Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

A Kosok sem mindig kecsesek

2010.03.22. 09:00 Sákovics Diana

Sok volt a szalonna télen? Nem fér bele a tavaszi gatyába? Semmi pánik, módszerünkkel egy hét alatt hét kilót fogyhat! Ha szőke, térjen át a zabra, ha barna, napnyugtával egyen utoljára, ha pedig vörös, kerülje a sört. Hitelesnek hangzik, nem igaz? 

Az ember mindig szeretett egyszerű jelekből örökérvényű szabályokat gyártani, nem véletlenül volt olyan menő a tenyérjóslás vagy a személyiségjellemzés koponyadudorok alapján. Ha már egy lüktető ér elárulja, van-e elég eszünk az egyetemhez, miért ne mondhatná meg egy szeplőegyüttállás, hogy milyen diéta passzol hozzánk a leginkább? Volt aki, a vércsoport, volt aki a csillagok, a számok vagy a színek alapján próbált egészséges étrendet kreálni. Persze, mint minden, ez is Hippokratésszel kezdődött. 

Az ókori görög tudós, az orvostudomány atyja, úgy hitte, hogy testünkben négy nedv folyik (vér, nyák, sárga és fekete epe), és ezek aránya alapján négy csoportba sorolta a népet. Minden kategóriához tipikus betegségeket rendelt, amiket az étrend megváltoztatásával kezelt. A nyáktúltengés okozta megfázáskor például sok vörösbort kellett inni, az ugyanis erősítette a sárga epét és helyrebillentette a testnedvegyensúlyt. Bár Hippokratésznek rengeteget köszönhet a világ, a diéták területén nem alkotott nagyot. Ez persze nem akadályozza meg a fogyókúramánián élősködőket abban, hogy újabb és újabb béna tipológiákat eszeljenek ki. 

 A Hippokratészi hagyományokat a huszadik században dr. Peter J. D'Adamo elevenítette fel Az AB0 terv című könyvében. Az ezredforduló környékén megjelent műben az orvos a vércsoportdiétának becézett módszerét fejti ki, ami egy laikus számára rém tudományosnak tűnik (Hippokratésznek is hittek a kortársai), de nem az. Legalábbis Dr. Sajtos János táplálkozásügyi szakember szerint.

 A diéta alapja, hogy a különböző ételekben található lekitinnek nevezett fehérjék vércsoporttól függően károsak az emberekre. Azért, hogy ennek a fehérjének a káros hatását kiküszöböljük a 0-vércsoportúaknak sok húst és kevesebb tejterméket kell enniük, az A-sok jobb, ha vegák lesznek, a B-vércsoportúak ehetnek vegyesen, az AB-seknek pedig jut egy kevés hús és gabona is. Azon kívül, hogy a szerző nem bizonyítja be, hogy a kajával bevitt lektinek vércsoportonként máshogy hatnak, a kialakított étrendek még az egészségre is károsak lehetnek. Dr. Sajtos János Új Diéta című lapban megjelent cikke szerint az A-vércsoportúak vegamenüjétől vas-, cink-, B12-vitamin-hiány alakulhat ki, a B-seknek pedig túl magas lesz a koleszterinszintje a sok tojástól. Ráadásul a vércsoportdiéta atyja azt is elfelejti, hogy a génektől a környezetünkig át ezer dolog formál minket, így kizárt, hogy bele lehessen gyömöszölni négy kategóriába az egész emberiséget. 

 Mondjuk tizenkettőbe sem könnyű. A horoszkóp diéta kitalálói azonban megpróbálták. Persze ez a módszer nem érthetetlen okoskodással, hanem klisékkel próbál meggyőzni minket. Az ötletgazdák pedig bíznak a szerencséjükben, meg persze abban, hogy ön tényleg egy sportos Kos, amikor azt állítják, hogy étrendje tökéletes és nincs egy deka zsírfeleslege sem. A rosszkor születetteknek viszont érdemes megjegyezni, hogy a fogyókúrát mindig teliholdkor kell kezdeni, mert ahogy a tengerekre, úgy a testnedveinkre is hat a Hold. Ezért vagyunk olyan kecsesek apálykor.   

A különböző égövekhez a fogyókúraguruk nemcsak étrendet és életmódtanácsokat, de konkrét alkati tipológiákat is rendeltek. Egy online asztrológiaközpont szerint a skorpió például mindig erős, vastag végtagokkal, izmos testtel, akinek, bár sokat eszik, a plusz kilóit nehéz észrevenni, mert egyenletesen oszlanak el a testén. Ahhoz, hogy egy Skorpió csinos legyen, tilos a sok bulizás, viszont mozogni kell és grill zöldségeket enni. Mintha nem pont ugyanezt kéne mindenkinek.  A más csillag alatt születetteknek is csak az általános hablaty jutott: az Ikrek a junkfoodtól hízik, a Vízöntő az unalomtól, az Oroszlán a nehéz ételekre bukik, de fogyhat ázsiai koszttal, a Bikának meg sokat kell edzeni. Ha nem létezne kövér Szűz vagy vega Bika, még hinni is lehetne a kliséknek. 

 Az eddigieknél valamivel bonyolultabb a numerológia-diéta csoportbeosztása, itt ugyanis a keresztnevünk betűihez rendelt számok döntik el az étrendünket. Az elmélet alapja egyébként az, hogy a számok nemcsak mennyiségi, de minőségi jelentéssel is bírnak, azaz esetünkben minden számhoz tartozik egy-egy életmódbeli jótanács. Így árthat meg minden névrokonomnak az erős fűszerezés. A rendszer egyébként nem túl átlátható, az viszont biztos, hogy akinek négyese van, jobb, ha vega, míg a hatosoknak sok hüvelyest kell enni. 

 Bár bőven akad még tipológián alapuló diéta, de talán mind közül a legszebb a színekre alapozott étrend. A módszer lényege, hogy az ember mélyen magába nézzen, majd feltegye a kérdést, hogy milyen színre is vágyik igazán. Ha a tudattalan kilöki a választ, már csak olyan ételt kell találni, aminek vágyképünkkel azonos a színe. Mondjuk a zöldesszürkével nem lesz egyszerű. Pláne nem gusztusos. Az elmélet szerint egyébként a különböző színek más-más funkciókat serkentenek, így fogyókúra esetén érdemes a hűtőt kékre festeni, mert az étvágyat csökkent, sárga lencséjű napszemüveget hordani, mert segít a koncentrálásban, és feketével terítni, mert attól elmegy az ember kedve az evéstől. 

Mielőtt nekilátnia a festékkeverésnek, muszáj okoskodnom egy rövidet. Valójában mindegy, hogy milyen a szeme színe, a horoszkópja, a vércsoportja vagy mennyire hosszú a kislábujja, lemondás nélkül nincs kisebb gatya

 
 

 

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr871667012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hümüzhümümüz 2010.03.22. 10:46:53

Aki sokat zabál és keveset mozog, az dagadt lesz! Ennyi!
Mit kell ezt spirázni? Dagadt vagy? Egyél kevesebbet, meg mozogj... pff

krug 2010.03.22. 11:02:46

@Hümüzhümümüz: Azért a dolog ennél bonyolultabb, lehet nagyon sok oka az elhízásnak. Ami engem nagyon meglepett, az elhízást okozhatja bizonyos ételekkel kapcsolatos érzékenység is, ezt a betegséget étel-intoleranciának hívják. Egy jó barátommal történt meg a dolog, az intolerancia tesztje annak ellenére pozitív lett, hogy néhány évvel korábban nem mutatott ki nála semmit egy munkahelyi allergiavizsgálat. Magyarországi adatokat nem tudok, de pl. Németországban a lakosok többségének vannak ételintolerancia jellegű tünetei, igaz a tünetek között, nem csak az elhízás lehet (pl. ízületi betegség is, vagy álmatlanság). A barátom úgy fogyott le, az elvégzett vizsgálatnak és az azt követő terápiának hála, hogy nem kellett semmivel sem kevesebbet ennie igaziból, igaz, az élesztőt, illetve szóját tartalmazó ételeket teljesen ki kellett iktatnia az étrendjéből. Van egy két forrás az étel-érzékenységről a neten, érdemes utánanézni, akinek ilyen problémái vannak (pl. food-detective.hu, allergiakozpont.hu)

eloszto · http://eloszto.hu 2010.03.22. 11:09:19

@Hümüzhümümüz: te [beszűkültlátókörű], pajzsmirigy betegségekről hallottál már?

gordh · http://veszbejarat.org 2010.03.22. 11:36:29

@eloszto: én már hallottam, csunya dolgokat tud csinálni ez a csúnya pajzsmirigy...

veszbejarat.org

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 12:10:56

@Hümüzhümümüz:
Ez nem így működik.
Van aki betegre eheti magát minden nap, és vékony marad, van aki felezett adagokkal is hízik.
Nyilván van kapcsolat a táplálkozás és a súly között, azonban a genetikai háttérről - nyilván üzleti megfontolásból - nem igazán beszél senki.
A testsúly azt mondom, hogy átlagos esetben legalább 70%-ban adottság, és csak 30%-ban saját felelősség... (szerencsétlenebb esetben ez az arány rosszabb, ami kóros soványságot, vagy elhízást eredményez)

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.03.22. 12:39:01

@maxt: de egyszerű is lenne! semmi felelősség, azért vagyok dagi, mert így akarta a természet.

valóban genetikailag meghatározott az alkat, az anyagcsere, a miegyébb, de ez nem azt jelenti, hogy nem tudjuk befolyásolni. csak van, akinek többet, van, akinek kevesebbet kell érte tenni.

ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel fizikai képtelenség hízni.

Bobby Newmark 2010.03.22. 12:41:43

Ja, hagyd figyelmen kívül a mondanivalója FELÉT, és rögtön nem lesz igaza, neked meg marad a kényelmes világod, hogy nem tehetsz róla, hogy dagadt vagy.

Még egyszer, nehéz felfogásúaknak:

"Aki sokat zabál _és__keveset__mozog_, az dagadt lesz!"

lüke 2010.03.22. 12:48:34

ha nem eszik.......
ez az alapja a fogyókúrának
1200 cal/die

Asidotus 2010.03.22. 12:53:55

Azért a cikkben is szerepel egy marhaság, ugyanis a sok tojástól nem lesz magas a koleszterinszintünk. A tojás a világ egyik legegészségesebb étele, szinte minden van benne, ami kell.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 12:55:56

@Sákovics Diana:
Milyen testalkattal vagy ilyen cinikus?
Úgy akarta a természet, hogy legelj, meg fittneszterembe járj?
Hogyan méred a "kalória égetést"? (kiírja a gép?)

@Bobby Newmark:
Konkrétan nem igaz!

Ha valaki a fogyókúráról ír, vagy véleményt mond róla, jó lenne, ha néhány alapvető orvosi dologgal tisztában lenne.
Persze az interneten egyszerűbb a sok kamufogyókúra, szuper fogyasztószerek, meg a libamagazinok hülyeségrovatának tutitippeit megtalálni, de azért mert írott szó, nem szabad készpénznek venni.

Bobby Newmark 2010.03.22. 13:02:31

@maxt: Aha persze, tehát szerinted lehetséges úgy hízni, hogy közben kevesebb táplálékot viszel a szervezetedbe, mint amit felhasználsz?

A matekkal vagy a biológiával vannak problémáid?

Szal igen, teljesen igazad van, "Ha valaki a fogyókúráról ír, vagy véleményt mond róla, jó lenne, ha néhány alapvető orvosi dologgal tisztában lenne.", megfogadhatnád a tanácsodat, mielőtt hülyeséget beszélsz!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 13:15:06

@Bobby Newmark:
Hogy méred a felhasználást?
Milyen szuperszenzort használsz a dologra?
Apropó hülyeség:
A táplálkozás szó maga.
Normális ember éhes szokott lenni, és annak megfelelően eszik, nem pedig patikamérlegről táplálkozik. (esetleg a fitteneszfasiszták, de az megint egy önértékelési betegség)

Alapvetően a leírt következtetésed helytelen. Több olyan ismerősöm és barátom van, aki mérhetetlen mennyiségű étel elfogyasztásával is képtelen a hízásra, és olyanok akik diétával, koplalással, szenvedéssel sem képesek megfelelő szintre fogyni.

Olvass többet és értelmezd azt is amit te írsz... Én arra reagáltam...

Ez vagyok 2010.03.22. 13:29:27

"Aki sokat zabál _és__keveset__mozog_, az dagadt lesz!"
Lehet, hogy némi különbség mutatkozik az ugyanolyan minőségű és mennyiségű étel bevitelekor az emberek testtömegében, de a fenti mondat alapigazság. A szomszédom is mindig arra panaszkodik, hogy alig esznek, mégis kövérek. Az ők "alig evése" kb. háromszor annyi, mint amennyit mi eszünk soványak. Lehet, hogy azért érzi úgy, hogy keveset eszik, mert még több is férne bele, nekem meg azért elég a harmada is, mert jóllaktam. Így szoktam meg. Ezt az egész problémát nagymértékben a szokások is befolyásolják. Pl.: szokásom, hogy nassolok, süteményeket eszem egy kiadós főétkezés után, mindent kenyérrel eszem, mert úgy jön ki igazán az étel íze, palacsintából tíz alatt nem kezdek el enni, vagy gombócból...

Bobby Newmark 2010.03.22. 13:31:25

@maxt: "Hogy méred a felhasználást?
Milyen szuperszenzort használsz a dologra?"

Hát ennél mi sem egyszerűbb: mérleget meg tükröt.

Meglepő, mi?

Nem kell tudományoskodás, meg túl sok ész hozzá: ha hízol, akkor többet eszel, mint mozogsz, ha fogysz akkor meg kevesebbet. (+- 3 kiló még nem súlyváltozás, csak ingadozás)

A genetika a hízás/fogyás _sebességén_ változtat, nem a tényén, az kizárólag az energiamérlegtől függ.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.22. 13:42:29

felfoghatatlan, hogy miért tud ez a téma ennyi idő után is ilyen heves indulatokat kiváltani emberekből

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.03.22. 13:44:06

@Bobby Newmark: Okosbogár, egy pajzsmirigyesnek/hormonzavarosnak mondhatod, hogy mozogjon sokat: ATTÓL nem fogy le. Azért vicces ez a kőkorszaki perspektíva.. :)

Egyébként van egy régi barátnőm, valóságos gebe, de a suliba anno minden egyes nap minimum hat darab szendvicset hozott, azokat aztán délig meg is ette.
Majd hazament, ebédelt, satöbbi... Estig még evett sokszor, sokat - nyilván.
Semmi nem látszott meg rajta. Sem-mi.

Nekem meg nagyon kell vigyáznom, mert hamar "eltorzulok". :) Ez hogy van?
A szénhidrátok töméséről teljesen leszoktam, illetve "szétválasztok", ami nagyon bevált.

Ja, és tornázom-mozgok, amennyit csak lehet.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 13:44:39

@Bobby Newmark:

Wow... micsoda technológia....
Mindemellett amit te írsz nem zárja ki azt amit én írok, csak más oldalról közelíti meg.

Amit írsz fogyásról/hízásról a legutóbbi kommentben, az teljesen rendben is van, a valós arányok viszont egyénenként súlyos különbségeket mutatnak (én pedig erről próbáltam írni)

Ha 2 ember ugyanabból ugyanannyit eszik, ugyanannyit mozog, ugyanolyan módon él, akkor is attól függ a fogyás illetve a hízás, hogy milyenek az alap adottságok.

Lehet persze mindent arányokra egyszerűsíteni, csak ez az elhízásra hajlamosabbaknak élhetetlen (és egészségre káros) koplalást jelent, míg másoknak következmények nélküli zabálást, ugyanolyan eredménnyel.

teknősbéka 2010.03.22. 13:55:54

@Rékuc: Kérdésedre válasz: mert nőből vannak :)

Bobby Newmark 2010.03.22. 14:08:42

"Okosbogár, egy pajzsmirigyesnek/hormonzavarosnak mondhatod, hogy mozogjon sokat: ATTÓL nem fogy le. Azért vicces ez a kőkorszaki perspektíva.. :)"

Komolyan, egybites agyatok van? Egy állításnak csak az egyik felét vagytok képesek értelmezni?

Írok egy pongyola egyenletet:

genetika*(bevitt kalória-leadott kalória)>0 hízás
genetika*(bevitt kalória-leadott kalória)<0 fogyás

KÉPTELENSÉG úgy hízni, hogy az ember kevesebb energiát visz be a szervezetébe, mint amennyit szükséges lenne.

Egy pajzsmirigyproblémás is TUTIRA fogyni fog, ha nem adsz neki enni egy hétig. A pajzsmirigy a "genetika" szorzót befolyásolja, nem az előjelet.

2010.03.22. 14:10:07

Szeretem az ilyen majd én megmondom a tutit, ne egyé, mozogjá és nem hízol!
És aki eszik de nem hízik pedig akar ott mi a szitu???

Azok túl sokat mozognak?
Kapásból 3 ismerősöm van, akik folyamatosan esznek, és az istennek nem akarnak kicsit megvastagodni.

Egy osztálytársan volt az egyik, a srác annyit evett h rossz volt nézni, pedig én is szeretem a hasamat, de nála a 2 szendó 2 kakaóscsiga/szünet volt a menű, majd hazafelé 2kor majd megőrült olyan éhes volt.

Egyszer megpróbáltam ugyanannyit enni egy nap mint ő, a 3. szünetben hánytam tele a csapot...

Dr_utcai_arcos 2010.03.22. 14:10:53

@morrisal_: ez egy elég vicces riposzt. szóval a pesti kövér emberek 100%-a, hormonzavaros/pajzsmirigybeteg. csak azt nem értem, hogy lehet,hogy ezt még se sima se az orvosi média nem kezdte el iszonyatos módon közhírré tenni? vagy esetleg 100-ból ez érint kb 5-öt? mert inkább ez az arány.és igen, én tudom, azért vagyok egy disznó, mert hiába mozgok sokat, akkor is többet eszek.de nem kifogások keresésével töltöm a napom bakker...

Bobby Newmark 2010.03.22. 14:14:56

@morrisal_: Egyébként nekem is volt egy haverom, saját szavaival:
"Mindegy, hogy mennyit eszem, nem tudok hízni. Ha többet eszem, annyi változik, hogy többet járok szarni."

Eltelt tíz év, felszedett 25+ kiló túlsúlyt.

Tényleg, képtelen volt hízni... Ja.

Szal ennyire hiszek ezeknek a "jaj én nem tudok hízni/fogyni" megállapításoknak.

Tapmancs 2010.03.22. 14:19:26

@Hivatásos beszólóművész: aki folyamatosan eszik és nem hízik meg, ott az a helyzet hogy a bevitt táplálék nem szívódik fel. (gy.k: kiszarja)

Bobby Newmark 2010.03.22. 14:19:31

@Hivatásos beszólóművész:

"Azok túl sokat mozognak?"

Nem ott emésztési vagy anyagcsere gondok is lehetnek. Nekem is van 45 kilós haverom, aki bármennyit eszik, nem hízik. De ő Chron-beteg, és műtétileg eltávolították a vastagbelének egyharmadát. Talán ne belőlük induljunk ki, jó?

De elhízni továbbra is lehetetlen "csak úgy". Ahhoz enni kell, többet, mint szükséges.
Zsírpárna nem varázsolódik az emberre. Az túlevés nélkül lehetetlen.

fkorbi 2010.03.22. 15:07:21

a pajzsmirigyes dolog sajna nem olyan ritka, elég sok embert érint. Pár ismerősömnél volt ilyen, elég durván megváltoztak tőle, sportolhattak, diétázhattak, teljesen mindegy volt, híztak. Nem kívánom az okoskodóknak, hogy tapasztalják meg, csak vissza az arcból.

Amúgy a kor előrehaladtával a szervezet egyre köcsögebb hízás terén. Régen elég volt visszavenni a kenyérzabálást, leugrott pár kiló, majd szépen visszakúszott. Aztán elég volt kicsit bicajozgatni, leugrott pár kiló, majd szépen visszakúszott. Aztán jött a heti három edzés, tudatos kajálás, leugrott pár kiló, és szépen visszakúszott, momentán ott tartok, hogy leszarom, koplalni nem fogok, mozgok amennyit tudok, ha hízok, akkor hízok :)

Levi 2010.03.22. 15:37:55

Most nem hogy menőzzek, de az év eleje óta fogytam hét kilót. Ez kevesebb, mint heti egy kiló, de már látszik: feljönnek rám a cuccok az övet meg két lyukkal is beljebb tudom gombolni... És egészséges az ütem.

Az egészhez annyi kell, hogy egy dietetikussal konzultálj, rendszeresen. Azzal kezdd, hogy ÍRD ÖSSZE, egy hétig, hogy mit eszel. Megdöbbentő lesz!!!
-kontroll alatt tart, mivel el kell számolnod egy MÁSIK embernek
-ért hozzá
-elmondja, mit ajánl
-80%-nyit betartasz, és lekezdesz fogyni

A leglényegesebb szerintem:
-összeszűkül a gyomor, így kevesebbtől is jóllaksz
-kontrolláltabbá (elviselhetőbbé) válik az éhségérzet, mint azelőtt
-NEM ZABÁLSZ este 7 után
-Megmondod anyádnak, hogy kevesebbet szedjen neked :)
-Meg kell tanulni, hogy NEM PAZARLÁS a TÁNYÉRON HAGYNI, hiába verik ezt az idióta mantrát beléd, gyerekkorod óta...

2010.03.22. 15:41:33

Én el vagyok hízva és tudnék tenni róla, de azért ismerek több embert ak kb ugyanazzal az életmóddal, kajával normális testalkatú, sőt sovány.
Saját felelősség is persze, de azért beszélni könnyű. :)
Összehasonlításképpen azt elmondom, hogy étrend/életmódot változtatni nem kicsit nehezebb a dohányzásról való leszokásnál, pedig azzal is megszenvedtem (részben a jelenlegi probléma oka... :p)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.22. 15:45:00

@Levi: a tányéron hagyni igenis pazarlás, ráadásul nem illik. Nem kell annyit venni, másodszor szedni mindig lehet, de amibe beleettél, azt már nem eszi meg más.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.22. 15:49:50

Nekem a kulcs a mozgás. Néhány évvel ezelőtt munkám során napi 2x svédasztal: reggeli + vacsora, ebéd háromfogásos éttermi, este kalóriadús koktélok, éjfélkor fagyikehely - és kis túlzással zörögtek a csontjaim, mivel meló közben annyit rohangáltam.
Aztán beültem egy irodába, igaz este+hétvégén még mindig eljárok mozogni, túrázni, de nem ugyanaz, sokkal kevesebb evés mellett is olyan szépen (azaz dehogy szépen) kúsznak fel a kilók, hogy ihaj :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 15:50:59

@Rékuc:
Ez az a pont, ahol leszarom mit illik.
Nem fogok hangosan böfögni, mert valahol azt illik, nem fogok a földre köpködni, mert valahol azt illik, és ha elfogadja a sok hisztis anyuka, ha nem, igenis ez egy komoly nevelési hiba, amivel felülírják a szervezet igényeit, egy elvárással.
Hidd el, a gyerek megtanulja az igényeihez igazítani az adagot, de ehhez az kell, hogy magának mérhesse azt ki.
Ameddig a szülő szed, az esetleges elhízás felelőse is ő!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.22. 15:57:13

@maxt: a posztban felnőtt emberekről van szó

Uzonyi 2010.03.22. 16:08:33

@krug: a food-detective ételintolerancia tesztet én is elvégeztem, simán otthon mindenki megcsinálhatja magának, egy vércsepp kell hozzá csak. Mondjuk nekem nem adott megoldást, mert minden vizsgált élelmiszerre (aszem kb. 40-50-et lehet vizsgálni) negatív lettem.

Natalie Polgar 2010.03.22. 19:33:29

Japánban ezt az egész vércsoportrendszeren alapuló koholmányos tudományt annyira komolyan veszik, hogy még személyiség jegyeket is kötnek a különböző vércsoportokhoz. Ami körülbelül annyira racionális és tudás alapú, mint a horoszkóp.
Így aztán ne lepődjön meg senki és kellően felkészülve menjen, hogy az interjún második kérdésként meg tudja válaszolni a vércsoportját, Rh faktorosan.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.22. 22:51:01

@Rékuc:
Valóban! De a felnőtt is valahol szocializálódott, ennélfogva a dolog hosszú távon hat.
Engem is így neveltek, de meg kellett tanulnom, hogy az egészségem fontosabb az illemnél.
A pazarlást persze rosszul viselem, de inkább egy fél tányér étel bánja, mint a jó közérzet.

magyar bucó 2010.03.24. 17:25:17

@maxt: Kényelmes a túlsúlyt a génekre fogni, de többnyire nem igaz.
Vannak beteg, anyagcserzavaros emberek, és ebben ki is lehet mutatni genetikai okot, de a kövérek 99%-a a táplálkozás és az életmód (vagyis az általa befolyásolható okok) miatt hízik el.
Nem véletlen, hogy egy-két generációval ezelőtt alig volt kövér ember, ma meg népbetegség.

magyar bucó 2010.03.24. 17:26:02

@maxt: Nem kötelező azt a tányért teleszedni és máris fel sem merül ez a kérdés.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 09:26:23

@magyar bucó:
Egy két generációval ezelőtt az emberek súlyát a háborúk, az élelemhiány a pocsék életkörülmények és a haláltáborok alakították.
Szuper példa tényleg!

A tányért legtöbbször nem magának szedi az ember. Hiba, de ez inkább szociológia már, mint táplálkozástudomány, mindemellett kihat a testsúlyra.

És hogy ne legyen félreértés:
Nem állítom, hogy nincs felelőssége az esetek nagy részében az elhízottnak is, azt viszont tartom, hogy az adottságok hatását aránytalanul alábecsülik a szerencsésebb testalkatúak, és az önértékelési zavarokkal kűzdő mazochista fittnessfüggők, akik abba élik ki a szenvedésüket, hogy másoknak (egyébként egészséges testsúllyal rendelkező, de értelem szerűen nem csonra éheztetett embereknek) beszólhatnak.
Ez nekem elég undorító.
süti beállítások módosítása