Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Festék nélkül is lehet zöldebb a konyha

2010.01.31. 11:00 Sákovics Diana

Emberek láncolják magukat fákhoz, bringások tüntetnek autók ellen, a szomszéd sikítófrászt kap a Dunában lubickoló kölyöktől, így itt az ideje, hogy a konyhánk is zöldebb legyen. Kösz a tippet, Good Food blog.

Ebben a helyiségben szennyezzük ugyanis a legjobban a környezetet, itt használjuk a legtöbb gépet és vizet, ide vásárolunk naponta (jó, talán háromnaponta), itt csomagolunk, szemetelünk és locsolunk tisztítószerket. De mindezt csinálhatjuk környezettudatosan is, ráadásul, ami jó nekünk és a Földnek, attól hosszú távon a pénztárcánk is boldog. Kezdjük is a bevásárlással.

Minél messzebbről jön az étel, annál több energiát használ el szállítóeszköze. Mivel az üzemanyagból keletkező üvegházhatású gázok és a globális felmelegedés között bizonyított a kapcsolat, jobb, ha hazai, szezonális termékeket veszünk. A banánnal azért tehetünk kivételt. A legjobban persze azzal járunk, ha a megpróbálunk magunk is termeszteni, azt ugyanis se szállítani, se csomagolni nem kell. Igaz, panelban ritkán burjánzik a paradicsom. 

Az esőerdőink és a vizeink azzal járnak jól, ha kevesebb húst veszünk. Az ötvenes évek óta ugyanis a világban ötszörösére nőtt a húsfogyasztás, ami erősen megemelte a gabonaszükségletet is, hiszen például egy kiló marhagyarapodáshoz tíz kiló gabona kell. A gabonának termőföldre van szüksége, a termőföldnek trágyára. Az új földek az erdős területeket csökkentik, a műtrágya pedig szennyezi a folyókat.



Ha a karajt visszatoltuk a polcra, akkor már csak ki kell számolnunk a család pontos kajaszükségletét. Nincsenek pontos adataim arról, hogy itthon mennyi ételt dob ki havonta egy átlag család, de a Fővárosi Közterület-fenntartók tippje szerint a budapestiek szemetének hat-hét százaléka lehet étel. Európában ezen a téren a britek vezetnek: náluk a bevásárlás harmada köt ki a kukában. A bontatlanul a szemétben landoló ételekkel egyértelmű, hogy mindenki rosszul jár (oké, talán a kukázók nem), de így van ez a túlcsomagolással is. A hipermarketben négyszer annyi zacskóval távozunk, mint amire szükségünk van, a mélyhűtött ételek többszörösen csomagoltak, a félkészeken is túlteng a műanyag. A britek kiszámolták, hogy a boltban vett élelmiszerek árának csak a 26 százaléka maga az étel, a többi a szállítási, csomagolás- és reklámköltség. A friss étel tehát nem csak jobb, de olcsóbb is. Ha már a spórolásról van szó, az alufóliát is érdemes többször használni, addig is kevesebbet pörögnek a hengerek.

Hiába a lelkes tervezés, van, hogy a borsófőzelék odaég, a gyerek vegetáriánus lesz, a nyúl nem kéri a zöldséghéjat, így muszáj megszabadulni a maradéktól. Erre a legalkalmasabb módszer a komposztálás, és ha nincs kertünk, ahol hasznosíthatnánk a tápanyagot, elvihetjük a legközelebbi kertészetbe is. Elvileg örömmel fogadják. Egyébként is az a jó, ha minél több konyhai hulladéknak találunk új funkciót, legyen az a régi befőttesüveg vagy a kopott lábos. Belőlük például mutatós cserép lehet. Amit mégis ki kell dobnunk, azt pedig gyűjtsük szelektíven.

A konyhában leginkább jó minőségű konyhagépek ésszerű használatával tehetünk a Földért. A magyar konyhák 35-40 százalékban tíz évnél idősebb konyhagépeket találunk, melyek kétszer annyi áramot fogyasztanak, mint egy modern, A-kategóriás masina. Persze nem olcsó lecserélni a robotflottát, de egy négy fős családnál az alacsonyabb villanyszámla néhány év alatt könnyedén behozza az új gép árát. Az új gép kiválasztásánál meghatározó a méret, hiszen a víz és energiafogyasztás szempontjából nem mindegy, hogy egy szingli csaj tizenkét terítékes mosogatógépet járat-e félgőzzel, vagy megelégszik egy telepakolt kilencszemélyes példánnyal. Egyébként, ha alacsony hőfokon használjuk a jól kihasznált mosogatógépet, akkor kevesebb energiát és vizet használunk el, mint a kézi mosogatásnál. Ha jó fejek vagyunk, akkor a szárító funkciót viszont kikapcsoljuk, és az utolsó munkafázist rábízzuk az időre és a levegőre.

Ahogy a gép az energiatakarossági versenyben legyőzi a kézi mosogatást, úgy a mikró is fejhosszal vezet a hagyományos sütő előtt. Persze a vasárnapi pitéhez elengedhetetlen a sütő, ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a modern gépek pillantok alatt bemelegszenek, így az előmelegítésre sem kell tíz percnél többet szánni. Az elektromos főzőlapoknál pedig úgy spórolhatunk, hogy a platni méretéhez választunk lábost. Így legalább nem pocsékoljuk a meleget. Mondjuk a legenergiatakarékosabb az lenne, ha nyersen ennénk a vacsorát. Akkor értékes tápanyagot sem veszítenénk, és ki sem kellene hűlnie a kosztnak, mielőtt a hűtőbe rakjuk. De ezt a megoldást én meghagynám a nálam elhivatottabbaknak. A hűtőnél egyébként leginkább arra kell figyelni, hogy az ajtó rendesen zárjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy papírpénzt dugunk a szigetelőgumi és az ajtó közé. Ha a pénz könnyen kicsusszan, a szobát is hűtjük. A mélyhűtő pedig akkor a legzöldebb, ha teljesen tele van.



Klassz gépeink és ételünk már van, a szemetünk kevés, de az is szelektíven gyűjtött, már csak azt kell elérnünk, hogy higiénikus konyhánkban ne spricceljük feleslegesen a tisztítószert. A leghatékonyabb általános, környezetbarát tisztítóeszköz az ecet, a szódabikarbóna és a víz kombinációja. Negyed liter vízbe 4-4 kanál a kamrai szerekből, és máris takaríthatunk. Az ecetes víz (szódabikarbóna nélkül) remek kávéfőzőtisztító és vízkövesedés-gátló. A házi kőzúzáshoz elég, ha háromhavonta vizes ecetet futtatunk át a kávéfőzőn, majd sima vízzel öblítjük. Hasonló eredményt érünk el a konyhamalacnál, ha egy kupac jeget öntünk bele, némi citromlével.  A takarításhoz szükséges rongyokkal is lehet gondosan bánni, a szivacsokat például vizesen, kilencven másodpercig mikrózva fertőtleníthetjük, a munkalapokat pedig papírtörlőkendő helyett mikroszálás konyhai törlővel tisztítsuk. Lehet, hogy nem lesz a legjobb barátnőnk, de legalább mosható.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr431567693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.31. 13:33:12

>a mikró is fejhosszal vezet a hagyományos sütő előtt.

Ó, hogy ezt én mennyire gyűlölöm. A mikrózott hús büdös lesz, a tészta nem melegszik át, a rakott krumplinak szörnyű állagot ad. A tésztát meg szarráfőzi... Nem szeretem a mikrót használni, egyre kevesebb olyan dolog van, amit ott melegítek, a sütés meg szóba se jöhet.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.31. 13:36:51

@scheerti:

Rögtön ki is kell javítanom magam, nem a tésztát főzi szarrá, hanem a rizst.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.31. 13:56:42

a fő gondolattal egyetértek, de van, ami egy lépéssel korábban/később már sokkal kevésbé zöld, szóval valahogy összesíteni kellene a környezeti hatásokat (leginkább lehetetlen)
- ha be is fogadnák a legközelebbi kertészetben a komposztálnivalót, az eljuttatásához nem kevés üzemanyagot használnék fel (nem tárolnám itthon egy napig sem)
- az új konyhagépek nem fognak olyan sokáig tartani, mint a régiek, és beindul az elektronikus hulladékok újratermelődése (nem beszélve a hirtelen felindulásból megvásárolt, de soha nem használt kütyükről, amik előállításához feleslegesen vettek igénybe környezeti erőforrásokat)
- a mikró (a sima melegítős) nem alkalmas a sütő helyettesítésére
- növényből többet és gyakrabban kell enni, mint húsból, az arányokat viszont nem tudnám megmondani (lehet, nem tízszeres a különbség)
- magyarországon nem lehet szezonálisan ÉS változatosan étkezni, nem véletlen, hogy kaliforniában találták ki ezt a locavore dolgot. én legalábbis nem fogok télen céklán, káposztán és babos krumplin élni.
- az ecet és a szódabikarbóna CO2 fejlődése mellett semlegesítik egymást, együtt értelmetlen használni őket
- az emberek nemcsak kaját vesznek feleslegesen, hanem vegyszereket is, sokszor többfélét tök ugyanazzal a hatóanyaggal (a másoknál látott tisztítószerek alapján a reklámok hatására tippelek)

szóval jó ez a poszt, de olyan, mint a tudatos vásárló hu: aki fogékony az ilyesmire, az úgyis csinálja, és annak a gyerekei is úgy fogják csinálni, de sosem lesznek túlsúlyban, mert kényelmesebb pazarolni

szalagfék 2010.01.31. 14:57:30

még két tipp a vegyszerek használatának csökkentésére:
- mosógépbe mosószer helyett mosódió, kb. negyed annyiba kerül hosszútávon és totál zöld (mi fél éve álltunk át)
- konyhai, fürdőszobai tisztításhoz gőztisztító használata. Mindent leszed pár perc alatt, nem büdös és szintén zöld (az áramfogyasztása elenyésző a megspórolt vegyszer és idő fényében)
Sajnos kertem nincs, komposzt kizárva (kertészetet se ismerek a közelben), így marad a szelektív (bár a szelektív szigetek is lehetnének sűrűbben telepítve, többen használnák!)

Picsasereghajtó 2010.01.31. 15:00:36

Bringára ülök az autó helyett ebben a mostani hóban is, energiatakarékos izzóval van tele a lakás, szelektíven gyűjtöm a szemetet. De ha a Föld sorsa múlik rajta sem vagyok hajlandó mikrós kaját zabálni. Úgy érzem, teszek annyit a környezetért hogy egy csipetnyi luxus amit a légkeveréses sütő nyújt, nekem is járjon.

untermensch (törölt) 2010.01.31. 15:01:19

Azért van a posztban elég sok baromság is, pl. nem tudom, milyen konyhagép lehet az, amit évente le kell cserélni, de én egy botmixeren kívül semmit nem használok, pedig elég sokat főzök.

Aztán a mikrózást ne reklámozzuk már. Attól eltekintve is, hogy az élettani hatásairól komoly viták folynak, a mikrózott kaja állaga olyan, hogy a disznómnak se adnám oda, ha lenne. Azt se értem, hogy tudja a főzést-sütést helyettesíteni a mikrózás. Mikrózni csak erre a célra gyártott félkész kajákat lehet, amit csak az éhhalál szélén ennék meg.

De itt egy részlet egy ilyen tanulmányból, hasonlót bárhol lehet találni:

"Production of unnatural molecules is inevitable. Naturally occurring amino acids have been observed to undergo isomeric changes (changes in shape morphing) as well as transformation into toxic forms, under the impact of microwaves produced in ovens.

One short-term study found significant and disturbing changes in the blood of individuals consuming microwaved milk and vegetables. Eight volunteers ate various combinations of the same foods cooked different ways.

All foods that were processed through the microwave ovens caused changes in the blood of the volunteers. Hemoglobin levels decreased and over all white cell levels and cholesterol levels increased. Lymphocytes decreased.

Luminescent (light-emitting) bacteria were employed to detect energetic changes in the blood. Significant increases were found in the luminescence of these bacteria when exposed to blood serum obtained after the consumption of microwaved food."

tom sailor 2010.01.31. 15:10:43

@t3v, az okostojas: Persze, nálunk télen csak szezonálisan étkezni unalmas, de azért az év többi részében törekedni kell(ene) rá.

tom sailor 2010.01.31. 15:13:25

@untermensch: A mikró élettani hatásáról csak komolytalan viták folynak, de a sütőt valóban nem helyettesíti.

untermensch (törölt) 2010.01.31. 15:23:34

@tom sailor: ezt kifejtenéd? miért nem lehet vitatkozni a mikró élettani hatásairól? rég tudnak mindent, amit tudni lehet?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.01.31. 15:33:45

mikro melegitesre jo
tea, kv, leves, esetleg fozelek
valamint a mar emlitett fagyasztott gyorskajak
bar azt is lehet sutoben, de attol gyors, hogy sietsz
tehat neha megesik
minden mas egy kalap xar lesz benne
fozesrol sutesrol nem beszelve
meg arrol nem is beszelek, hogy az elektromos sutom sokkal tobbet fogyasztana

a mosogatogepet meg mindig akkor inditjuk el ha megtelt...

v2peti 2010.01.31. 15:35:05

Sajnos a szállítási költség valójában egy nagy 0, azaz az árban nem jelentkezik. Csak sok CO2-t termel. 1-2%-a csak a termék árának. Különben nem érné meg kínai hagymát és egyiptomi paprikát és etióp(!) szárazbabot árulni! Agrárország vagyunk nem? Miért nem fog vastagabbabn az EU-vámosok ceruzája?

tom sailor 2010.01.31. 16:19:33

@untermensch: Komoly vitához komoly érvek, mérési eredmények, hatástanulmányok kellenek. Komolytalan vitákat lehet folytatni elvi alapon és varázsvesszős "mérés" alapján. Jelenleg csak az utóbbi van.

Balogh Ádám Software 2010.01.31. 16:23:20

Sütésnél érdemes odafigyelni arra, hogy kialakult egy szókapcsolat, amit _minden_ receptben alkalmaznak, ahol a sütőre van szükség: "előmelegített sütőbe tesszük". Na ez az, ami egy nagy baromság. Üresen melegedjen a sütő magában? Élesztős tésztáknál valóban szükség van erre (meg talán sütőporosaknál is, ebben nem vagyok biztos), de minden más ételnél, pl. húsoknál teljesen felesleges energiapazarlás.

Amúgy ami kimaradt a cikkből: zöldséget és tojást nem hipermarketből, hanem piacról az őstermelőtől. Már ha magunk nem tudjuk megtermelni. Hasonlóan húst is célszerű olyat venni, ami háztáji, és antibiotikum meg döglött marhák faggyújra helyett gabonát is evett életében.

hajtipajti 2010.01.31. 16:55:54

Ha már őstermelők..
szatyor.org/

Leadod a rendelésed mondjuk hétfőn, csütörtökön pedig lehet érte menni. Egy Blaha környéki címen van az átvétel.

Ennél kényelmesebb már nem is lehetne.

tom sailor 2010.01.31. 16:57:24

@Balogh Ádám Software:
Süss egyszer piskótát nem előmelegített sütőben. Persze, csak ha szereted a cukros omlettet...
Soha nem tudhatod, hogy a piacon az "őstermelő" áruja honnan származik. Leggyakrabban a nagybani piacról. A "háztáji" hús is igen bizonytalan eredetű...

Rabyn 2010.01.31. 17:10:02

A mosódióval kapcsolatban: nagycsaládnál is megéri? Mert én néztem az árát, a próbacsomag olyan, 500 forint körül van, ami 4-5 mosásra elég. A 2000 forintos mosóport kb. 3-4 hónapig használjuk.
Persze ha megéri, én örömmel átállok:)

AutosVilli 2010.01.31. 17:29:04

@Rabyn: Szia,én aktív felhasználója voltam a mosódiónak,nekünk negítív a tapasztalatunk.
Szerintem csak az használja,aki allergiás,mert amúgy a szállítással egy csomót szennyezed a környezetedet.Iniából mire eljut németbe,meg onnan ide az nem kevés üzem anyag.
Összeségében alacsonyhőfokon a mosógép nem mosott jól vele,magashőmérségletet meg sok ruha nem bírja.Kézmosásra alkalmas,de nem érzem hogy megmostam volna a kezem,annyira ne mtudod besűriteni,csak adalékkal.A fele kifolyik a markodból,elég vizes állagú.
Fürdeni szintén ez a helyzet,1decit elnyomsuz magadra,hogy úgyérezd mindenhol megmostad magad vele.Szerintünk nem jó,és nem sokkal ólcsóbb.
Próbáld ki és meg látod.

acsa77 2010.01.31. 17:29:32

@Rabyn: kisgyerekek által "kezelt" ruháknál a mosódióhoz folttisztítás is kell gyakran. Amúgy ahol szennyvíztisztítás van, ott nem nagy gond a mosópor, ha minél nagyobb koncentrátumú. Ebben sajnos eléggé csalnak, sok fölösleges só van bennük. A folyékonyban szerencsére csak víz, ha jól tudom.

@t3v, az okostojas: ha az ember átalakítja az étrendjét, receptkönyvét, technológiáit, fűszerhasználatát, akkor lehet idényjellegűen is remekül enni télen. Ráadásul rengeteg eltett és mirelit alapanyag létezik. (Bár rengeteg, klímánknak megfelelő haszonnövény, alapanyag alig kapható nálunk.)

Csak egy apró csúcsa a jéghegynek: Mo.on nem ismert sem házilag, sem gyárilag a nyers, darált paradicsomhús. Pedig isteni édes, friss hatású és nincs konzervjellege. Sajnos még importálják Olaszból, de már csak 250,- egy nagy üveg a Sparban. Remek alapanyag sokféle recepthez. Legközelebb a házi paradicsomlé van hozzá, de az agyon van főzve (ugye a környezet...) és túl folyékony.

Balogh Ádám Software 2010.01.31. 17:35:16

@tom sailor: Piskóta is azok közé a tészták közé tartozik, noha nem élesztős, de sütőporos. Illetve anélkül is lehet, de a tojáshab is pont olyan, aminek hirtelen kell a hő, hogy abban a formában szilárduljon meg. De én sült húsokról, meg sült zöldségekről beszéltem, amikhez szintén ezt írják a receptek, teljesen feleslegesen.

Ha törzsvevője vagy egy őstermelőnek, pláne olyan helyen, ahol ismerik egymást az emberek (falvak, kisvárosok), akkor megbízhatsz benne.

Balogh Ádám Software 2010.01.31. 17:41:19

@AutosVilli: Pontosan így van, hogy amivel megkíméled a környezetet, hogy nem engedsz vegyszert a vizekbe, annyival meg is terheled széndioxiddal a szállítás miatt. Nem beszélve arról, hogy ha az egész világ mosódióval mosna, akkor a trópusokon megint őserdőket kellene irtani, hogy annyi mosódiófa elférjen.

Fehér ruhák mosására viszont környezetbarát alternatíva a mosószóda.

tom sailor 2010.01.31. 17:44:07

@Balogh Ádám Software: Rosszul tudod, a piskóta nem sütőporos, bár vannak perverzek, akik tesznek bele. Az egyszerűen a felvert habtól könnyű. És 180 fokos sütőbe kell tenni, különben cukros omlett lesz belőle.

Az egyebeket sem feltétlenül jó hideg sütőbe tenni. Egy rakott krumplit pl lehet, egy rizsfelfújtat (az sem sütőporos) meg nem. Ezt bízzuk a recept kitalálójára.

acsa77 2010.01.31. 17:46:35

Ami a főzést illeti, nekünk az induktciós tűzhely jött be, nagyon takarékos. De csak akkor jó, ha az embernek már alkalmas az edénykészlete (nem rozsdamentes acél/vas, vagy vasmagos). Az egyedényes változatok közül talán a Stebától fölfelé jó. De nálunk még "valamiért" másfélszeres áron adják ezeket.

A szállítás költsége relatív, mert egy drágább helyi végeredményben nagyobb energiaköltséget jelent, hiszen a civilizációnk az energiára épül. Tehát a magasabb bér is energiát jelent. De nem az étel a legnagyobb költség, ezért ott fontosabb a fenntarthatóság és a környezet.

Gépcserénél meg számolgatni kell. A hűtő elég evidens. Egy jól leszigetelt keringetős villanysütő bizonyos esetekben, főleg párhuzamosan, vagy egymás után használva takarékosnak számít. A forráspont körüli, vagy alatti sütés sem egy vagyon. A kisgépek alig vannak használva, pár perc után le is égnének :) De egy régebbi mosógép fogyasztása sem egyértelműen rossz mindig, főleg 40°C-on, még ha kétnaponta használják is.

A világítás érdekes - a legjobbak a szimpla parabolák: egy nagy szobához elég egy 23-27W-os tak. égő. És van olyan parabola, ami szép. A búrák, díszek mind pazarlás (na jó, a kristály nem.) Mindazonáltal olvasólámpának sajnos marad a 60W-os hagyományos, mert a szemem azért fontos.

Rwindx 2010.01.31. 17:54:20

@t3v, az okostojas:
A konyhagépekhez annyit, hogy olyat vegyél amire nem az van irva hogy Made in China vagy Made in PRC, amik általában a legolcsóbbak aztán majd úgy általában tovább tart.
Kínait már elvből nem veszek mert csak a szeméthalmot növelem vele, pedig tudom manapság nem könnyű bármiből is nem azt venni. Törekedni kell rá.

tengelic 2010.01.31. 17:55:22

Mi mosódióval mosunk, szeretjük. A nagyobb szennyeződésekkel bíró ruhákat előbb szódabikarbonátos vízbe rakom. Előnye a mosódiónak, hogy nem kell mellé öblítő. Vízkőoldónak pedig a mosószóda is jó.

Balogh Ádám Software 2010.01.31. 17:59:07

@tom sailor: Ne bízzuk rá, mert _minden_ recept előmelegített sütőt ír, az a két szó receptben csakis együtt, egymás mellett létezik.

Rabyn 2010.01.31. 17:59:32

Egyelőre még van jó másfél kiló mosóporom:)
Ja meg nekünk régi hajdú gépünk van, nem tudom, hogy reagálna a mosódióra.

A piskóta meg recepttől függ, hogy sütőporos-e vagy sem ,illetve, hogy mire akarod később használni. A gluténmentes liszteknél, pl.: nem megy sütőpor nélkül:(

Egyébként meg mindenki menjen piacra vásárolni, sokkal jobb hangulata van mint egy auchannak vagy tesconak, és még meg is kóstolhatod amit veszel:)

acsa77 2010.01.31. 18:01:11

Aki főzicskél, azoknál ezeket a kisgépeket találtam ésszerűnek: kézikeverő; nagyfordulatú botturmix; alsókéses aprító; centrifuga; kenyérsütő; opcionálisan kenyérpirító és/vagy szendvicssütő. Sokminden másra megfelelnek a bioenergiás (kézi hajtású) szerkenytűk. A legegyszerűbb, de tartós modellek bőven elegendőek.

acsa77 2010.01.31. 18:21:09

@Balogh Ádám Software: magyar receptek, szakácskönyvek technológiáira, párosításaira legtöbbször nem csak az energiapazarlás miatt nem jó építeni. Pl. a gulyás/pörkölt receptek is csak tájékoztató jellegűek, ha nem akarod, hogy a szokásos unalmas menzás fehérjeröglevest kapjad, amit sajnos népi versenyeken és a legtöbb drága étteremben is viszontlátni. Magyarán először meg kell nézni, hogy a profi nemzetközi konyhán hogyan óvják meg a húst, majd aztán kell visszalakítani saját ízesítésű levesre/pörköltre.

De visszatérve az energiára: nálunk a párolás valamiért főzést jelent, a főzés meg szétfőzést. Van ebben nálunk egy kis undor a forró, de ropogós zöldségekkel szemben. A párolás legegyszerűbben így néz ki külön gép nélkül: fazék aljában 1-2 ujjnyi víz és egy virágszerűen szétnyíló kis acélállvány. Erre nagy falatokra vágott zöldség gőz megindulása után. Perceken belül kész. A lé alatta levesbe vagy mártásba.

Rabyn 2010.01.31. 19:27:16

Aki szokott főzni, az tudja, hogy a recetpkönyv csak irányadó (kivéve a sütiknél, mert a hat tojás az hat tojás:))

jah-man 2010.01.31. 19:51:29

Hogy mennyire sok energiát emészt fel a húsevés, az az alábbi egyórás rádióműsorból kiderül:
tilos.hu/online/2010/01/27/1600.mp3
tilos.hu/online/2010/01/27/1630.mp3
Úgy általában mindenből (földterület, víz, enregia) 10-15-ször annyi szükséges 1 kiló húshoz, mint 1 kiló zöldséghez/gabonához.
Jó étvágyat...

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.01.31. 20:42:52

én fél éve vega vagyok a környezettudatosságon túl, és bátran merem állítani, igen sokat lehet ezzel is megtakarítani anyagiakban.

@Rabyn: szerintem ez nem egészen ígyvan, én egyszer pl az egyik sütiből konkrétan kihagytam a tojást, és mégis elfogyott a süti...

delvideki 2010.02.01. 09:12:44

Tudná valaki, aki használja is, véleményezni a légkeveréses mikrót - értelemszerűen a lékkeveréses üzemmódra vagyok kíváncsi?
Ami a kávé, tea, stb. melegítését illeti, én a vízmelegítőre szavazok, sztem az a legtakarékosabb (mértem, mikróban feleakkora teljesítménnyel kb 3-3.5x több időbe telik egyazon mennyiségű vizet felforralni a vízforralóhoz viszonyítva, és még a túlhevítés veszélye sem áll fenn).

2010.02.01. 10:23:22

Nem kellemes első klímaszkeptikusnak lenni itt, de ez erős túlzás:

"az üzemanyagból keletkező üvegházhatású gázok és a globális felmelegedés között bizonyított a kapcsolat"

Mondjuk, hogy 5000-5000 tudós van a mellette és az ellene oldalon és bizonyítani egyik sem tudta még teljes bizonyossággal, hogy igazat állít. Annyi hátránya van a szkeptikus oldalnak, hogy a politika, propaganda és a pénz a másik oldalra állt (lásd még: Toyota Prius, mint a környezet megmentője a nikkel-akksikkal, ehh).

Az, hogy mi a véleményünk, az ma leginkább hit kérdése, megkérdőjelezhetetlen tudományos érvek egyik odalon sincsenek.

Ettől még persze a környezet védelme és az összes fent leírt praktika fontos (mikrót kivéve talán..).

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2010.02.07. 12:08:42

régi mámiám a vega életmód, aminek a gabanatermés kimélésén kívül sok más előnye is van. Nem kell mindenkinek vegának lennie de kevesebb hússal, ki lehetne bírni, tudva azt, hogy 100 évvel ezelőtt harmad ennyi húst ettek (nem volt olcsó).
Nagyon változatosan és ízletesen lehet ma már vegán táplálkozni próbálja ki aki meri ;-)

klímaváltozás: tényleg nem bizonyított, hogy kizárólag az emberi energiafelhasználás okozza-e a klíma melegedését (az ember előtt is voltak hirtelen melegedések), de azt mindenki érzi, hogy az olcsó energia korának végéhez közeledünk, vagy már ott vagyunk. Ezért is kell energiatakarékosabb életmódra váltani, (ami nem feltétlenül rosszabb mint a mai)
süti beállítások módosítása