Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

A szarvasgombát már rég nem a disznó túrja

2010.01.22. 12:00 Sákovics Diana

Egy francia mondás szerint kétféle ember van: aki azt hiszi, a szarvasgomba jó, mert drága és az, aki tudja, hogy drága, hiszen jó. Ők talán azzal is tisztában vannak, hogy a szarvasgomba gyűjtőnév, és a disznóknak valójában semmi közük hozzá.



A világon hetven különböző szarvasgomba létezik, amiből harminckettő él meg Európában. Számunkra ezek közül a francia, a nyári, a téli, az isztriai, a nagyspórás, a fodrosbélű, a késői és a homoki szarvasgomba a legfontosabb, ezek ugyanis a legfinomabbak. A szarvasgombák kerekded gumók, amiket lebenyek, púpok vagy barázdák tagolhatnak, számtalan méretben és formában bukkanhatnak fel, van fekete, sötétbarna, sárgás, pirosas, szürke vagy fehér változata is, és (hogy ne legyen olyan egyszerű) felszínük is lehet csupasz, gyapjas vagy molyhos.

A szarvasgombák a föld alatt élnek, a felszíntől legfeljebb harminc centire, szimbiózisban bizonyos fafajtákkal, Magyarországon főleg a tölggyel, a gyertyánnal, a bükkel, a feketefenyővel és a hárssal, de előfordulnak mogyoró, lucfenyő nyár vagy fűzfa társaságában is. Az, hogy milyen fát választ a gomba részben a fajtájától, részben a klímától függ. A téli szarvasgomba például árnyékos, hűvös völgyben általában gyertyánnal bútorozik össze, míg a homokival kizárólag a fehér akác gyökerénél találkozhatunk.


A szarvasgomba nehezen kiszámítható lény, annyi azonban biztos, hogy legjobban a Föld északi féltekének harminc és hatvanadik szélességi foka között szeret lakni. Azt, hogy pontosan hol telepszik meg, nemcsak a talaj, a hőmérséklet és a csapadék, de még egy domboldal dőlésszöge is befolyásolhatja. Épp ezért nem könnyű a gomba termesztése. A franciák, a spanyolok és az olaszok ugyan értek el sikereket ezen a téren, de itthon egyelőre csak kísérletezünk. 

Pedig időnk lett volna a biztos módszer felfedezésére, hiszen a szarvasgombát ősidőktől fogva lelkesen fogyasztja az emberiség. Az egyiptomiak libazsírral kenték be és becsomagolva, egyben sütötték, a görögök és a rómaiak vágyfokozónak tartották, a középkorban maga volt az ördög, így feledésbe merült, de a reneszánsz újra divatba hozta. Az első tudatos, állati segítséget is felhasználó gyűjtésekről a XVII. századból vannak írásos emlékeink, akkor disznókkal kísérleteztek a gombászok. A disznóhasználat bája pedig olyan mélyen épült be az emberek agyába, hogy még ma is sima asszociációs út vezet a gombától a sertésig. Pedig a tradíciókra büszke francia bácsikon kívül, akik tartanak még mutatóba egy-egy gombatúró disznót, már minden profi gombász kutyával dolgozik. Az emberiség nem lett finnyásabb az évszázadok alatt, a disznóval egyszerűen sok a macera. Először is csak kajáért cserébe engedelmeskedik, aztán ott van a gomba iránti szenvedélyes ragaszkodása. Nem lehet kellemes minden nap egy jól megtermett kocával hadakozni. És akkor még nem beszéltünk arról, milyen átkozottul büdös egy stresszes sertés a hátsó ülésen.



Az állatok bevetésén kívül egyébként még számos gyűjtési eljárás létezik szerte a világon, de sem a gombát kedvelő bogarak megfigyelése, sem a mezítlábas dudortapogatás, de még a detektorok sem lehetnek olyan hasznosak, mint egy jól képzett kutya segítsége. Ezt valószínűleg a XVIII. századi Olaszországban fedezték fel először. A feladatra minden olyan eb alkalmas, amelyik békés, nem vonzza a vad és amelyik szívesen kommunikál és tanul az embertől. A legjobban bevált gombászfajták a labradorok, golden retrieverek, a magyar vizslák, a spánielek és a német juhászok.

A gombászó állatokat már három hónapos korukban megismertetik a szagokkal, de igazán jól dolgozni csak félig felnőtt fejjel, egy-másfél éves korukban kezdenek. A hazai hobbigombászoknak a Dunakanyar Egyesület segít a betanításban például azzal, hogy ingyen adja a tréninghez elengedhetetlen, rossz minőségű szarvasgombát. Azt, hogy melyik kutya lesz jó gombász nem könnyű kitalálni, az viszont biztos, hogy előfordulnak legendásan tehetséges ebek. Ilyen például Bagi István szarvasgomba-szakértő Ferenc névre hallgató kutyája, aki a helyzetnek és gazdája kívánságának megfelelő 25-30 különböző gombafajtát tud megtalálni. A jó kutyát persze meg is kell fizetni, egy ígéretes eb akár 250 ezer forintot is érhet.

A befektetés fontos, gombászás ugyanis nem könnyű feladat. Az ember és kutyája hajnalban keresi fel a titkos termőterületét. A kutya kiszagol, kapar, a gazda pedig bicskájával, vésőjével vagy egy kisebb ültetőkapával kiemeli a földből a csoportosan élő zsákmányt. Persze csak az éretteket. A következő adagért nyolc-tíz nap múlva térhet vissza a termőfoltra. Gyűjteni egész évben lehet, bár a kereskedelmi szempontból legfontosabb fajoknak nyáron és ősszel van szezonjuk. Nem meglepő módon télen téli szarvasgombát lehet jól gyűjteni.

Egy szerencsés napon, mikor a piacot nem árasztják el az import gombák, emberünk jó áron szabadulhat meg a zsákmányától, de rózsadombi villára azért nem futja belőle. A profik több évi gyakorlás után állítólag odáig jutnak, hogy a kutya és a kocsijuk költségeit már fedezi a hajnali vadászat. Vannak persze mázlisták, akik rábukkannak egy jól megtermett isztriaira, amit átlagosan 1500-5000 eurós áron adhatnak el a nemzetközi piacon. Egy hatalmas, másfél kilós darabért pedig 2007-ben ötvennyolcmillió forintot fizetett egy makaói kaszinótulajdonos. A magyar gombász pechére nálunk nagyon ritka ez a fajta.

Nemcsak gyűjteni, szarvasgombát vásárolni sem könnyű. A jó minőségű áruhoz ismernünk kell a gombafajtákat, az aktuális árakat és azt, hogy épp melyik típusnak van szezonja. Így legalább nem vernek át minket a Nagycsarnokban. A vásárláshoz azt azért érdemes észben tartani, hogy minden szarvasgombafajnak eltérő az illata, és a fajon belül az egyes egyedek is különbözhetnek a termőhelyüktől, a gazdafától, az időjárástól az évszaktól és az érettségtől függően. Az biztos, hogy csak az érett gombák az igazán finomak, és csak azok bírnak  jellegzetes, erős illattal. Az éretlen darabok egyszerűen gombaszagúak. A szarvasgombák közül a legerősebb illata az isztriainak van, Bagi István és Fekete András A szarvasgombász mesterség című könyvükben édes aromával kevert fokhagymához hasonlítják. Ma Magyarországon egy kiló jó minőségű gomba piaci ára 35 ezer forint körül van, de ennyi gombát épeszű ember utoljára a reneszánsz idején használt fel. Manapság a gombát már inkább fűszerként, ízesítőként adják az ételhez. Ehhez pedig bőven elég egy néhány dekás darab. Főleg, hogy egy héten belül érdemes elfogyasztani.

A szarvasgombát egyébként nyersen vagy főzve, darabokra vágva vagy reszelve, raguba vagy roston is elkészíthetjük. Jól megy vadhoz, szárnyashoz, tojáshoz, májhoz és édességekhez is. Keverhetjük szószokba vagy a köretbe. Állítólag a világ legfinomabb főtt tojása készíthető úgy, ha tojást és a gombát huszonnégy órára összezárjuk. Ha tud más trükköt is, ne habozzon, kommenteljen.
 

58 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr541491926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Enni az Isztrián - A szarvasgomba 2010.01.22. 16:57:23

Mai posztunk megszakítja az azeri élményekről szóló írások sorát, azzal az előre kitervelt, galád szándékkal, hogy egy kis ízelítőt adjunk a világ gasztrosznobjainak egyik kedvenc ételéből (amit a békesség kedvéért nevezzünk inkább fűszernek), a titok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.01.22. 13:26:52

Most kiegyeznék egy rántott őzlábbal is. Ja nem, máskor is.

redrick 2010.01.22. 14:16:17

Mult heten eletemben eloszor ettem szarvasgombat. Szarvasgombas majpastetom, igy aruljak vmi 900 forintert egy kb 20 dekas darabot, vakumos kiszerelesben. Na mondom, kiprobalom, de nem varok sokat, szinte biztos, hogy vmi gagyisag. Megkostoltam, semmi extra. Majpastetom kis fekete, ropogos, gombanak latszo darabokkal (jo sok volt benne).
Nyugtass meg, hogy ha valoban szarvasgomba lett volna, akkor arrol tudnek! Marmint, hogy vmi kulonleges izt kellett volna ereznem, ha igazi lett volna...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.22. 14:21:53

@redrick:
Én szarvasgombás rántottát ettem egyszer valami útmenti étteremben, hát én se éreztem semmi különlegeset, utána megint ettem valahol más formában, de ott is csak utólag derült ki, hogy volt benne.

nehülyéskedj 2010.01.22. 14:27:43

Csatlakozom az előttem szólokhoz. Én is szarvasgombás pástétomot ettem (igen drágán), de nem nagyon éreztem, hogy megérte volna, sőt, inkább furcsa volt az íze, mint jó. Persze, nehéz az ízlésen vitatkozni, de én mégegyszer nem fizetek annyi pénzt, ezért.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.22. 14:44:17

Én életemben egyszer egy nem túl olcsó étteremben ettem egy állítólag szarvasgombával készült fogást.
Nem volt benne semmi emlékezetes, semmi különleges, bár hogy őszinte legyek nem is találtam gombára emlékeztető dolgokat az ételben.

Egyszer jó lenne egy valódi és jó minőségű gombát egyszerűen csak megkóstolni, mert jelenleg nekem elég túlmisztifikáltnak és túlárazottnak tűnik a dolog.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.01.22. 14:58:59

Ez a szarvasgomba mizéria is csak egy módja, hogyan áramlik vissza a pénz a gazdag kizsákmányolóktól az egyszerű számtóvetőhöz.
Biztosan én is egy ilyen sunkó paraszt vagyok, mert még elképzelni sem tudok olyan kaját, amiért megérné több ezer dollárt fizetni. Ilyen ez, a kobe-marha, meg az arannyal bevont szir-szarok.
(írtam ezt úgy, hogy soha nem láttam, nem ettem szarvasgombát, igaz nem is vagyok egy ínyenc :) )

baliquez 2010.01.22. 15:05:41

Ugyan a szarvasgombás olívaolajnak az illata meglehetősen egysíkú a friss gombához képest, de relatíve sokáig tárolható és pár csepp elég belőle mondjuk egy gombamártásra vagy rántottára a szarvasgomba-élményhez. Plusz széles körben elérhető árú. Ja, szintetikus, de kezdőknek tökéletesen megfelel.

Édeskés, kicsit fokhagymás avaros-földes dögszag, a távolban egy enyhe erdeiepres beütéssel, ettől vannak oda gazdagék. Ami engem illet egy jó birspálinka illata ezerszer jobban bejön.

Ortó 2010.01.22. 15:05:57

szloveniaban vettem szarvasgombas olivaolajat, kb 100ml volt ugy 8-9euro.

Majdnem fuggove lettem, olyan finom.

tony zionist 2010.01.22. 15:06:07

@Ludas Matyi Online: jah vazzeg.1 kg gomba árából 40-50kg pörkölt is kijön

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 15:06:11

@Ludas Matyi Online: kóstolónak bőven elég egy kis darab gomba, ami nem kerül többe egy ezresnél.

én egyébként a nyárit és a homokit kóstoltam. az előbbi ízlett, bár szerintem nem szabad gombának tekinteni. egy klassz fűszer, azt jó van. a homoki viszont annyira édes volt, hogy nem nagyon tudtam mit kezdeni az ízével. de legalább megértettem, hogy egyes szakácsok miért raknak szarvasgombát sütibe.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.22. 15:07:32

BP-n a Tünde utca közelében lévő katonai bázison dolgoztam még 15 éve. Sok tölgy volt ott, és alattuk hasonló valamiket találtam, akkor még nem tudtam hogy mik azok, lehet, hogy szarvasgomba volt?
Mondjuk ezek alig 5 centire voltak a talajtól, ha jól emlékszem.

redrick 2010.01.22. 15:12:21

@endike: hat azt mondjak, nagyon erzekeny egy szerzet, nem hinnem, hogy varoson belul megteremne... Miert nem nezed meg? Hatha...

2010.01.22. 15:28:22

Tehát: "A legjobban bevált gombászfajták a labradorok, golden retrieverek, a magyar vizslák, a spánielek és a német juhászok." - vagyis Morzsi, Buksi, Rex és az alpesi legelőkről a bőrzekés Hans-Jürgen Bergenplatt:)
Még mindig: németjuhász.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.22. 15:45:42

@tony zionist: Ez így egy elég érdekes viszonyítás:-)

teddybear01 2010.01.22. 15:50:31

@shitgun: A magyar vizsla nem szaglókutya. Nem szag, hanem látás után üldözi a vadat.

redrick 2010.01.22. 15:53:07

@teddybear01: attol meg szagolhat is :)

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.22. 15:59:09

Kövezzetek meg, én nagyon szeretem a szarvasgombát. Már nálunk is lehet kapni olajat, krémet, persze változó minőséggel.
De mondjuk én gomba-fan vagyok.
Ennek meg az íze...hát mennyei.
Adnék érte vagy negyven pörköltet.
A malacok eme trónfosztásával kapcsolatban pedig azt vetném fel, hogy ma már biztosan elterjedtebb a kutyákkal való keresés, de a disznóknak mégiscsak vitathatatlan érdemeik vannak, mivel ők voltak a felfedezők. A disznó, ha nem ólban tartják, ugyanis túrva keresi az élelmet, ezért is talált rá a föld alatt élő gombára.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.22. 16:09:50

OFF:

Úgy olvasnék egyszer valamit az olívaolajról. Lesz ilyen cikk?

Totálisan hülye vagyok az egészhez, pedig régebben tanultam a sajtolási módokat is, de egyszerűen ökölbe szorul a kezem, ha valamelyik híres főzőműsorban azt hallom, hogy csak az YX extra szűz olívaolaj a megfelelő ehhez az ételhez, ami egyébként sima paprikás krumpli volt, amíg nem került bele kurkuma és rózsavíz.

Ja, főzőműsorból szegény Keith Floyd volt a király, mikor a forgatás első öt percében megitta a főzéshez szükséges Brandy 90%-át. Egy zseni volt!

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.22. 16:19:27

@scheerti: Nagy király volt az öreg, mondtam is a nejemnek: látod így kell kezdeni főzni. Azóta ő is vidámabban megy a konyhába.
Az üveg borból, mely oda volt neki készítve, nem sok került az ételbe:-)

redrick 2010.01.22. 16:22:46

@scheerti: mi az, hogy volt?? Ne idegesitsetek fel...

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 16:23:51

@scheerti: engem is érdekel, szóval felveszem a listára.

komaromi 2010.01.22. 16:34:55

amúgy, aki már szagolt jó szarvasgombát, az tudja, hogy az illata - ha életedben először szagolod, olyan receptorokat aktivál az agyban, amik addig nem dolgoztak. tehát igen elemi szag-és ízélmény. nem kell hozzá gourmet-nak lenni, ha valaki értelmes, érzi.

attól hogy valaki képes a dolgokat értékelni, nem biztos hogy mocskos libsibérenc, stb.

nincs még egy ország a földön, ahol az emberek ennyire meg lennének kattanva, földrengés, terror, stb. nélkül, csak úgy alapból, csak a sima frusztrált, soha normálisan el nem gondolt és meg nem élt nemzeti/személyes identitás(-hiány) miatt.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.22. 16:36:33

@redrick:

Már nem él szegény.

@Sákovics Diana:

Hú, az szuper lenne.

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 16:37:42

@teddybear01: A magyar vizsla szaglás útján keresi meg a mezőn, gazban, nádban, mindenféle dzsindzsában meglapuló apróvadat, amit nem lát, és sosem üldöz, hanem mozdulatlanná válva "megáll", így jelezve a vad helyét a gazdinak. A lelőtt, sebzett vadat is szag alapján keresi meg. Kiváló a szimatuk.

redrick 2010.01.22. 16:37:57

@scheerti: ja, kozben utananeztem :(( Imadtam azt a marhat :(

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 16:42:21

@komaromi: sajnos ma már nem számít furának, ez a vonal mindig felbukkan, legyen szó szarvasgombáról, vagy a férfi kézilabda világbajnokságról...

komaromi 2010.01.22. 16:48:08

oké, ez így király is, kimoderálva az irrelevanciák... köszi.

szóval, mindenki nyugodtan izguljon, aki nem szagolt valódi, friss, földes, földszagú szarvasgombát erdőből vajasdobozban hozva, szalvétában. (áki respect!) elemi élmény, ismétlem.

redrick 2010.01.22. 16:49:53

@komaromi: Nna, vegre vki valaszolt az orakkal ezelott feltett kerdesemre. Kosz )

Herlock Sholmes 2010.01.22. 16:51:46

Nálam ozsonnára volt egy igénytelen libamáj-kaviár-szarvasgomba kombó.
Szépen harmonizáltak a langusztaollóval.

eDE 2010.01.22. 16:55:09

Amikor először vettem szarvasgombát, kutyám kiképzéséhez és beleszagoltam, majdnem elhánytam magam. Egyszerűen büdös. De hát a rothasztott cápahúst is megeszik egyesek...

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.22. 17:00:18

@Herlock Sholmes:
Csendben jegyzem meg, hogy a langusztának nincs ollója.
Az a homár.
Bocs.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.22. 17:03:42

azt pontosan hogy érti a szerző, hogy a szgombát össze kell zárni a tojással?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.22. 17:07:11

@scheerti: Az olívaolajról sok helyen olvashatsz blogot, például itt is:

kaja.blog.hu/2009/08/23/az_olivaolaj

Vagy itt:

kaja.blog.hu/2009/08/27/olivaolaj_folytatas

Persze Diana véleményét is szeretném olvasni az olívaolajról, úgyhogy hajrá!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.22. 17:08:49

@Bukowszky:

Egy jól zárható dobozba kell tenni a két összetevőt. A tojás héján keresztül a szarvasgomba illata átszivárog a tojásba - mondjuk szerintem kell hozzá vagy három-négy nap, egy nem elég.

Onnan kezdve akár rántottának, akár lágytojásnak meg lehet csinálni és tényleg kap egy ráadás-ízt.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 17:09:06

@Bukowszky: úgy, hogy a tojástartóba dobj be egy darab gombát. egy nap alatt a nyers tojás átveszi az ízét.

eDE 2010.01.22. 17:11:34

@ÁkiBáki: Szegény Herlock, jól átverhették, lehet, hogy a libamáj csirkemáj volt, a kaviár gőtepete, a szarvasgomba meg áltrifla.
Lényeg, hogy szépen harmonizáltak, és hogy jó drága volt.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 17:11:40

@tiboru: az az igazság, hogy nem próbáltam, csak több helyen is olvastam. szóval nem kizárt, hogy a több nap jobb.

PanelProli 2010.01.22. 17:12:07

Gondolom, hogy nem lepődtök meg túlságosan, ha bevallom, hogy életemben sem ettem szarvasgombát...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.22. 17:12:15

@Sákovics Diana:

De tényleg jól (lehetőleg hermetikusan) le kell zárni, máskülönben az egész hűtő szarvasgombaszagú lesz - már ha friss a cucc.

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 17:22:49

@shitgun: Nem okoskodni akarok, de nem írjuk egybe!
A fajta neve ugyanis német juhászkutya. Német juhász. Külön.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.22. 17:26:38

@4runner4ever:

Én is így tudom, külön. Akárcsak az olasz kopó vagy az afgán agár.

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 17:28:30

@teddybear01: Egy vizsla, ha megfelelően képezték vadászmunkára, akkor soha nem üldözi a vadat.
A lelőtt madarakat pláne nem.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.22. 17:28:35

@redrick: jártam arra egy éve kb, de még mindig műxik ott a katonai bázis és nem hiszem hogy beengednének :)
környéken mászkáltam de tölgyest nem találtam, túl közel meg nem akartam menni a bázishoz nehogy lelőjenek :)

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 17:41:26

@tiboru: a világháló nem ad a kérdésre egyértelmű választ, de az afgán agár meggyőző példa.

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 18:09:32

@Sákovics Diana: A berni pásztor is lehetne egy svájci ember foglalkozása, de azt sem írjuk egybe.
A fajta neve hivatalosan ott is berni pásztorkutya. Berni pásztor külön.
Bocs az Off-ért.

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.01.22. 18:14:46

Egyébként ha a szarvasgombát mézben is érlelik, különösen pikáns, igazi csemege.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.22. 18:17:52

@4runner4ever: ne hülyéskedj, hasznos volt. köszönöm

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.22. 18:18:08

@4runner4ever:

Hoppá, ezt még nem hallottam, köszönöm a tippet!

wjozsi 2010.01.22. 18:41:40

Volt már olyan élményed, hogy a buszon valaki rád lehelt, és a leheletének az a bizonyos semmivel sem összetéveszthető átható szaga volt, amiből rögtön tudod, hogy az illetőnek torokgyulladása van? Na az a szag meglepően hasonlít a szarvasgombáéra.

Ezt egy többszázeurós szarvasgomba menüvel (a híres Zigante Tartufe étteremben) szerzett tapasztalatból írom.

Fórumromboló Troll 2010.01.22. 19:06:25

Szarvasgomba a gombák Iphone-ja.

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2010.01.22. 19:33:11

szia!
jó írás :) köszi a linket!
aki szeretné megkóstolni (ingyen :)) a szarvasgombát, ne hagyja ki február hatodikán a gödöllői kastélyban tartott téli szarvasgomba ünnepet!
www.kiralyikastely.hu/index.php?p=news&act=lst&cid=322

tökalsó 2010.01.31. 09:42:29

minden szarvasgombának más illata van. amit én ettem fekete téli gomba volt. be volt foliázva és mégis átjárta az egész hűtőt. én leginkább a pörköletlen napraforgohoz hasonlitanám más meghatározhatalan aromákkal.
állítolag az ember vagy utálja nagyon vagy beleszeret. aki még nem evett az a lágytojással egyűtt kezdje el enni mert azzal harmonizál a legjobban. azt olvastam hogy a hosszabb hőkezelést izre nagyon megsinyli. föleg fűszernek javasolja mindenki. egyébként nagyon vékony szeletekre lehet gyalulni. csinálnak hozzá gyári szarvasgoba gyalut ami kb 10dkg gomba árába kerűl. nekem az uborka reszelővel is sikerűlt.
süti beállítások módosítása