Hogy mi a Zamat?

Kötetlen gasztroügyi kultúratúrás, recept és kritika nélkül.
Hitvallás. Vagy mi az ördög.

Hír tapas

Nincs megjeleníthető elem

Tény tapas

A teacserje több száz évig is elélhet. Életének harmadik évében hoz először szüretelhető leveleket, és a következő ötven évben termékeny marad. (D. Joachim, A. Schloss: The Science of good food, 2008)

Friss topikok

Creative Commons Licenc

Az E nem öl meg

2010.01.12. 11:00 Sákovics Diana

Ha érdekli, hány kalóriára van valójában szüksége, ha fontos, hogy ne egyen több zsírt a kelleténél, és tudni szeretné, mit takarnak a rettentő E betűk, akkor nincs más dolga, mint elolvasni, mi van az ételcímkéken. A telített zsírsavak, habzásgátlók és emulgeátorok között Henter Izabella dietetikus segített eligazodni. 



"Sokaktól hallom, hogy minek ez a felhajtás a tudatos táplálkozás körül, a nagyanyáink sem bonyolították túl, mégis itt vagyunk." - mondja Henter Izabella dietetikus. - "Igen ám, de a nagyanyáink gyalog jártak, fáztak, dolgoztak a földön, tehát egészen máshogy éltek. Az ő idejükben nem volt ilyen választék. Ők ősszel ették a gyümölcsöt, a diót, a kenyeret, télen meg a zsírt és a kolbászt, ha volt nekik. Ha nem, maradt a tészta. Mi dömpingben élünk, amiből meg kell tanulnunk választani. Amit meglátunk és megkívánunk, azt nem biztos, hogy le kell vennünk a polcról. Ha mégis megtesszük, akkor viszont nem árt elolvasni, mi van benne."

Először is nézzük meg az étel tápanyagtartalmát. A táplálkozástudományi szakemberek, dietetikusok kidolgozták az irányadó napi beviteli értéket (INBÉ), ami egy felnőtt, egészséges, közepes fizikai aktivitású ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét takarja. Azaz megmutatja, milyen tápanyagból mennyire van szükségünk az egészséges és aktív élethez. Ha megjegyeztük, nincs más dolgunk, mint ellenőrizni a csomagoláson, hogy ételünk szükségleteink mekkora hányadát fedezi. Bár az INBÉ-t egyelőre nem minden gyártó használja, pár pillanat alatt a hagyományos tápanyagjelölésből is ki lehet matekozni.

A táblázatból jól látszik, hogy egy átlagos nőnek, közepes fizikai aktivitás mellett körülbelül 2000 kalóriára van szüksége naponta, aminek nem árt utánaszámolni, ha elkerülnének a löttyedt hashurkákat. "Sokszor dőlünk be a nullaszázalékos feliratnak. Aztán csodálkozik az ember, hogy hiába evett rengeteg joghurtot, még hízott is. A nulla százalék gyakran azt jelenti, hogy mondjuk a zsírtartalom a nullához közelít, de lehet, hogy közben a termék cukortartalmát jóval megemelték. Hasonló a helyzet a százszázalékos gyümölcslevekkel, melyek valóban nagyon egészségesek, de literenként négyszáz kalóriát tartalmaznak. Az majdnem egy ebéd."



Az energiafaktoron túl fontos tudnunk, hogy miből is áll össze az a kalóriatartalom. Ha nem akarunk plusz kilókat és szívbetegséget, akkor a teljes napi energiaszükségletünknek csak az egyharmada származhat zsiradékból. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nő egy darab camemberttel már simán el is érte a telített zsírsav kvótát. Az INBÉ azért operál két zsírértékkel, mert a főként állati eredetű telített zsírsavaknak csak a teljes energiaszükséglet 10%-át kellene fedeznie, a maradékot pedig a növényi olajok telítetlen zsírsavából lenne jó megoldani. Kevesebb camembert, több olívaolaj a salátán, vigyázva az összkalóriára.

Oké, a tápanyagértelmezés rendben, jöhet a többi. A legtöbb címkén található egy lista, ahol az összetevők olyan sorrendben sorakoznak, amilyen arányban megtalálhatók az ételben. Ha tehát a lekvárosüvegen a barack csak a lista végén kullog, jobb, ha visszateszi a polcra. Az összetevőlistán virító hottentotta furcsaságok, mint az ízfokozók, a stabilizátorok, a színezékek meg az a kupac szám E betűvel sokszor visszarettentik a tudatos fogyasztót. A dietetikus szerint feleslegesen.  "Máshogy élünk, mint régen. Nem mi termeljük meg az ételeinket, egész évben elérhető minden élelmiszer, és olyan ételeket is eszünk, amik a Kárpát-medencében soha nem termettek meg. Ráadásul azt szeretjük, ha egy élelmiszer feszes, szép a színe, csillog rajta a fény. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, muszáj vele kezdeni valamit." Az Európai Közösség a hatvanas években fejlesztette ki az adalékanyagok azonosítására az E-számozási rendszert, így azóta bármi, ami a kajába kerül, legyen, az vitamin, fűszer vagy akár karamell, kapott egy számot 100-tól 1518-ig. Így az összetevők felismerésében nem okoz gondot a nyelv.

Persze számos mesterséges kémiai anyag is van az E-k között, de ezeket nem véletlenül engedélyezték. "Az olyan butaságoktól, hogy az E-ktől mindenki rákot fog kapni, allergiás lesz és tíz évet veszít az életéből mindenkit szeretnék megóvni. Az élelmiszeripar nem akarja, hogy a fogyasztói meghaljanak, hiszen akkor ki venné meg a termékeit?" Az ijesztőnek hangzó habzásgátlók között például E-570 név alatt a zsírsavak futnak, amik megakadályozzák, hogy a gyártás során egyik kübliből a másikba öntött termék teteje habos legyen. Aztán az emulgeátorok például abban segítenek, hogy a katyvaszoknak egységes állagot adjanak, azaz, hogy a mustár és az olaj egyszerre fröccsenjen ki a majonézes tubusból. A zselésítő- és tartósítóanyagokat pedig már a nagyanyáink is használták, gondoljunk csak a kocsonyára vagy a füstölésre.



 

Henter Izabella szerint tehát nem kell rettegni az E-ktől, de arra azért érdemes figyelni, hogy a választott termék négy E-nél ne tartalmazzon többet. Különben nem marad hely a tápanyagnak. A gyártók egyébként trükkösek: néha nem a számot, hanem a vegyület nevét írják ki, szóval be ne dőljön a számolásnál.

A dietetikus szerint a lejárt élelmiszer sokkal nagyobb zűrt okozhat, mint egy engedélyezett E. A csomagolás tárolásra vonatkozó előírásait nagyon fontos betartani, mert a fertőzött vagy betegséget okozó étel jobb esetben egy húzós hasmenést okoz, de gyerekeknél és időseknél ennél súlyosabb következményekkel is járhat. Szóval, ami csak két napot áll el a felbontás után, azt ne tálaljuk a jövő havi bulin. Ha a fentiekre figyelünk, akkor a dietetikus szerint csak annyi a dolgunk, hogy tanuljuk meg, mi az éhségérzet, hogy mire van szükségünk, és együnk minél változatosabban.
 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zamat.blog.hu/api/trackback/id/tr211491897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edward Nygma 2010.01.12. 13:55:29

Jó írás. Iyen ismerősöm nekem is van, aki a haverjától hallotta - mert az meg már látott olyan embert, aki élelmiszeripariban tanult - hogy minden E-betűs márpedig méreg, rákot okoz, de minimum impotenciát.
Jah.
Ha E-s nevén szólítják, akár az aszkorbinsav (E300?) is képes mindezekre :)

phaidros 2010.01.12. 13:55:47

Lesz a Maggi leveskockáról is poszt? :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.01.12. 14:09:04

Helyes, hogy népszerűsítitek a gondolkozást. Sajnos, az átlagember simán elhiszi, hogy valami ártalmasabbá válik, ha sorszámot kap, vagy a kémiai nevén írják ki és nem a hétköznapin.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.12. 14:26:14

egyébként meg szerintem a drogozástól sem kell rettegni, csak mértékletesen kell csinálni

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.12. 14:28:30

nakérem

E-száma rengteg mindenenk van.

pontosabban mindennek amit az élelmiszeriparban felhazsnálnak

van amivel nics gond, van ami van

van E-száma a tartósításban használt C-vitminnak amivel ugye nyilván nins gond, és van a nitrites páCSónak is vagy a ciklamátnak is, amikkel meg hát van

tompus 2010.01.12. 14:28:34

A kcal az kilokalória és egyébként sem SI. Nem lehetne áttérni a Joule-ra?

pobeda 2010.01.12. 14:36:29

Itt lehet keresgélni mi micsoda.
www.e-szamok.hu/

twprog 2010.01.12. 14:43:25

Elfogult egy poszt és korán sem teljes körű!

Ugye sok anyagnak van E megfelelője (pl cukor), amiből néhány a táplálékunk része mióta világ a világ és van, amelyek nem és be is tiltottak belőlük párat.
Viszon! Mi van azokkal, amelyek ártalmasak de még nem tiltották be őket? Például mert még nem vagy csak részben ismerték fel a rossz hatását? Vagy folyamatban van a tiltásuk? Ezekről az anyagokról nem szól a cikk... pedig kellett volna! Nézzünk csak meg egy ízesített chipszes zacskót (nem sóst). A gyerekek hiperaktívak és agresszívek lesznek tőlük. Ezekről semmi sincs írva.

Sákovics Diana · http://zamat.blog.hu 2010.01.12. 14:57:40

@twprog: Valóban van kapcsolat a nátrium-benzoát és a gyermekkori hiperaktivitás kialakulása között, azoknál a gyerekeknél, akik erre érzékenyek. A Southampton Egyetem kutatói végeztek ezzel kapcsolatban egy kísérletsorozatot, melynek nyomán a Brit Élelmiszerbiztonsági Hivatal felkérte az ital- és élelmiszergyártókat, hogy 2009 után önkéntesen mondjanak le a nátrium-benzoát használatról. Mondjuk azt nem tudom, hogy nagyobb-e a nátrium-benzoát érzékenyek, mint a dióallergiások aránya. Kíváncsi lennék.

martine 2010.01.12. 14:58:41

Folytatnám a szakvéleményeket:

Az iskolai portások szerint az egyenletek oktatására nincs szükség, hasonlóképpen felesleges a kottaolvasás meg a verslábak ismerete, mert még sosem kellett használniuk. Véleményükhöz az iskolában dolgozó takarítók is csatlakoztak...

...a buszon utazó Mici néni szerint felesleges az autóbuszokat irányjelzőlámpával ellátni, mert azt az utasok úgysem látják....

...az ovis Petike szerint nem kell az ártalmas festékanyaggal bevont játékokat kivonni a kereskedelemből, mert azok szépek, meg mert ő sosem nyalogatná....

hát, nagyjából ennyit ért az átlag dietetikus az adalékanyagoknak az emberi szervezetben okozott hatásaihoz. És nyilván nem attól válik valami ártalmatlan ártóvá, hogy számot kap. De attól sem válik ártalmatlanná az, ami amúgy nem emberbe való, hogy a modern (?????) életre való hivatkozással beletesszük az ételekbe.

Mondjuk egy jó dietetikus szólhatna néhány szót az iparilag minél kevésbé feldolgozott, minél vegyszermentesebb ételek érdekében. Ami lehet, hogy kevésbé rózsaszín, kevésbé fényes, nem áll el hónapokig, cserébe viszont olyan emberi tápláléknak tűnik.

Amarokian 2010.01.12. 15:03:25

És az megvan, hogy a dihidrogén-monoxid mennyire mérgező?
- a savas eső egyik legfontosabb eleme
- a vas megrozsdásodik tőle
- ráadásul tiszta állapotában színtelen és szagtalan!
stb.
:)))))

oolajtoo 2010.01.12. 15:10:08

@martine:

@Amarokian:

Mert ugyebár annyira legalább értetek hozzá mint egy diatetikus, sőt aki magyar, helyből nobeldíjjas szakértője minden témának.

Neharagudjatok, de a köremailben átküldözgetett marhaságok olvasgatása, vagy a patika magazin még senki sem tett szakértővé.

[c] 2010.01.12. 15:16:35

Off

Pofás a blog ruhája.

fbgdbgrh6456z6h2g (törölt) 2010.01.12. 16:50:19

"1995-től egy magyar holland tápszer-gyártó és forgalmazó vállalat tudományos munkatársaként foglalkoztam csecsemő és kisdedtáplálással. 1998-tól feladatköröm a gyomor bélrendszer betegségei, onkológia, tüdőgyógyászat, csontritkulás és sebészet táplálkozással összefüggő területe volt.
1996-tól képviselem Magyarországot az Európai Dietetikus Szövetségben EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians). 2001-ben megválasztottak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége főtitkárának. 2005 óta az Ápolási Szakmai Kollégiumnak választott tagjaként tevékenykedem.
5 szakirányú könyv társszerzője, több mint 20 egészségügyi cikk szerzője vagyok. Tudományos fórumokon és betegcsoportoknak több mint 40 előadást tartottam."

Biztosan iszonyatosan buta nő aki nem ért semmihez folyamatos külföldi képzések, konferenciák mellett! A kcal meg helyes rövidítés, SI-t követve nehéz számolni az átlegembernek.

werno 2010.01.12. 16:50:34

@Edward Nygma:
Csak szeretném megjegyezni,a szintetikus C vitamin( acidum ascorbinicum)lehet káros!

martine 2010.01.12. 16:50:51

@oolajtoo:

"Neharagudjatok, de a köremailben átküldözgetett marhaságok olvasgatása, vagy a patika magazin még senki sem tett szakértővé."

Tökéletesen egyetértek.

Egyébként meg mindenki azt eszik amit akar, neonfényeset, feszeset, csillogót, barbie-ízűt, a kamrapolcon 2222-ig is elállót. Csak nem biztos, hogy azt kell hinnie, hogy mindez még egészséges is. De persze, hiheti is, mert mindenki azt is hisz, amit akar :))))

baliquez 2010.01.12. 16:51:41

Attól még hogy egy csomó veszélytelen anyagot is E-számmal jelölnek ott lapul baromi sok szintén E-számmal jelölt cucc amiről már kiderült hogy káros, veszélyes és akár karcinogén. Ezekre persze az élelmiszaripari-lobbi nyomására kitalálták a határérték kifejezést, ami a lényegen mit sem változtat. Az édesítőszerek, a festékek, az ízfokozók mind mind veszélyesek. Sokuk átalakul konkrétan mérgező kemikáliákká a tápcsatornánkban: az aszpartamból pl. hangyasav lesz, a nátrium-glutamát nevű elterjedt ízfokozó pedig konkrétan idegméreg, kisüti az ízérzékelő idegeket. Bármilyen szintetikus festékanyag súlyos allergiás reakciót okozhat. Az eladhatóság az egyedüli prioritás, a fogyasztó egészsége sokadlagos fontosságú.

gitáros 2010.01.12. 16:51:52

1. Végre egy értelmes cikk az E-kről.

2.
@wmiki: Vagy nem figyeltél oda, vagy poénból írtad, de véletlenül nagyjából igazad van. (Hogy okosabb lennél, mint egy ötödikes, azt továbbra sem gondolom. Bocs.)

@oolajtoo: Mondd, te vetted a poént?

@twprog:
"Mi van azokkal, amelyek ártalmasak de még nem tiltották be őket? Például mert még nem vagy csak részben ismerték fel a rossz hatását? Vagy folyamatban van a tiltásuk?"

Nos, ha még nem ismerték fel, akkor ki mondja hogy ártalmasak? Ha meg folyamatban van a tiltás, akkor meg az van, hogy folyamatban van a tiltás...

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.12. 16:51:57

Igaz a poszt címe:

"Az E nem öl meg." Valóban, csak átalakít. Mármint a szervezetedben egy-két dolgot.
Vajon a hat éves lányom popókája miért narancsbőrös. Örökölte volna? Nem. Genetikai adottság? Nem.

Százszor annyi kemikália, mint ötven évvel ezelőtt? Igen.

Ja és még nézzétek meg, hány élelmiszer rejt pl. ízfokozót? Minek is? Vagy van íze valaminek, vagy nincs.
Minek az ízfokozó? Hát a függőség kialakításához. Lásd chipsek.

bugika 2010.01.12. 17:57:52

igenis sok e számtól kell tartani, mert a düsseldorfi rákkutato intézet szerint rákkeltöek ezek bármit is hazudjanak az illetékesek az üzleti érdekeik miatt. aki nem hiszi saját maga járjon utána.

SLacc 2010.01.12. 18:56:47

Senki sem nyom pisztolyt a haléntékodhoz, a Csió alkalmazottjaként... A gyerekek reklámfogyasztására meg tessék figyelni.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.12. 20:49:30

"aktivitású ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét takarja" - alapvetően a nőkre vonatkozik, hogy biztosra menjenek.

Jó post, és jó téma, az emberek egyre többször nézik meg, hogy mit vesznek:
csomagolas.blog.hu/2010/01/08/honnan_veszik_a_fogyasztok_az_infot_elelmiszervasarlaskor

Rocko- 2010.01.19. 20:50:28

"Henter Izabella szerint tehát nem kell rettegni az E-ktől, de arra azért érdemes figyelni, hogy a választott termék négy E-nél ne tartalmazzon többet."
ez se kapjon többet E-942-t vagy E-948-at. soha.

Frankieboy 2010.01.29. 12:09:18

@ÁkiBáki: "Vajon a hat éves lányom popókája miért narancsbőrös. Örökölte volna? Nem. Genetikai adottság? Nem.

Százszor annyi kemikália, mint ötven évvel ezelőtt? Igen."

Igazán odafigyelhetnél, hogy mivel eteted szegény kislányt...
süti beállítások módosítása