cég ugyanis a gazdasági válsággal egy időre tönkrement, de azóta tulajt cserélt, és Norvgia első és egyetlen sajtszeletelő-gyártójaként újra működik.

Persze az elmúlt nyolcvanhárom évben sok minden változott. Például a termelés intenzitása. Míg kezdetben óránként csak egy sajtvágó készült el a műhelyben, ma ennyi idő alatt körülbelül hétezer darab jön le a futószalagról. Persze nemcsak az eszközmennyiség, de az anyag, a forma, a dizájn is rengeteg változáson ment keresztül. Kezdetben a sajtgyalu kizárólag fémből készült, ma kombinálják fával és műanyaggal is. Az eredeti sajtgyalut, a lekerekített hegyű hasadékkal ellátott lapátot a kemény sajtokra találta ki Bjørklund mester, ezt finomították tovább tervezői, így ma már létezik recés pengéjű és vékonyabb lyukú változata is.

A szeletelőgyártók természetesen azokra is gondoltak, akik inkább a lágy sajtokra buknak, nekik készítik a nyeles pengéket, a fogas sajtkéseket, meg a kis kenőlapátokat. A desszert sajtokhoz feltalálták a villás végű kést, a parmezánszerű sajtokhoz pedig a lapát forma reszelőt. A skandinávok az eredeti változatot kedvelik leginkább, ez ugyanis a tökéletes eszköz a Brunost (barna sajt) nevű, erős, kicsit édes, kicsit karamelles sajtféle fogyasztásához, amit tej, tejszín és savó keverékéből főznek. Bizarr találmány, de északon imádják. Erre is épp olyan büszkék, mint a sajtgyalujukra. Egyébként tudja, mi még népszerű norvég találmány?  A gémkapocs.
 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr992012121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.05.18. 10:17:45

Ez elmúlt évben nem olvastam ennyit Norvégiáról, hát még a sajtkésekről.
Amúgy Bjorklund mester a szemüvegkeretét is maga készíti?

Gukker 2010.05.18. 12:04:21

Kösz, jó cikk!
Egyébként gémkapocs=gemkapocs

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.05.18. 12:08:01

@Gukker: Köszönöm szépen.

Azt hiszem, hogy mindkét nevet lehet használni. Legalábbis ebből erre következtettem. Ha tévedtek, szóljatok.

www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=6&id=11523

Trójai 2010.05.18. 12:08:44

Hm. Nekem ez olyan flancos, hogy halkés, sajtkés, meg kaviárkés, én egyetlen késsel kenek meg szeletelek mindent. :) Eddig bevált. :D

Amúgy a legenda tetszik, egy másik legenda szerint egy svájci kovácsnak a felesége nem tudott sajttömböt csomagolni ebédre, csak megmaradt kiszáradt sajtdarabokat.

Búslakodott is szegény jó svájci munkásembör, nem akart összeaszott kis sajtdarabkákat ebédelni, még a torkán akadnak. Úgy oldotta meg a problémáját, hogy felolvasztotta a sajtmaradékokat a kis üstjében a műhelyben és beletunkolta a kenyeret. És BUMMM így lett a fondü.

(ezt a második legendát már én találtam ki, de milyen jó, nem?)

Rókakígyó 2010.05.18. 12:12:34

kíváló találmány, köszönjük mester.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.05.18. 12:16:58

Nálunk is mindenkinek van, de senki nem használja: egyél egy RENDES szeletet(1 cm) alapon:)

Trójai 2010.05.18. 12:34:35

@scheerti:

megvallom őszintén, én van hogy harapom a sajtot a kenyérhez. :))

Amúgy nálam a tuti bevált tecnika a damil két kiskanálnyélre rögzítve.

rexter 2010.05.18. 13:19:29

kb. 12 eve vettunk egy jokis sajtszeletelot Hollandiaban. azota is remekul szeli a sajt. az egyik legnagyobb talalmany, ever!!

Rókakígyó 2010.05.18. 14:06:10

A sajtszeletelő használatát érdemes ellesni kipróbálás előtt. Én is egy hétig figyeltem azokat, akik jól használták, addig egy centis szeletek voltak, meg harapás, de aztán pont jókat sikerült vágni.

Portárs Művész 2010.05.18. 14:37:43

én is késsel vágom, gond nélkül, bármely méretben-mennyiségben.

off: ez a nyelvi orgánum gyönyörűűű... :)

Handwired 2010.05.18. 14:49:57

Hmm... "Forró nyári nap" és "Norvégia" egy mondatban? Itt valami sántít. :D

De nagyon jó a poszt :)

Gukker 2010.05.18. 14:55:08

Nekem otthon az a recés-hullámos-lyukas sajtkésem van. Ezt a sajtszeletelőt is próbáltam, de egyrészt iszonyú béna voltam vele, másrészt nem is igazán volt létjogosultsága az ilyen vékony szelet sajtnak.

tlantos 2010.05.18. 15:12:48

volt ilyen formaju sajtszeletelonk. frankon elgorbult :)

youlopukku 2010.05.21. 21:13:51

@Handwired: nem biztos hogy sántít.azon az egy nyári napon lehet ,tényleg meleg volt

Friedmann Juci 2010.05.28. 23:25:20

Hát ez tökjó volt! Meghalnék sajtszeletelő nélkül :D a tökéletest pedig nehéz megtalálni. Mániákus 'lehetőlegvékonyabbra' szeletelő vagyok.

StavrosMenace 2010.06.04. 22:29:46

barnasajt + áfonyalekvár
süti beállítások módosítása