Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Még egy celebből is lehet uzsonna

2010.01.07. 11:00 Sákovics Diana

Tökéletes tízórait alkotni nem egyszerű. Tudni kell, mit szeret a gyerek, mi egészséges, kell hozzá idő, fantázia, és ha minden összejön, még akkor is simán landolhat a kukában. Kinek kéne anya sebtiben összegányolt szendvicse, ha a suli büféjében van pizza, muffin, fánk vagy épp túrós táska. Megnéztük, hogy küzdenek meg a kihívással a világ szülői.

A múlt század elején írt magyar háziasszonybibliákban még szerepelt a két kenyérszelet közé dugott csoki, amit a szerző svájci szokásként azonosít. A háborúval a bizarr divat kikopott, de jött helyette az iskolatej üres zsömlével, mára pedig maradt a szendvics vagy az uzsonnapénz. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az az ideális, ha a tízóraiban és az uzsonnában van gabonaféle, tejtermék, gyümölcs és zöldség. Ehhez képest a világ kölykei leginkább az édes katyvaszokat szeretik.

Az amerikaiak mogyoróvajas kenyérrel büntetnek, a britek lekvároznak, a franciáknál még fel-fel bukkan a csokisszendvics, az argentínok, de még inkább az ausztrálok pedig különösen bizarr feltétekkel kábítják a gyerekeket. Argentínában népszerű két pirítós közé dulce de lechét kenni, ami cukrozott tejből, lassú tűzön főtt, karamell ízű massza. A dulce de lechét egyébként egy csomó édességhez használják, nemcsak Argentínában, de Uruguayban is. Akad, aki egyszerűen két szelet sajt közé keni, ami mellesleg nem is rossz alternatíva a szokványos szendvicsre. Ausztráliában szintén nem kenyérből készítik kedvencüket, a pók szendvicset. A szülők ott két keksz közé vegemitét kennek, majd egy kevés lucernával szórják meg. A vegemite kifejezetten sós, kissé kesernyés élesztőkivonat, állagra hasonlít a sűrű lekvárhoz vagy a mogyoróvajhoz, de színe sötét. Ez az ausztrálok nemzeti étele, és egyesek szerint olyan rossz, hogy csak ők képesek megenni. Mindenesetre az amerikai piacra nem tudtak vele betörni.

Nem bonyolítják túl a tízórai-dolgot a norvégok sem. A matpakke, vagyis az uzsonna tartalma általában két szelet kenyér, feltéttel. Mivel nem használnak vajat, sokszor a kenyerek közé csak furcsán édes barna sajtjuk, esetleg egy kemény ementáli vagy némi lekvár kerül. Aztán mehet is az egész a zsírpapírba. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy a norvég gyerek ingyen gyümölcsöt kap az iskolában. Hiába, olajhatalomnak lenni jó.

Valószínűleg az afrikai gyerekek is olajfúrótornyokról álmodoznak, hiszen nemhogy anya nem tud elemózsiát csomagolni, de sok országban, például Szenegálban épp azzal tudják bent tartani a gyerekeket az iskolarendszerben, hogy minden nap etetik őket. Főként rizst kapnak, ami otthon évente háromszor ha az asztalra kerül. Azért Dél-Afrikában születnek olyan mázlisták is, akik napközben rágcsálhatnak biltongot, azaz csíkokra vágott szárított, fűszerezett húst. A biltong lényegében bármiből készülhet a marhától a struccig, és az eredetileg holland találmány ma már Amerikát is meghódította, ahol Jerky néven lett népszerű.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években komoly kampány indult az iskolai büfék junkfood kínálata ellen, de a túlsúlyos többség még mindig nem lépett túl a ketchupban úszó hotdogon. Az ants on a log (hangyák a hasábon) névre hallgató harapnivaló viszont még ennél is ijesztőbb. A mogyoróvajjal töltött zellerszár mazsolával meghintve a kicsik kedvence, de eszik sajtkrémmel, fenyőmaggal vagy csokidarabkákkal is.

Nagy Britanniában is lassan változik a tízóraihelyzet, bár a a britek lényegesen jobb pozícióból indultak az amerikaiaknál. Egy 2003-as felmérésből kiderült, hogy a britek imádják halmozni az élvezeteket. A dobozokban általában fehér kenyér volt sonkával, sajttal vagy csirkével töltve, mellé egy kis zacskó chips és csoki, keksz vagy süti.  Előfordult olyan gyerek, aki joghurtot vagy valami sajtos rágnivalót is vitt magával, de gyümölcs vagy zöldség csak a dobozok felében kuporgott.

Nem elég, hogy sok dobozban a brit nemzeti étel, az ecetes chips landol, hányózacskó nélkül, de a változatos uzsonnakupacok még csak nem is egészségesek. A kutatók szerint túl sok állati eredetű zsírt, sok cukrot, sót és kevés zöldséget tartalmaztak. A lesújtó eredmények kreativitásra serkentették a briteket, így ma már pitát vagy tortillát is használnak szendvics helyett. Persze a boldog brit gyereknek még mindig számos apróság van az uzsonnás dobozában, de chips helyett sokszor zöldséghasábokat kapnak mártogatós szószokkal, vagy összevágott sonkát sajt- és ananászdarabokkal, esetleg csirkét szőlővel. Tehát bármit, amit kézzel is lehet csipegetni.

Az ázsiai iskolások a britekhez hasonlóan a változatosságra buknak. India déli részén és Nepálban népszerű a főétkezések közti tiffin, ami gyakran rizs, dál (indiai egytál hüvelyesből), curry vagy zöldség. A tiffint anyu csomagolja, és nemcsak a gyerek, de az apa is ezt eszi a munkahelyén. Érdekes az indiai irodák intézményesített etetési rendszere, ahol hordár szedi össze otthon az uzsisdobozt, szállítja le a dolgozónak, majd az üres tálat, a többi százzal együtt visszaviszi a háziasszonynak. Az iskolások egyébként tiffin címszó alatt sokszor esznek rizsből vagy fekete lencséből készült palacsintaféleséget vagy pikáns pogácsát. Ezekhez remekül passzolnak a gyümölcsös chutney-k és a zöldséges raguk.

Bár sok szülő kitesz magáért, ha a gyerekéről van szó, a világ legmunkásabb hurcibálnivaló kosztját mégis a japánok produkálják. A bento tradicionális, egyszemélyes étel, ami általában rizst, húst vagy halat, esetleg főtt vagy marinírozott zöldséget takar. A bento speciális dobozba kerül, ami az eldobható papírtól a kézműves, lakkozott darabig bármi lehet. Rengeteg típusa van, a legegyszerűbb verzióban csak szójás algalapot tekernek a rizs köré, de akad rizses bento pácolt kajszibarackkal, roston lazaccal, tojástekerccsel körítve.

Ez még rendben is lenne, ilyen a japán konyha, de a kyaraben, a gondosan díszített, figurás bento elkészítése minden nap, az már izzasztó feladat. A kyarabent eredetileg arra találták ki, hogy felkeltse a kisgyerekek érdeklődését az étel iránt, így a rizses falatok a Hello Kitty formától a Szuper Marióig bármilyen alakot ölthetnek, és az sem ritka, hogy valamilyen aktuális celebet jelenítenek meg. Nos, szülők, holnap egy jó Kiszel Tünde formájú lángos uzsonnára?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr21567688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2010.01.08. 17:28:14

Gratulálok! Szép kezdés, igényes kivitel, jó stílus. Sok energiát, s így tovább! :)

csíki sándor
www.foodandwine.hu

Natalie Polgar 2010.01.10. 11:55:04

Érdekesség:

Olaszországban a gyerekek kaphatnak iskolai tízórait.
Alapja a rengeteg, évszaknak megfelelő, friss vagy szárított gyümölcs. Szigorúan ellenőrzött beszállítóktól heti egyszer gyümölcsös joghurtot, egyszer banánt, kétszer teljes kiörlésű kekszet és minden nap cukormentes, 100%- os biogyümölcslét kötelesek az iskolák felszolgálni.
Az édesség havonta egyszer, az évszaknak megfelelő tortaszeletet.

SNC 2010.01.11. 15:37:43

Hollandiában, pedig sok lurkó örömmel majszolja a csokidarával vagy cukorka darabokkal megszórt vajas piritóst tízóraira. A Nutellás kenyér ottani variációja.

A. B. Normal 2010.01.14. 13:16:22

@SNC: Igen, a holland "egérszaros"© kenyér nagyon hiányzott a listáról!

Vágási Matyi 2010.02.09. 23:32:29

6 éve egy belga családnál laktam 2 hetet.
Ott is volt csokis szendvics, plusz tombolt a szója-mánia.

Abdab 2010.04.22. 12:10:39

Remek cikk, öröm volt olvasni. Én egyébként nagyon szeretem a vegemite-ot, illetve a brit mutációját, a marmite-ot, de a legtöbb ismerősömet a világból is ki lehet üldözni vele. Az "ants on a log" viszont sajátos ötlet, a gondolatától is összerezzentem. Kinek mi. :)
süti beállítások módosítása